Ελληνοφρένεια
Ελληνοφρένεια Θύμιος Καλαμούκης Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης
syriza_paei_eparxia_tsipras
Πολιτική

Εκλογές 2023: Ο ΣΥΡΙΖΑ… πάει στην επαρχία - Θα εστιάσουν στις περιφέρειες όπου έχασαν σημαντικές δυνάμεις - Σε 6 νομούς βγήκε τρίτο κόμμα - «Αποφεύγετε να χτυπάτε το ΠΑΣΟΚ» η εντολή της Κουμουνούρου στα στελέχη

Βασική στόχευση των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να στραφούν στην περιφέρεια της χώρας, που αποδείχθηκε ο αδύναμος κρίκος

Απόλυτα συντεταγμένος επιθυμεί να εμφανιστεί σε αυτή την εκλογική μάχη ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα στελέχη του επιθυμούν να μην κάνουν κανένα λάθος, ενώ θέλουν το αφήγημά τους να είναι απλό και κατανοητό, ώστε οι πολίτες αυτή τη φορά να αντιληφθούν το δίλημμα που βάζει μπροστά στην κάλπη το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ράνια Σβίγκου, τόνισε ότι «θα αναδείξουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ένα πρόσωπο το οποίο θα εμπνέει εμπιστοσύνη και μαχητικότητα για την υπεράσπιση των συμφερόντων της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, καθώς και  την προγραμματική μας πρόταση». Γιατί, όπως υπογράμμισε «δεν μπορεί να υπάρχει καμία διαστρέβλωση των προγραμματικών μας θέσεων, όπως έγινε την προηγούμενη περίοδο από τη Νέα Δημοκρατία, η οποία εκμεταλλεύθηκε τη μιντιακή της υπεροπλία και τα  δικά μας λάθη».

Ο αδύναμος κρίκος

Οι πληροφορίες λένε ότι βασική στόχευση των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να στραφούν στην περιφέρεια της χώρας, που αποδείχθηκε ο  αδύναμος κρίκος. Την ίδια στιγμή οι συνεργάτες του προέδρου  του ΣΥΡΙΖΑ  εμφανίζονται  να μην  επιθυμούν να μπουν σε μια αντιπαράθεση με το ΠΑΣΟΚ για πολλούς λόγους. Καταρχήν γιατί μέχρι πρότινος  θεωρούσαν το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη φυσικό εταίρο και δεύτερον γιατί μία αντιπαράθεση με τον Νίκο Ανδρουλάκη προφανώς θα τον αναδείξει ως μεγαλύτερο παράγοντας απ’ ότι είναι. 


Το ΠΑΣΟΚ

Ο Αλέξης Τσίπρας στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος του έδωσε άλλωστε το στίγμα  της στάσης που θα κρατήσουν απέναντι στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ λέγοντας: « Είμαστε κόμμα εξουσίας - έχουμε μέτωπο στην δεξιά πολιτική. Δεν κάνουμε επίθεση στις άλλες προοδευτικές δυνάμεις, αλλά δεν θα γυρίσουμε και το μάγουλο στην πολεμική τους προς εμάς».

Η διαφοροποίηση απέναντι στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα γίνεται με βάση τη δική του ρητορική περί «υπεύθυνης αντιπολίτευσης χωρίς οξύτητα», προκειμένου να αναδείξει ο ΣΥΡΙΖΑ την επιχειρούμενη επιστροφή «στον βολικό και ακίνδυνο δικομματισμό» της προ 2012 περιόδου, λένε οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα.

Εκλογική επιτροπή

Εν τω μεταξύ το Σάββατο ανακοινώθηκε και η νέα εκλογική επιτροπή με πρόσωπα έκπληξη. Το βασικό έργο αυτής της επιτροπής είναι να συντονίζει τον προεκλογικό αγώνα, να προσθέτει και να επικαιροποιεί προτάσεις και να δίνει τις καθημερινές μάχες των δημοσίων παρεμβάσεων.

Οι παρεμβάσεις αυτές θα πρέπει να γίνονται με τρόπο ώστε να μην πέφτει η εκπροσώπηση του κόμματος στις παγίδες των fake news του αντιπάλου, κρατώντας την ατζέντα στο δίπτυχο προβολή - σύγκριση των προγραμμάτων.

Για παράδειγμα, το βάρος της Οικονομίας θα το σηκώσει η Έφη Αχτσιόγλου, της Παιδείας η Διάνα Βουτυράκου, της Υγείας η Αθηνά Λινού, του εργασιακού / ασφαλιστικού ο Διονύσης Τεμπονέρας, των πλειστηριασμών ο Δημήτρης Λυριτσής (σ.σ. εκπροσωπεί νομικά δεκάδες δανειολήπτες), της Ανάπτυξης ο Αλέξης Χαρίτσης, της Ενέργειας ο Νικόλας Φαραντούρης, της Άμυνας ο Ευάγγελος Αποστολάκης, του κράτους ο Κώστας Ζαχαριάδης κ.ο.κ.

Ο Γιώργος Χουλιαράκης θα έχει ένα ειδικό ρόλο και με τις παρεμβάσεις  του θα αναδεικνύει ζητήματα που αφορούν τον τραπεζικό τομέα.

Τις επόμενες ώρες θα ανακοινωθεί και η συγκρότηση της Οργανωτικής Επιτροπής. Τα στελέχη που θα την συγκροτήσουν θα συμμετέχουν και στις δημόσιες παρεμβάσεις, αλλά θα τρέξουν και σε όλη  τη χώρα, και κυρίως στις περιοχές που ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε χαμηλά ποσοστά. Είναι ενδεικτικό ότι σε έξι περιφέρειες (Ρέθυμνο, Λασίθι, Χίος, Λακωνία, Κιλκίς, Δράμα) πέρασε στην τρίτη θέση πίσω από το ΠΑΣΟΚ, έστω και με μικρές διαφορές στα ποσοστά.