Με ούριο άνεµο, αλλά και δύο κινδύνους, πορεύεται η Νέα Δημοκρατία  προς την κάλπη της 25ης Ιουνίου. Από τη µία το πρόσφατο, θριαµβευτικό αποτέλεσµα της 21ης Μαΐου έχει δώσει τον αέρα των 20,7 µονάδων διαφοράς, αλλά από την άλλη το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη επιδιώκει  να «ξορκίσει» φαινόµενα χαλαρότητας, εφησυχασµού και αλαζονείας.

Βασική στόχευση της Ν.∆. να µη χάσει από το ποσοστό της και, παράλληλα, να µην απολέσει ούτε µία ψήφο από το απόλυτο νούµερο που κατέγραψε την 21η Μαΐου.

Οι περιφέρειες

Το αβαντάζ του κόµµατος του κ. Μητσοτάκη είναι ότι το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσµα παρέχει τη δυνατότητα να γνωρίζουν πλέον οι «άνθρωποί» του σε ποιες περιφέρειες τα πήγαν καλά, πού υπήρξαν διαρροές και σε ποιους νοµούς πρέπει να ρίξουν το βάρος.

Σε αυτό το πλαίσιο θα χαραχτεί και η στρατηγική της Πειραιώς για τις εβδοµάδες που αποµένουν µέχρι την τελική αναµέτρηση µε τον πρόεδρο της Ν.∆., αλλά και κλιµάκια προβεβληµένων στελεχών να αναµένεται να «οργώσουν» όλη την επικράτεια.

Ο πρόεδρος της κεντροδεξιάς παράταξης, Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινά µετά τη διάλυση της Βουλής τις περιοδείες στο ίδιο µοτίβο στο οποίο κινήθηκε και στις προηγούµενες εκλογές, τόσο στο λεκανοπέδιο όσο και στην περιφέρεια.

 

Η αρχή αναµένεται να γίνει σήμερα Δευτέρα από τα δυτικά της Αθήνας και το Περιστέρι, όπου η Ν.∆. κυριάρχησε. Εξάλλου, στον ∆υτικό Τοµέα της Αθήνας η Ν.∆. κατέγραψε σηµαντική άνοδο, βάφοντας µπλε την περιφέρεια, µε 34,46%. Ούτως ή άλλως, το πλάνο των συνεργατών του Κ. Μητσοτάκη είναι να σχεδιαστούν δράσεις και επισκέψεις σε ολόκληρη την Αττική, που αποτελεί σηµαντικό βαρόµετρο για το εκλογικό αποτέλεσµα, µε τις οκτώ περιφέρειές της να έχουν δώσει πάνω από 780.000 ψήφους στη «γαλάζια» παράταξη.

Συνέχεια στον νέο γύρο προεκλογικής περιόδου θα έχει η Κρήτη, όπου η Ν.∆. κατέγραψε μια νίκη χωρίς ιστορικό προηγούµενο, µε τα Χανιά να αποτελούν τον πρώτο σταθµό του Κ. Μητσοτάκη. Ιδιαίτερη βαρύτητα στον προεκλογικό σχεδιασµό θα έχουν περιφέρειες όπου το ποσοστό της Ν.∆. κινήθηκε σε χαµηλότερα επίπεδα, όπως η Αχαΐα (33,95%), η Αρτα (36,64%), τα Ιωάννινα (37,93%), η Ξάνθη (35,9%) και, φυσικά, η Ροδόπη, η µοναδική περιφέρεια όπου επικράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στο στόχαστρο θα τεθεί και η Βόρεια Ελλάδα, όπου η Πειραιώς θα επιδιώξει θωράκιση απέναντι σε τυχόν διαρροές σε µικρότερα κόµµατα. Ειδικός σχεδιασµός θα υπάρξει για τις εκλογικές περιφέρειες όπου η Ν.∆. κατέγραψε πτώση σε σχέση µε το 2019, όπως η Πιερία (-6,36%) και η ∆ράµα (-4,5%).

Μικρή πτώση (1-1,5 µονάδα) σηµειώθηκε επίσης στους νοµούς Αρκαδίας, Αιτωλοακαρνανίας, Πρέβεζας, Ημαθίας, Κιλκίς και Έβρου.

Δημοσιεύθηκε στο Secret στις 27/5/2023