«Έχουμε μάχη τον επόμενο μήνα που θα είμαι νικηφόρα», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τους δημοσιογράφους Θανάση Φουσκίδη και Στέλλα Γκαντώνα ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ, Τάσος Χατζηβασιλείου. Ο κ. Χατζηβασιλείου είπε πως η ΝΔ από την πρώτη στιγμή μίλησε για την ανάγκη σταθερής και αυτοδύναμης κυβέρνησης, ενώ σημείωσε πως αποκλείεται συνεργασία της ΝΔ με κόμμα εκ τω δεξιών της. Ακόμη τόνισε πως εάν η ΝΔ δεν έχει αυτοδυναμία τον Ιούνιο, αυτό δεν θα είναι με ευθύνη δική τους ενώ υπενθύμισε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει αποκλείσει συνεργασία με τη ΝΔ.
Επιπλέον ανέφερε πως το πρόγραμμα της ΝΔ είναι απολύτως συμβατό με τις υποχρεώσεις της χώρας και την ευρωπαϊκή κεντρική πολιτική.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Τάσου Χατζηβασιλείου στα Παραπολιτικά 90,1


Τ.ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ: Έχουμε μάχη τον επόμενο μήνα και πιστεύω ότι θα είναι νικηφόρα μάχη.

Ερωτηθείς αν στην περίπτωση που δεν πάρει αυτοδυναμία η ΝΔ θα προχωρήσουν σε τρίτες εκλογές

Τ.ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ: Η ΝΔ από την πρώτη στιγμή μίλησε για ανάγκη σταθερής κυβέρνησης, αυτοδύναμης κυβέρνησης. Αν οι πολίτες επιθυμούν πράγματι μια σταθερή και αυτοδύναμη κυβέρνηση θα πρέπει να το επιβεβαιώσουν με τη ψήφο τους στις 25 Ιουνίου.

Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο συνεργασιών

Τ.ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ: Αποκλείεται κατηγορηματικά η οποιαδήποτε συνεργασία της ΝΔ με τα κόμματα εκ δεξιών της. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση για τη ΝΔ να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο. Σε ότι αφορά όμως το ΠΑΣΟΚ, να σας θυμίσω ότι από την πρώτη στιγμή ο κ. Μητσοτάκης είχε ζητήσει να συναντηθεί με τον κ.Ανδρουλάκη και ο κ.Ανδρουλάκης τον απέφυγε όπως ο διάβολος αποφεύγει το λιβάνι. Δεν ακολούθησε μια σαφή πολιτική, ήθελε το ΠΑΣΟΚ να είναι σταθερά απέναντι στη ΝΔ και πρόταγμα πως θα αυξήσει τα ποσοστά του και όχι πως θα κυβερνηθεί η χώρα. Ακόμα και τώρα αυτοί απορρίπτουν κάθε ιδέα συνεργασίας. Είναι σαφές ότι εάν η ΝΔ, θεωρητικώς, δεν έχει αυτοδυναμία τον Ιούνιο τότε θα μπορούσαμε να μπούμε σε νέες περιπέτειες με ευθύνη όχι δική μας, για αυτό καλούμε τον ελληνικό λαό να εξασφαλίσει σταθερή αυτοδυναμία για τη ΝΔ. Η πρώτη κάλπη έδειξε ποιος θα κυβερνήσει τον τόπο, η ΝΔ και ο Κυρ. Μητσοτάκης και η δεύτερη κάλπη έρχεται για να επιβεβαιώσει τον τρόπο με τον οποίο θα κυβερνηθεί ο τόπος. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από σταθερή αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Ερωτηθείς αν το δίλημμα των εκλογών είναι αυτοδυναμία στη ΝΔ ή πάμε σε τρίτες εκλογές

Τ.ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ: Η ΝΔ έχει αποδείξει ότι είναι μια πολιτική δύναμη ευθύνης και αναζήτησης συναινέσεων οποιαδήποτε κουβέντα σήμερα για αυτό θεωρώ ότι είναι αντιπαραγωγική. Μπροστά μας έχουμε μια εκλογική μάχη στην οποία η ΝΔ θέλουμε να βγει ισχυρή και αυτοδύναμη όλα τα άλλα δεν υπάρχουν στο προσκήνιο για εμάς.

