Πέρα από τις πολιτικές προεκτάσεις και τις ιδεολογικές αναθεωρήσεις που παρήγαγε η διπλή κάλπη των εθνικών εκλογών, ας επικεντρωθούµε σε πρώτη φάση στη δηµογραφική και κοινωνική αποτύπωση της ψήφου των Ελλήνων πολιτών. 788 χιλιάδες λιγότεροι ψηφοφόροι προσήλθαν στην κάλπη του Ιουνίου, απώλεια που µπορεί να αντιστοιχηθεί µόνο µε τη διπλή εκλογική αναµέτρηση µεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεµβρίου του 2015. Το έλλειµµα ισχυρού εκλογικού διλήµµατος και το αποτέλεσµα που είχε ήδη προεξοφληθεί, σε συνδυασµό µε µια σειρά οικονοµικών και κοινωνικών παραγόντων, οδήγησαν στην αποχή ένα σηµαντικό τµήµα του εκλογικού σώµατος.

Συνολικά τον Ιούνιο ψήφισε το 88% όσων είχαν ψηφίσει τον Μάιο. Η Ν.∆. έχασε το 12,3%, το ποσοστό αποχής της δηλαδή κυµάνθηκε στον µέσο όρο, ενώ στον αντίποδα ο ΣΥΡΙΖΑ είχε τη µεγαλύτερη αποχή, µε 21,5%, µε αποτέλεσµα την επιπλέον υποχώρηση της εκλογικής του επιρροής. Το ΠΑΣΟΚ έχασε το 8,7% και το ΚΚΕ το 6%, αλλά και τα δύο κόµµατα κατάφεραν να ανεβάσουν λίγο τα ποσοστά τους, γεγονός που σηµαίνει ότι σηµείωσαν µικρότερες απώλειες ως αποτέλεσµα της ικανότητας των µηχανισµών τους για κινητοποίηση. Η Ελληνική Λύση έχασε το 11,9% και πήρε το ίδιο ποσοστό µε τον Μάιο, ενώ η Πλεύση Ελευθερίας απώλεσε το 3% των ψήφων του Μαΐου, κατάφερε ωστόσο αυτήν τη φορά να µπει στη Βουλή, καθώς το όριο εισόδου, που ήταν 177.000 στην πρώτη κάλπη, διαµορφώθηκε τώρα στις 156.000.

Το µοναδικό σε σχέση µε την προηγούµενη αναµέτρηση κόµµα που είχε αύξηση σε απόλυτο αριθµό ψήφων (11,5%) ήταν η «Νίκη» και, φυσικά, οι «Σπαρτιάτες», που µε περισσότερους από 240.000 ψήφους κατάφεραν µε άνεση να περάσουν τον πήχη του 3%. Ειδικά στις νεότερες ηλικιακές οµάδες, οι επίγονοι της Χρυσής Αυγής συγκέντρωσαν ποσοστά περί του 8%, ενώ η εκλογική επίδοση µεταξύ των ανέργων έφτασε στο 9,5%, γεγονός που επιβεβαιώνει για ακόµα µία φορά τη σύνδεση µεταξύ της οικονοµικής θέσης στρωµάτων του πληθυσµού και της ανόδου της Ακροδεξιάς. Η «Νίκη» αποτελεί κατά βάση µια επιλογή κυρίως της µέσης ηλικίας -45 έως 54 ετών- µε σηµαντική επιρροή στους δηµοσίους υπαλλήλους και τις γυναίκες ψηφοφόρους. Νεανική η ψήφος για την Πλεύση Ελευθερίας, που άντλησε τη δυναµική της κυρίως από την ηλικιακή οµάδα 17-24 και τους φοιτητές, ενώ ισχυρή στήριξη έλαβε από τον αγροτικό πληθυσµό της χώρας το κόµµα του Κ. Βελόπουλου.

Η κυριαρχία της Νέας ∆ηµοκρατίας είναι οριζόντια και αδιαµφισβήτητη σε όλες τις ηλικιακές και κοινωνικές οµάδες του πληθυσµού, γεγονός που καταδεικνύει την επιδραστικότητα του µηνύµατός της στο σύνολο του εκλογικού σώµατος. Το αποτέλεσµα της 25ης Ιουνίου συνιστά µια ηγεµονική επικράτηση για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος κατάφερε να πείσει ετερόκλητες και πολύ διαφορετικές µεταξύ τους πληθυσµιακές οµάδες, προβάλλοντας ένα συνεκτικό και καθολικό µήνυµα διακυβέρνησης χωρίς αποκλεισµούς και εξαιρέσεις. Από την πλευρά του, ο ηττηµένος ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να επιχειρήσει ένα συνολικό rebranding, τόσο σε πρόσωπα όσο και στο συνολικό πολιτικό του αφήγηµα. Η αδυναµία του να κινητοποιήσει παραδοσιακά κοινωνικά στρώµατα που τον στήριζαν κατέστη εµφανής και το ενδιαφέρον για την επόµενη µέρα µετατοπίζεται πλέον στον χώρο της Κεντροαριστεράς, τον οποίο το ΠΑΣΟΚ θα επιχειρήσει να ανακαταλάβει. 



Infographics: ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 1/7