Πριν στεγνώσει το μελάνι στα αποτελέσματα των κατά τόπους εκλογικών τμημάτων ανά την Ελλάδα, προκύπτει ένα συμπέρασμα ασφαλές το οποίο δεν αλλάζει. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης την τετραετία 2019-2023 έβαλε τέλος σε μία σειρά από αυταπάτες που βασάνιζαν επί δεκαετίες τον ελληνικό λαό και την κοινή λογική.

Ότι δήθεν οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τα αντίθετα αποτελέσματα από την πραγματικότητα. Ότι δήθεν υπάρχει μία σιωπηλή πλειοψηφία που είναι βουβή και δεν εκφράζεται. Ότι δήθεν η κυβέρνηση είχε δώσει χρήματα σε ΜΜΕ για να την καλύπτουν. Ότι δήθεν η Νέα Δημοκρατία άργησε να φέρει τις ρυθμίσεις για το μόρφωμα Κασιδιάρη γιατί ήθελε να δει πόσο μπορεί να απειληθεί και επειδή, δήθεν πάλι, έσπευσε να το κόψει με απεγνωσμένες κινήσεις.

Ότι δήθεν η αποχή και το φάντασμά της μεγαλώνει και απειλεί την ποιότητα της δημοκρατίας. Ότι δήθεν η κυβέρνηση ευνόησε τους κλινικάρχες και τα συμφέροντα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ότι κατά τη διάρκεια της πληθωριστικής κρίσης ευνόησε αποκλειστικά τα μεγάλα συμφέροντα. Τα δήθεν που καταρρίφθηκαν μέσα σε μία νύχτα εκλογών ήταν πολλά. Βασικά ήταν όλα.

Οι αυταπάτες που διαλύονται είναι ακόμα μεγαλύτερες. Ότι νομοτελειακά μία κυβέρνηση, αν κερδίσει διαδοχικές εκλογές, το δεύτερο ποσοστό της είναι μικρότερο από το προηγούμενο γιατί ενσωματώνει τη φθορά της διακυβέρνησης. Ότι ο κόσμος θέλει συνεργασίες και όχι αυτοδύναμες κυβερνήσεις γιατί υπάρχουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Ότι ο πολιτικός χώρος που πολλοί αρέσκονται να τον χαρακτηρίζουν κέντρο, είναι ιδιοκτησία κάποιου πολιτικού κόμματος. Ότι η κοινωνική ευαισθησία έχει επίσης πολιτικό πρόσημο.

Όλες τις αυταπάτες της Μεταπολίτευσης και της κρίσης, τις εξαΰλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας που κατήγαγε την πιο εμφατική νίκη κόμματος στη σύγχρονη ελληνική πολιτική ιστορία και όλα αυτά μέσα από αλλεπάλληλες κρίσεις που βίωσε όλη η ανθρωπότητα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεπέρασε τη Μεταπολίτευση και την αφήνει στην ιστορία.