Εκλογικός «σεισμός» έχει πλήξει την Κουμουνδούρου μετά τη συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 21ης Μαΐου με επίκεντρο τον ίδιο τον πρόεδρο της παράταξης, Αλέξη Τσίπρα.

Οι γκρίνιες και η απογοήτευση από τις 21 μονάδες διαφορά και την πανελλαδική επικράτηση της Ν.Δ. στις εκλογές, που έκαναν τον χάρτη της Ελλάδας να «βαφτεί» γαλάζιος, έδωσαν ήδη τη θέση τους σε δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη ημέρα στο κόμμα και για τα πρόσωπα τα οποία θα πρέπει να βγουν μπροστά όσον αφορά την ηγεσία του κόμματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έκανε σαφές από την πρώτη στιγμή ότι θα παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος έως τις προσεχείς εκλογές της 25ης Ιουνίου και θα δώσει τη μάχη.

Ωστόσο, οι δηλώσεις των στελεχών του κόμματος λίγες ώρες μετά τη δεινή ήττα που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της Κυριακής έχουν αρχίσει να μαρτυρούν τους έντονους προβληματισμούς που «βασανίζουν» την παράταξη.

Δηλώσεις-βόμβα από Δημήτρη Παπαδημούλη

Σαν «βόμβα» έσκασαν στον ΣΥΡΙΖΑ οι δηλώσεις του Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος μίλησε για μια «συλλογικότητα» αποτελούμενη από τα πρόσωπα της νέας γενιάς, τα οποία αναδείχθηκαν από τις κάλπες, όπως η Έφη Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Χαρίτσης και ο Νάσος Ηλιόπουλος, και οι οποίοι θα πρέπει να βγουν μπροστά και να πλαισιώσουν τον Αλέξη Τσίπρα. Με άλλα λόγια, ο κ. Παπαδημούλης ζήτησε να τεθεί ο κ. Τσίπρας σε κάποιας μορφής επιτροπεία από τη νέα γενιά στελεχών, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν και τους διαδόχους του.

Δούρου: «Αηδιαστικές οι δηλώσεις Παπαδημούλη» 

Η δήλωση αυτή πυροδότησε τις έντονες αντιδράσεις των προεδρικών του κόμματος. Η Ρένα Δούρου έσπευσε δημόσια να αποδοκιμάσει τη θέση του αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου. «Οι δηλώσεις του κ. Παπαδημούλη στην καλύτερη περίπτωση είναι αηδιαστικές, για να μην αποδώσω άλλα πολιτικά σχέδια», έσπευσε να σχολιάσει η Ρένα Δούρου στο ραδιόφωνο του Alpha. «Δεν μπορεί αυτή τη στιγμή, στο μέσο της μάχης και στο μέσο μιας δύσκολης μάχης που έχουμε ένα διπλό μέτωπο, όχι στενά για το κόμμα, αλλά για τον τόπο, δηλαδή να σταθούμε δυνατό ανάχωμα στην παντοδυναμία και στην αλαζονεία της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη και να μην κάνουμε το χατίρι όσων απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ να δουν τον Αλέξη Τσίπρα να αποσύρεται, να μπαίνουν κάποιοι σε ονοματολογία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείσα αν η ίδια έχει βλέψεις για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε: «Περιμένετε από έναν άνθρωπο που έχει δείξει πραγματικά ότι είναι στρατιώτης, ότι έχει παραιτηθεί της βουλευτικής έδρας χωρίς δίχτυ ασφαλείας για να διεκδικήσει τότε τη μάχη της Περιφέρειας, που οι δημοσκοπήσεις τότε μας έφερναν τρίτη δύναμη, να θεωρείτε ότι σε αυτή την ηλικία εγώ φιλοτεχνώ ένα προφίλ ηγετικό, και το λέω κοροϊδεύοντας, διότι δεν τις μπορώ πια αυτές τις λέξεις. Η χώρα αυτή τη στιγμή έχει τεράστια προβλήματα, έχει το Ταμείο Ανάπτυξης και Σταθερότητας μπροστά της. Να μην ξεχνάμε την αφετηρία της καθεμιάς και του καθενός. Εγώ δεν έχω ξεκινήσει ούτε με πατέρα πρωθυπουργό ούτε από παλάτια και τζάκια. Και το γεγονός ότι ο κόσμος με τιμά και στέκεται δίπλα μου και στα δύσκολα, θεωρώ ότι είναι ήδη πάρα πολύ σπουδαίο για να το τσαλακώνω, να μην το εκτιμώ και να το θεωρώ ως βατήρα για κάτι άλλο», υπογράμμισε η ίδια.

