Το αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί μια «στρατηγική ήττα». Αλλά και «πολιτική».

Οι παραπάνω φράσεις ανήκουν σε υψηλόβαθμο παράγοντα του κόμματος. Ουδείς στην Κουμουνδούρου ανέμενε το συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Χαρακτηριστικό είναι ότι, λίγα λεπτά πριν από την ανακοίνωση των exit polls, στον ΣΥΡΙΖΑ επικρατούσε συγκρατημένη αισιοδοξία για τη διαφορά και όχι για την απόλυτη καταστροφή.

Δεν είναι λίγοι εντός του κόμματος που έχουν αρχίσει να θέτουν θέμα ηγεσίας. Πολλοί ήταν εκείνοι που χθες το βράδυ θεωρούσαν πως «η ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί μια αλλαγή πολιτικής». Κάποιοι υπενθύμιζαν με δηκτικό τρόπο την πρόσφατη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα πως «όποιος χάνει με διαφορά πάνω από έξι μονάδες παραιτείται». Αρκετοί ήταν επίσης εκείνοι που θεωρούσαν λανθασμένη τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ, με τις αλλεπάλληλες αντιφατικές πολιτικές σε σχέση με την προοδευτική διακυβέρνηση, τις κυβερνήσεις ανοχής και λοιπά.

Ταυτοχρόνως στον ΣΥΡΙΖΑ πολλοί φοβούνται ότι στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση θα υπάρξει και φαινόμενο αποσυσπείρωσης, ενώ στο κλίμα της γενικότερης απαισιοδοξίας διακρίνουν τον κίνδυνο της ακόμη μεγαλύτερης πτώσης σε εκλογικό ποσοστό.

Πολιτικοί παράγοντες πέραν των στενών ορίων του ΣΥΡΙΖΑ διακρίνουν μια εκλογική και κομματική κόπωση. Αναρωτιούνται δε για τον τρόπο που θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, με μια διαφορά που αγγίζει τα όρια της πρώτης μεταπολίτευσης. Διακρίνουν επίσης και τη δυσκολία πολιτικής στρατηγικής και της έλλειψης του νέου πολιτικού αφηγήματος, καθώς η βαθιά ήττα δεν αφήνει πολλά περιθώρια. Εξάλλου, όπως σημείωναν και πολιτικοί κύκλοι, οι πολίτες επέλεξαν κυβέρνηση αυτοδυναμίας και όχι κυβερνήσεις με άγνωστο μέλλον.

Οι μπαρουτοκαπνισμένοι του κόμματος συνέκριναν και έβρισκαν παρόμοια ποσοστά με τα ποσοστά των ευρωεκλογών του 2019, ενώ κάποιοι άλλοι έβρισκαν κοινά πολιτικά σημεία με τα αντίστοιχα αποτελέσματα του 2012. Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ άρχιζε την ανοδική πορεία του, με το ΠΑΣΟΚ να καταρρέει. «Τώρα συμβαίνει το αντίστροφο», έλεγαν. Η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα διαμόρφωσε ήδη ένα εσωκομματικό κλίμα.

«Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά αρνητικό για τον ΣΥΡΙΖΑ. Πριν από λίγο επικοινώνησα με τον κύριο Μητσοτάκη και τον συνεχάρην για τη νίκη του. Οι αγώνες έχουν και νίκες και ήττες. Τα συλλογικά μας όργανα θα συγκληθούν άμεσα ώστε να αποτιμήσουν συλλογικά τα εκλογικά αποτελέσματα. Ο εκλογικός κύκλος ωστόσο δεν έχει ακόμα τελειώσει, δεδομένου ότι κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξει δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Συνεπώς δεν έχουμε το περιθώριο του χρόνου. Πρέπει να κάνουμε άμεσα όλες τις αλλαγές που χρειάζονται ώστε να δώσουμε με τους καλύτερους δυνατούς όρους την επόμενη κρίσιμη και τελική εκλογική μάχη. Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που μας τίμησαν με την ψήφο τους και κυρίως τα δεκάδες χιλιάδες μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ που δώσαμε αυτή τη δύσκολη εκλογική μάχη».

Πρώτη σύσκεψη

Ο Αλέξης Τσίπρας αμέσως με την άφιξή του στην Κουμουνδούρου συνεκάλεσε την πρώτη σύσκεψη. Σε αυτή παρευρέθησαν οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Μιχάλης Καλογήρου, Ράνια Σβίγκου, Γιώργος Βασιλειάδης και αργότερα ο Αλέκος Φλαμπουράρης. Αρκετοί θεωρούν ότι πίσω από τις λέξεις ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέτει ήδη εαυτόν στη διάθεση του κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξελίξεις θα υπάρξουν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Η επόμενη εκλογική διαδικασία θα καθυστερήσει τις όποιες εξελίξεις. Ήδη η εσωκομματική αντιπολίτευση αναμένεται να συνεδριάσεις τις επόμενες ημέρες, καταλήγοντας στις δικές της προτάσεις. Πολλοί ήταν αυτοί που απέδιδαν ευθύνες και σε πρόσωπα, όπως του κ. Κατρούγκαλου, της κυρίας Φωτίου, με τις πρόσφατες δηλώσεις τους, ή ακόμη και του Ευκλείδη Τσακαλώτου, του Γιάννη Δραγασάκη. Σχεδόν μια εικόνα κατηγοριών ύστερα από μια ολέθρια ήττα.

Η Όλγα Γεροβασίλη τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα περάσει από τη φάση της αυτοκριτικής και της εξεύρεσης των αιτιών. «Όλα αυτά όμως θα γίνουν με ψυχραιμία μετά την επόμενη εκλογική μάχη».

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 22/5