Αλλαγμένη, κατά πολύ, θα είναι η σύνθεση της νέας Βουλής, όπως προέκυψε από τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών της 21ης Μαΐου. Ο νέος αυτός «αέρας» αφορά και την Κοινοβουλευτική Ομάδα (ΚΟ) του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (ΚΚΕ), καθώς μετά την άνοδο σχεδόν δύο μονάδων στα ποσοστά του αυξάνει σημαντικά τον αριθμό των μελών της.

Tο 7,23%, που κατάφερε το ΚΚΕ στις κάλπες της 21ης Μαΐου, εξασφάλισε την είσοδο 26 βουλευτών του στην Βουλή, ενώ μέχρι πρότινος ήταν 15. Εκτός έχουν μείνει μόνο η τέως ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, που δεν ήταν υποψήφια σε αυτές τις εκλογές, αλλά και η Μαρία Κομνηνάκα στη Λέσβο, όπου το ΚΚΕ δεν κατάφερε να πάρει έδρα, την οποία πήρε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με μικρή διαφορά.

Μαζί λοιπόν με την «παλιά φρουρά», στα έδρανα του ελληνικού Κοινοβουλίου την Κυριακή θα δούμε 13 νέα πρόσωπα. Πρόκειται, σύμφωνα με το ΚΚΕ, για «είκοσι έξι δοκιμασμένους αγωνιστές, που βρέθηκαν στο πλευρό του λαού σε κάθε μάχη που έδωσε τα προηγούμενα χρόνια». Για ανθρώπους που -μεταξύ άλλων- στάθηκαν στο πλευρό εργαζομένων σε μεγάλους χώρους δουλειάς για την υπογραφή ΣΣΕ, διεκδίκησαν αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, εναντιώθηκαν στους πλειστηριασμούς και βγήκαν μπροστά για το δικαίωμα στην Παιδεία και την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ, όπως λένε, «ήταν εκεί, στην πρώτη γραμμή του αγώνα, απέναντι στην αντιλαϊκή κυβέρνηση και το “κοινό πρόγραμμα” των αστικών κομμάτων που θυσιάζει τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες στον βωμό του κέρδους. Γι' αυτό και οι εργαζόμενοι, οι νέοι, οι φτωχοί αγρότες και επαγγελματίες ξέρουν τους βουλευτές του Κόμματος “με το μικρό τους όνομα”, τους εμπιστεύονται, υπολογίζουν ότι και στις 26 Ιούνη θα βρίσκονται στην ίδια θέση, στήριγμα για τους δικούς τους αγώνες». «Το βήμα λοιπόν που έγινε είναι αναγκαίο να διευρυνθεί στις επόμενες εκλογές, που θα διεξαχθούν με το καλπονοθευτικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής! Ένα ακόμα πιο ισχυρό ΚΚΕ, με μια ακόμα μεγαλύτερη Κοινοβουλευτική Ομάδα θα είναι κέρδος για τον λαό, ενίσχυση της δικής του δύναμης, της φωνής και των διεκδικήσεών του» καταλήγουν.

Οι «καινούργιοι»

Οι δεκατρείς νέοι βουλευτές του ΚΚΕ, που θα δούμε στην ορκωμοσία την Κυριακή, είναι οι εξής:

Νίκος Αμπατιέλος (Α' Πειραιώς)

Μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και του Γραφείου Περιοχής Αττικής, Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Πειραιά. Ήταν Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ την περίοδο 2015 - 2023.

ampatielos


Βιβή Δάγκα (Δυτικός Τομέας Αθηνών)

Μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματός της για την Ισοτιμία και τη Χειραφέτηση της Γυναίκας. Μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) και δημοτική σύμβουλος Αιγάλεω με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

dagka


Σεμίνα Διγενή (Νότιος Τομέας Αθηνών)

Δημοσιογράφος και συγγραφέας. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Σιένα και Ηλεκτρονική Δημοσιογραφία στη Ρώμη. Εργάστηκε σε πολλές εφημερίδες, ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς και περιοδικά.

semina


Πάκος Έξαρχος (Ιωάννινα)

Οικοδόμος, Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων και μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Οικοδόμων.

eksarxos


Αχιλλέας Κανταρτζής (Τρίκαλα)

Δικηγόρος, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ, γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ. Να σημειωθεί ότι ήταν βουλευτής στο παρελθόν και επανέρχεται.

katartzis


Θεοδώρα (Τίνα) Κουζιάκη (Κοζάνη)

Απόφοιτη του Τμήματος Ψυχολογίας του ΑΠΘ. Μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

kouziaki


Νίκος Κουτουμάνος (Μεσσηνία)

Μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της Οργάνωσης Περιοχής Πελοποννήσου. Είναι τεχνολόγος γεωπόνος.

koutoumanos


Αφροδίτη Κτενά (Βόρειος Τομέας Αθηνών)

Ηλεκτρολόγος μηχανικός, με διδακτορικό δίπλωμα από το Carnegie Mellon University (ΗΠΑ). Καθηγήτρια του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και επισκέπτρια καθηγήτρια στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ.

ktena


Έρη Ρίτσου (Βόρειος Τομέας Αθηνών)