Παπαδημούλης: «Να βγουν μπροστά νέα πρόσωπα, να οργανωθεί η δική μας ανασυγκρότηση»

Λίγη ώρα μετά την παραδοχή του Αλέξη Τσίπρα ότι το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν ένα «οδυνηρό σοκ» για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παπαδημούλης, μιλώντας στο Action24, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα πρόσωπα του κόμματος που, όπως είπε, χρειάζεται να προβληθούν περισσότερο ενόψει των επόμενων εκλογών.

Αν και ξεκαθάρισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει την επόμενη εκλογική μάχη με τον Αλέξη Τσίπρα στο τιμόνι, ζήτησε να βγουν πιο μπροστά νέα στελέχη, ώστε «να οργανωθεί η δική μας ανασυγκρότηση», ανοίγοντας έτσι μια συζήτηση περί «συλλογικότητας» γύρω από τον πρόεδρο του κόμματος.

Κούλογλου: «Ο Αλέξης Τσίπρας έχει και τις περισσότερες ευθύνες»

Μετά τον Δημήτρη Παπαδημούλη, και ο Στέλιος Κούλογλου έριξε ευθείες βολές κατά του Αλέξη Τσίπρα, υποστηρίζοντας πως ο πρόεδρος είναι αυτός που έχει τις περισσότερες ευθύνες για τη συντριβή στις εκλογές.

«Τις εκλογές δεν τις κέρδισε η Ν.Δ., αλλά τις έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Μητσοτάκης έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να χάσει τις εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις εκλογές και ο πρόεδρος, ως έχων την πρωτοκαθεδρία, έχει και τις περισσότερες ευθύνες. Αυτές όμως δεν είναι προσωπικές. Είναι ευθύνες ενός συλλογικού σχηματισμού που δεν υλοποίησε αυτό που είπε ο Αλέξης Τσίπρας το 2019. Καταναλώθηκε ένα ολόκληρο συνέδριο στο πώς θα εκλεγεί ο πρόεδρος. Αυτά δεν ενδιαφέρουν κανέναν», δήλωσε συγκεκριμένα.

Ξανθός: «Δεν είναι ταμπού το θέμα της ηγεσίας - Όλα στο τραπέζι μετά τις εκλογές»

Θέμα ηγεσίας για τον Αλέξη Τσίπρα έθεσε και ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος δεν εξελέγη στις εκλογές. Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα είπε πως αν είναι να τεθεί θέμα ηγεσίας, αυτό θα μπορούσε να γίνει μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Ο κ. Ξανθός σημείωσε ότι δεν μπορεί να συζητηθεί τώρα ποιες θα είναι οι κινήσεις που θα κάνει το κόμμα μακροπρόθεσμα, καθώς απαιτείται μια απόσταση από τη συγκυρία, όπως και να έχει ολοκληρωθεί ο εκλογικός κύκλος με τη διενέργεια και των επόμενων εκλογών.

«Πιστεύω ότι ύστερα από ένα τέτοιο αρνητικό αποτέλεσμα κανείς δεν μπορεί να πει ότι “αυτό είναι ένα θέμα ταμπού, δεν το συζητάω”», είπε και συνέχισε απαντώντας στον κ. Παπαδημούλη. «Προφανώς θα πάμε στις εκλογές με τη σημερινή ηγεσία. Το αν θα γίνει μια καλύτερη αξιοποίηση κάποιων προσώπων, τα οποία απέδειξαν και στην προεκλογική περίοδο τις δυνατότητές τους και την εμβέλειά τους, είναι μια άλλη συζήτηση. Αλλά νομίζω ότι αυτή την περίοδο δεν μπορεί να τεθεί θέμα αναπροσαρμογής της ηγετικής ομάδας ή οτιδήποτε άλλο. Ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι επικεφαλής».

Τσίπρας: «Οδυνηρό σοκ για τον ΣΥΡΙΖΑ το αποτέλεσμα, αναλαμβάνω την ευθύνη»

Χθες ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλεσε την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ «ένα οδυνηρό σοκ» και άφησε αιχμές πως υπάρχουν και άλλοι υπαίτιοι που οδήγησαν τον ΣΥΡΙΖΑ στον εκλογικό καταποντισμό. Ανέλαβε μεν την ευθύνη της ήττας, αλλά αφού μοίρασε και αλλού ευθύνες, ξεκαθάρισε πως παραμένει παρών στη μάχη: «Όπως γνωρίζετε, οι νίκες έχουν πολλούς πατεράδες, αλλά οι ήττες έχουν πάντα έναν. Προσωπικά αναλαμβάνω ακέραια την ευθύνη γι' αυτό το αποτέλεσμα, αλλά στο δικό μου ηθικό λεξιλόγιο σημαίνει "στέκομαι και δίνω τη μάχη". Και αυτό θα κάνω», είπε, ξεκαθαρίζοντας έτσι ότι θα δώσει την εκλογική μάχη της 25ης Ιουνίου.