Ερωτηθείς για το εμπάργκο της ΕΕ στις επιδοτήσεις

Τ.ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ: Εκείνο το οποίο στην ουσία η ΕΕ λεει είναι ότι δεν μπορούνε να επανέρθουν οι τριετίες στο δημόσιο αν δεν έχει μειωθεί η ανεργία κάτω από 10%. Αυτό είναι υποχρέωση της χώρας μας την οποία ακολούθησε απαρέγκλιτα και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τ.ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ: Το πρόγραμμά μας το οποίο κοστίζει περίπου 9 δις και σας θυμίζω ότι ειναι το μόνο πρόγραμμα που είναι κοστολογημένο με ακρίβεια είναι απολύτως συμβατό με τις υποχρεώσεις της χώρας και το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο σταθερότητας. Αντιλαμβάνεστε ότι εμείς δεν έχουμε παρουσιάσει στον κόσμο πρόγραμμα το οποίο δεν είναι συμβατό με την ευρωπαϊκή κεντρική πολιτική άρα στην παρούσα φάση ο στόχος μας παραμένει ένας να συνεχίσουμε στο δρόμο της ανάπτυξης, στο δρόμο της δημιουργίας και άλλου δημοσιονομικού χώρου για να μπορούμε να στηρίζουμε τους αδυνάμους. Όλα τα αυτά τα λέμε ξεκάθαρα, ας έρθει εκείνη η ώρα και θα είμαστε εδώ για να δείτε ότι αυτή η κυβέρνηση εφόσον επανεκλεγεί θα συνεχίσει στο δρόμο της σύνεσης και σύνεση σημαίνει στήριξη στην κοινωνία ακριβώς λόγω των θετικών αποτελεσμάτων που πετυχαίνουμε κάθε φορά που βάζουμε στόχους.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι η νίκη Ερντογάν θα αλλάξει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Τ.ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ: Μετά τις εκλογές και στην Ελλάδα σίγουρα θα υπήρχαν οι προϋποθέσεις για ένα θετικό μομέντουμ ανάμεσα στις δύο χώρες, αν αυτό προκύψει να είστε βέβαιοι ότι η ελληνική πλευρά με σύνεση και ευθύνη θα το αξιοποιήσει γιατί εμείς δεν φοβόμαστε ούτε να συζητούμε, ούτε να παρουσιάζουμε τις θέσεις μας, ούτε να εκφράζουμε τις κόκκινες γραμμές μας κάθε φορά με ξεκάθαρο τρόπο. Η Τουρκία είναι εκείνη που θα πρέπει να μας πείσει ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει από την θεωρία στην πράξη για να μπορέσουμε να συζητήσουμε γιατί μέχρι σημερα συχνά πυκνά η Τουρκία δείχνει μια καλή διάθεση όταν τη βολεύει και μετά τη διάθεση αυτή τη σκοτώνει η ίδια στο πεδίο. Eμείς λέμε ότι αν προκύψει θετικό timing θα επιχειρήσουμε να το αξιοποιήσουμε, εάν η Τουρκία δεν ανταποκριθεί και δεν αποδεχτεί ότι η διαφορά μας είναι μια, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα και το πλαίσιο συζήτησης στο διεθνές δίκαιο, τότε δεν μπορούμε να κάνουμε απολύτως καμία κίνηση μαζί τους θα συνεχίσουμε βρισκόμαστε ενώπιον ενός τοίχου. Σε ότι αφορά τον Ερντογάν και τη διεθνή του στάση θεωρώ ότι το αποτέλεσμα τον δικαιώνει εντός Τουρκίας άρα θα ζητήσει και δικαίωση εκτός Τουρκίας. Θα προσπαθήσει να ρίξει γέφυρα με τη Δύση και κάθε φορά που η Τουρκία προσπαθεί να επανακαθορίσει τις σχέσεις της με τη Δύση μπαίνει η σχέση της με την Ελλάδα ως βαρόμετρο. Αυτό είναι μια κατάκτηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη το προηγούμενο διάσταση ότι τα ελληνοτουρκικά αποτελούνε γνώμονα για την πορεία των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρώπη και το δυτικό κόσμος. Άρα αν η Τουρκία θελήσει να ρίξει ουσιαστικές γέφυρες στη Δύση για να εξοικονομήσει χρήματα τα οποία έχει ανάγκη για να ξαναχτίσει τις σεισμόπληκτες περιοχές τότε και πάλι η Ελλάδα θα είναι παρούσα για να θέσει κανόνες και πλαίσιο σε μια τέτοια επαναπροσέγγιση. Από εκεί και πέρα η Τουρκία πιστεύω θα συνεχίσει μια ημιαυτόνομη πορεία με τη Δύση, αισθάνεται ότι είναι περιφερειακή δύναμη, ο Ερντογάν αισθάνεται ότι είναι μεγάλος ηγέτης άρα ναι μεν θα ρίξει γέφυρα με τη Δύση αλλά σίγουρα κάθε φορά που θα δυσκολεύεται θα ακολουθεί ευρασιατική πολιτική δηλαδή θα ρίχνει τα αντίβαρα εκβιασμού τις σχέσεις του με τη Μόσχα και τις σχέσεις του με το Πεκίνο.

Ερωτηθείς αν θα είναι μια από τις προκλήσεις της επόμενης κυβέρνησης η ανανέωση των σχέσεων με την Τουρκία

Τ.ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ: Αν προκύψει ένα θετικό παράθυρο και διανοιχθεί μια ευκαιρία μπροστα μας εμείς ως υπεύθυνη και σοβαρή δύναμη θα την αξιοποιήσουμε αλλά το ταγκό θέλει δύο. Όσο η Τουρκία αρνείται ότι η διαφορά μας είναι μια και προσπαθεί να εμπλουτίσει την ατζέντα τόσο δεν πρόκειται να γίνει κανένα βήμα ανάμεσα στις δύο χώρες. Είμαστε ξεκάθαροί ότι συζητάμε για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα μόνο, εάν η Τουρκία θέλει να το κάνει και αποδεχτεί το διεθνές δίκαιο τη βάση της κουβέντας μας εμείς είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε και να παρουσιάσουμε για πολλοστή φορά τις θέσεις μας. Προσωπική μου ευχή είναι να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου η συνάντηση Μητσοτάκη και Ερντογάν δεν θα αποτελεί είδηση αλλά θα είναι business as usual φοβάμαι όμως ότι απέχουμε πολύ από το σημείο αυτό.