«Κάναμε λάθη», είπε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα Κοράη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Γιαννούλης, ο οποίος σημείωσε πως όλοι θέλουμε την ενίσχυση των ποσοστών των κομμάτων μας

Είπε πως δεν είναι δυνατόν να αναπαράγει το ΠΑΣΟΚ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συναθροίζεται με μαχαιροβγάλτες.

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Γιαννούλη

Χ.ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ: Κάναμε λάθη, υπήρξανε σημεία στα οποία υπήρξε δύσκολη κατανόηση της πολιτικής μας πρότασης, είτε δεν επικοινωνήθηκε είτε δεν εξηγήθηκε, υπήρχαν σημεία τα οποία ακολουθούνε το δόγμα και την πολιτική αξία παραμονές των εκλογών αποφεύγεις τα ατομικά λάθη. Δεν αναφέρομαι στην ηγεσία αναφέρομαι σε δηλώσεις που έγιναν και άλλαζαν την ατζέντα διαρκώς και έθεταν τον ΣΥΡΙΖΑ υπό κρίση και κριτική. Αλλά δεν μπορώ να θυμηθώ να έχω ξαναζήσει προεκλογικό αγώνα με τόσο σκληρή μονομέτωπη, σχεδόν εμμονική επίθεση κατά ενός προσώπου και ενός κόμματος. Ακόμα και ο παραδοσιακός μετά την μεταπολίτευση αντίπαλος μονομέτωπος μονομάχος της Δεξιάς, το ΠΑΣΟΚ–ΚΙΝΑΛ κατάφερε το αδιανόητο, να μην καταλαβαίνουμε αν τελικά επιδιώκει να πέσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη ή απλά να φθείρει το ΣΥΡΙΖΑ και τον Α. Τσίπρα διεκδικώντας ιδιοτελώς για το κόμμα του ΠΑΣΟΚ ένα μεγαλύτερο ποσοστό που δεν θα μπορούσε να το βγάλει όμως με ρεαλισμό από την τρίτη κατάταξη της ελάσσονος αντιπολιτευσης.

Χ.ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ: Το ΠΑΣΟΚ–ΚΙΝΑΛ ήταν πολλές φορές άδικο, υπερβολικό, σχεδόν εμμονικό με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορεί να αναπαράγει το ΠΑΣΟΚ απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ ότι εμείς συγχρωτιζόμαστε με μαχαιροβγάλτες και Χρυσαυγίτες όπως έκανε η ΝΔ.

Χ.ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ: Μπορεί αν έχουν γίνει χίλια δυο λάθη, έχουμε μπροστά μας συγκεκριμένα πολιτικά προτάγματα και έτσι όπως διαμορφώθηκε η ατζέντα δεν συζητήθηκαν. Γνωρίζετε ότι η ευρωπαϊκή επιτροπή, με μια πολύ σκληρή επιστολή, ζητά πλέον να καταργηθούν όλα τα βοηθήματα σε σχέση με την ενεργειακή κρίση, τα καύσιμα κλπ είναι κάτι που δεν το συζητήσαμε στην προεκλογική περίοδο. Εμείς προτρέπαμε την κυβέρνηση να εφαρμόσει αυτά που προέκρινε η ευρωπαϊκή επιτροπή μέσω της εργαλειοθήκης της ευρωπαϊκής επιτροπή και η κυβέρνηση αρνιόταν επί δύο χρόνια. Εμείς λέγαμε ακριβώς αυτά που πρότεινε η ευρωπαϊκή επιτροπή για να ανακουφιστεί ο κόσμος. Εμείς προτείναμε ότι πιο ευρωπαϊκό υπήρχε έναντι της αντιευρωπαϊκής κυβέρνησης Μητσοτάκη για την εργαλειοθήκη της ευρωπαϊκής επιτροπής που απέδωσε στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Φοβόμαστε ότι με τις νέες εξελίξεις θα έρθουν χειρότερες οικονομικές προϋποθέσεις για τους έλληνες πολίτες άρα έχει μεγάλη σημασία σε αυτές τις 25 μέρες που απομένουν να πούμε τι θα κάνουμε για συγκεκριμένα πράγματα ο καθένας, τι προτείνουμε αλλά να είναι εύηχα, ευανάγνωστα και όχι σε μια Βαβέλ άλλου τύπου, σε μια ζούγκλα κατηγοριών με ζητήματα τριτεύοντα και ήσσονος σημασίας να μιλήσουμε για τα σημαντικά. Γιατί για τους πλειστηριασμούς δεν μιλήσαμε αναλυτικά, μιλούσαμε για τη Δήμητρα.