Λογοτέχνης, σπούδασε Αγγλική Φιλολογία και εργάστηκε στην Εθνική Τράπεζα. Εχει εκδώσει βιβλία για μεγάλους και για παιδιά. Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και της Πανσαμιακής Επιτροπής Ειρήνης.

ritsou


Αλέξανδρος Μαρινάκης (Χανιά)

Πολιτικός επιστήμονας, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ και εκλεγμένος περιφερειακός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

marinakis


Κωνσταντίνος Βασίλης Μεταξάς (Θεσσαλία)

Μέλος του Γραφείου Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ.

metaxas


Γιώργος Πέρρος (Δυτικός Τομέας Αθηνών)

Μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Εργάστηκε για πολλά χρόνια ως εμποροϋπάλληλος. Εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» στη διοίκηση της ΓΣΕΕ και μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

perros


Χρήστος Τσοκάνης (Δυτική Αττική)

Λογιστής, πρόεδρος της Ενωσης Επαγγελματοβιοτεχνών Ασπροπύργου. Διετέλεσε μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ στα χρόνια της ανασυγκρότησης. Πτυχιούχος του Οικονομικού Τμήματος του Πάντειου Πανεπιστημίου.

tsokanis

Η «παλιά φρουρά»

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, που κρατάει την έδρα της Φθιώτιδας.

koutsoumpas


Θανάσης Παφίλης (Επικρατείας)

Μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης.

pafilis


Λιάνα Κανέλλη (Α' Αθηνών)

Βουλευτής του ΚΚΕ στην Α' Αθήνας από το 2000. Απόφοιτη της Νομικής Αθηνών, δικηγόρος και δημοσιογράφος.

kaneli


Χρήστος Κατσώτης (Νότιος Τομέας Αθηνών)

Μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Εργάστηκε ως ξενοδοχοϋπάλληλος, με δράση στο συνδικαλιστικό κίνημα του κλάδου. Διετέλεσε μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ και του ΕΚ Αθήνας.

katsiotis


Διαμαντώ Μανωλάκου (Β' Πειραιώς)

Μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Γεωπόνος με μεταπτυχιακές σπουδές. Διετέλεσε ευρωβουλευτής (2004 – 2008).

manolakou


Γιάννης Γκιόκας (Ανατολικής Αττικής)

Μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ. Δικηγόρος, απόφοιτος της Νομικής Κομοτηνής με μεταπτυχιακές σπουδές στο Ποινικό Δίκαιο.

gkiokas


Νίκος Παπαναστάσης (Αιτωλοακαρνανία)

Αντισυνταγματάρχης ε.α., μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ.

papanastasis


Νίκος Καραθανασόπουλος (Αχαΐα)

Μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Οικονομολόγος.

karathanasopoulos


Γιώργος Μαρίνος (Εύβοια)

Μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Ηταν για χρόνια ναυτεργάτης ασυρματιστής, με δράση στο ναυτεργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.

marinos


Μανώλης Συντυχάκης (Ηράκλειο)

Μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ. Κοινωνιολόγος.

sintixakis


Γιάννης Δελής (Α' Θεσσαλονίκης)

Δάσκαλος, επί χρόνια εκλεγμένος στη ΔΟΕ και στην ΑΔΕΔΥ. Υπήρξε δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

delis

Λεωνίδας Στολτίδης (Β' Θεσσαλονίκης)

Απόφοιτος του Πολυτεχνείου Λένιν της Σόφιας στη Βουλγαρία. Εκλεγμένος στη διοίκηση της ΓΣΕΕ, στη διοίκηση του ΕΚΘ και στη διοίκηση της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΤΕ. Διετέλεσε γενικός γραμματέας του ΕΚ Θεσσαλονίκης.

stoltidis


Γιώργος Λαμπρούλης (Λάρισα)

Γιατρός πνευμονολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ. Έχει διατελέσει δημοτικός σύμβουλος Λάρισας (2002 - 2015) και μέλος του ΔΣ της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων (ΠΕΔ) Θεσσαλίας. Επίσης, μέλος της Ένωσης Ιατρών Νοσηλευτηρίων - Κέντρων Υγείας Λάρισας (ΕΙΝΚΥΛ) και πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λάρισας.

lamproulis

Την Κυριακήη ορκωμοσία

Σημειώνεται ότι οι βουλευτές του ΚΚΕ -όπως και των υπολοίπων κομμάτων- θα ορκιστούν στις 18:00 το απόγευμα της Κυριακής (28/05) και η θητεία τους θα διαρκέσει για λίγες μόνο ώρες, αφού το απόγευμα της Δευτέρας (29/05) θα θυροκολληθεί το νέο Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης των εθνικών εκλογών.

Ομιλία Κουτσούμπα πριν την ορκωμοσία

Το πώς θα δώσει τη «μάχη» το ΚΚΕ τις λίγες ημέρες που έχουν απομείνει μέχρι τις κάλπες της 25ης Ιουνίου, αναμένεται να αποτυπωθεί και στην ομιλία του ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη συνεδρίαση της νέας ΚΟ μία ώρα πριν την ορκωμοσία (Κυριακή στις 17:00).

Πηγή φωτογραφιών: 902.gr