Συμβολικής αλλά και επιμορφωτικής σημασίας ήταν το δώρο του Κωνσταντίνου Τασούλα στους νέους βουλευτές. Μια έκπληξη είχε τοποθετηθεί πάνω στα 300 έδρανα μέσα σε χάρτινη λευκή σακούλα με το έμβλημα της Βουλής. Ο κ. Τασούλας λάτρης της ιστορίας και των βιβλίων επέλεξε να δώσει έχει... χέρι βοηθείας ειδικά στους νεότερους που έχουν πολλά να μάθουν ειδικά για το Σύνταγμα την ιστορία και την λειτουργία της Βουλής.

Το κιτ που έλαβε κάθε βουλευτής περιλάμβανε 5 εκδόσεις της Βιβλιοθήκης της Βουλής. Το Σύνταγμα.  Εγώ την Αλήθεια.  Βουλή των Ελλήνων. Οι σταθμοί μιας διαδρομής σχεδόν 200 ετών. Η πολιτική συμπεριφορά των προσφύγων 123-1967. Φοιτητική ένωση Κρητών και Εθνοτοπικοί φοιτητικοί σύλλογοι την περίοδο της Δικτατορίας.

Όλοι οι βουλευτές έφυγαν κρατώντας το δώρο του προέδρου και όπως οι νεότεροι σχολίαζαν μεταξύ τους στα πηγαδάκια «έχουν πολύ διάβασμα και μελέτη για να εναρμονιστούν με τα καθήκοντά τους».

Πολλή συζήτηση έγινε μεταξύ σοβαρού και αστείου και για το εάν οι 300 βουλευτές θα πληρωθούν για την μία μέρα στη παρουσίας στη Βουλή, κάτι που διαψεύστηκε, καθώς, σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πληροφορίες, «δεν προβλέπεται η καταβολή βουλευτικής αποζημίωσης αυτής της φευγαλέας Βουλής».

Μετά την ορκωμοσία

Μετά το πέρας της ορκωμοσίας άλλαξαν οι διαδικασίες σε σχέση παρελθόν. Τέσσερα τραπεζάκια είχαν στηθεί στο περιστύλιο έξω από την κεντρική είσοδο της Ολομέλειας όπου η υπάλληλοι της αρμόδιας υπηρεσίας της Βουλής κατεύθυνε τους βουλευτές να υπογράψουν τα έγγραφα της ορκωμοσίας τους και όχι σε γραφείο του ισογείου όπως στις προηγούμενες ορκωμοσίες.

Το προεδρείο

Σήμερα  Δευτέρα στις 10.00 το πρωί οι 300 θα εκλέξουν το νέο προεδρείο και αμέσως μετά αναμένεται η θυροκόλληση του προεδρικού διατάγματος διάλυσης της Βουλής των 24 ωρών προκειμένου να διεξαχθούν οι εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Σε ό,τι αφορά στα πρόσωπα που θα είναι υποψήφια για το προεδρείο, η ΝΔ προτείνει για την θέση του Προέδρου του Σώματος και των τριών πρώτων αντιπροέδρων τα ίδια πρόσωπα που θήτευσαν και την προηγούμενη περίοδο, δηλαδή τους Κώστα Τασούλα (Πρόεδρος Βουλής), Νικήτα Κακλαμάνη (Α' αντιπρόεδρος), Χαράλαμπο Αθανασίου (Β' αντιπρόεδρος) και Θανάση Μπούρα (Γ' αντιπρόεδρος).

Για τις υπόλοιπες θέσεις θα προταθούν η κα Μερόπη Τζούφη από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος από το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Γιώργος Λαμπρούλης από το ΚΚΕ και ο κ. Κωνσταντίνος Χήτας από την Ελληνική Λύση.