Χ.ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ: Δεν είναι κάτι καινούργιο που ανακαλύπτεται η σχέση με τις ιδεολογικές τάσεις ή τις πολιτικές θέσεις που διατυπώνονται, δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανένας όμως ότι τη θέση, το πρόγραμμα, τις προτάσεις , τη στάση, την προοπτική, το παρόν και το μέλλον το καθορίζει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και αυτός παραμένει και είναι ο Α.Τσίπρας και εκτιμώ και μετά τις εκλογές και μάλιστα σε πιο αναβαθμισμένο ρόλο.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα πρέπει να αλλάξει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ

Χ.ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ: Πρέπει πρώτα να πάμε συζητώντας για τις εκλογές του Ιουνίου με όσο πιο συγκεκριμένο, αποτελεσματικό, φρέσκο, καινοτόμο και εκ πάση περιπτώσει ότι χρειάζεται γιατί η Αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ σκληροί για να πεθάνουν και ο Α. Τσίπρας είναι πολύ σκληρός για να πεθάνει. Θέλω να θυμάστε πάντα ότι εμείς δεν είμαστε ένα κόμμα και μια παράταξη που έχει μια διαρκή και σε εξέλιξη δεξαμενή δελφίνων ή υποψηφίων αρχηγών όπως είναι η ΝΔ. Επειδή στη ΝΔ υπάρχει το δόγμα, γιατί ακολουθούν πολλοί δελφίνοι και κληρονόμοι πολιτικών τζακιών, ότι κερδίζεις –μένεις, χάνεις –φεύγεις εμείς είμαστε άλλο ανέκδοτο πολιτικά, σεβόμαστε και τη γνώμη των μελών της βάσης μας, δεν είναι ακριβώς ίδιες οι πολιτικές συμπεριφορές. Ακόμα και για το θέμα της ηγεσίας έχουμε διαδικασίες. 

Ερωτηθείς αν θα πραγματοποιηθεί έκτακτο συνέδριο το καλοκαίρι

Χ.ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ: Σήμερα έχουμε την κεντρική επιτροπή θα μου επιτρέψετε να το μάθουμε με τον πιο έγκυρο τρόπο. Δεν ξέρω, είναι πιθανό.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι ένα από τα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η υπερβολή των συνθημάτων 

Χ.ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ: Σέβομαι απόλυτα την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, είναι μια θριαμβευτική νίκη της ΝΔ δεν αλλάζει όμως τις πολιτικές επιδόσεις της με στοιχεία και ντοκουμέντα και της ελληνικής κοινωνίας αλλά και διεθνών οργανισμών. Κέρδισε αυτό δεν το αμφισβητώ, είναι ψέμα ότι ανακαλύφθηκαν με 8 μήνες καθυστέρηση τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας και τα δύο διυλιστήρια την ώρα που πληρώναμε ένα σκασμό λεφτά σε σημείο να κινδυνεύει η ψυχική μας ισορροπία και η υγεία μας από εγκεφαλικά μόλις ανοίγαμε τους λογαριασμούς της ΔΕΗ; Ήξεραν και ξέρουν ότι έρχεται η ώρα της δημοσιονομικής επαναφοράς στην πειθαρχία των μικρών ελλειμμάτων, 10 δις απευθείας αναθέσεις και αυτό είναι δημοσιονομική ορθότητα; Η νίκη δεν αμφισβητείται αλλά δεν σβήνει μονοκοντυλιά στην ιστορία το τι αφήνει σαν αποτύπωμα αυτή η κυβέρνηση.