Τα πρώτα δείγματα γραφής για την εξέλιξη της προεκλογικής περιόδου έως τις κάλπες της 25ης Ιουνίου παρουσιάζουν Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, ξεκινώντας τις περιοδείες τους σε εκλογικές περιφέρειες με συγκεκριμένες στοχεύσεις και συμβολισμούς.

Στην Κρήτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την αρχή από τη Δυτική Αθήνα και το Περιστέρι και για την πρώτη του εκτός Αττικής επίσκεψη επέλεξε την Κρήτη, στην οποία η ΝΔ στις προηγούμενες εκλογές πέτυχε μια νίκη χωρίς ιστορικό προηγούμενο.  

Αν και αρχικά η επιλογή του προέδρου της ΝΔ να εκκινήσει τη διήμερη επίσκεψη στην Κρήτη από το Λασίθι και όχι από τη γενέτειρά του τα Χανιά προκάλεσε εντύπωση, η απόφασή του σηματοδοτεί τη δέσμευση ο Βόρειος Οδικός Άξονας να ξεκινήσει από τη Σητεία και να τελειώσει στο Καστέλι, αυτή θα είναι και η «διαδρομή» που θα ακολουθήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην περιοδεία του, κάνοντας όσο το δυνατόν περισσότερες στάσεις στα χωριά της Κρήτης.

Όσον αφορά τα μηνύματα που εξέπεμψε κατά την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου φαίνεται πως η στρατηγική που θα ακολουθήσει δεν θα διαφέρει σε πολύ από την προηγούμενη, που βάσει αποτελέσματος κρίνεται απόλυτα επιτυχημένη. Ειδικότερα, τόσο ο πρόεδρος της ΝΔ όσο και τα στελέχη του κόμματος θα επισκεφθούν περιφέρειες όπου είτε δεν πρόλαβαν κατά την προηγούμενη περίοδο, είτε κρίνεται βάσει σχεδιασμού ότι αποτελούν περιοχές που υπάρχει δυνατότητα για αύξηση της δυναμικής της ΝΔ και της συσπείρωσης της βάσης της. 

Στόχος η αυτοδυναμία

Από την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ηράκλειο μπορεί να καταλάβει κανείς ότι στον στόχο της αυτοδυναμίας, η ΝΔ συνεχίζει με την επιτυχημένη συνταγή να μιλά στον κόσμο για το πρόγραμμά της, το σχέδιο για την επόμενη τετραετία και τα προβλήματα της καθημερινότητας που επιδιώκει να επιλύσει η επόμενη κυβέρνηση, προβάλλοντας το αφήγημα ότι αυτοδύναμη ΝΔ ίσον σταθερότητα και σοβαρότητα. 

Σε αυτό το πλαίσιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε στην Κρήτη και μίλησε για την Κρήτη και τα μεγάλα έργα που δρομολογούνται, όπως ο ΒΟΑΚ που επιτέλους υλοποιείται, το νέο αεροδρόμιο που ήδη κατασκευάζεται, τα αρδευτικά έργα που γίνονται σε όλο το νησί και δεσμεύτηκε για μία Κρήτη πρωταγωνίστρια στην πράσινη ενέργεια.

Σύμφωνα άλλωστε με την ερμηνεία της Πειραιώς για το αποτέλεσμα οι πολίτες επιβράβευσαν τον δομημένο πολιτικό λόγο της ΝΔ προεκλογικά και γύρισαν τις πλάτες στις κορώνες του ΣΥΡΙΖΑ και την προσκόλληση στο παρελθόν. 

Παράλληλα, από το Ηράκλειο ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε το μήνυμα ότι δεν χωρά εφησυχασμός στον δρόμο προς την τελική νίκη. «21 Μαΐου πετύχαμε μια μεγάλη νίκη, αλλά η νίκη αυτή είναι ημιτελής. Θα ολοκληρωθεί το βράδυ της 25ης Ιουνίου. Τότε θα έχει τελειώσει η δουλειά μας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας ότι η σταθερή κυβέρνηση είναι προϋπόθεση «για να μπορούμε όλοι μας να κοιμόμαστε ήσυχοι τα βράδια», όπως είπε αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενώ έφερε ως παράδειγμα την κυβερνοεπίθεση που δέχθηκε η χώρα. 

Στη Νίκαια ο Τσίπρας

Όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας έπειτα από 10 ημέρες εσωστρέφειας κάνει προεκλογική πρεμιέρα από τη Νίκαια, θέτοντας ως στόχο την ανατροπή των συσχετισμών από τις λαϊκές γειτονιές της Αττικής, στις οποίες έχασε μεγάλο ποσοστό της δυναμικής του με τη ΝΔ να αναδεικνύεται πρώτο κόμμα στη Β΄ Πειραιά, τον Δυτικό Τομέα της Αθήνας και τη Δυτική Αττική, εκλογικές περιφέρειες που αποτελούσαν προνομιακές για τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Στόχος του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα είναι να επισκεφθεί τις περιοχές εκείνες όπου κρίνεται πως τα ποσοστά του μπορούν να ενισχυθούν, αναγνωρίζοντας πως μπορεί να ανακτήσει δυνάμεις στις λαϊκές συνοικίες, επανασυστήνοντας στους πολίτες το πρόγραμμά του και επικοινωνώντας της θέσεις του, φιλοδοξώντας να καταφέρει αυτή την φορά να εκφράσει τους ανθρώπους του μόχθου, που του γύρισαν την πλάτη στην κάλπη. 

Να σημειωθεί ότι στη Νίκαια η ΝΔ κατέγραψε ποσοστό 35,16% με τον ΣΥΡΙΖΑ να έρχεται δεύτερος με 21,77%, σε έναν δήμο που θεωρούνταν παραδοσιακό προπύργιο της Αριστεράς, με τη στόχευση της Κουμουνδούρου να αποτελεί να προσεγγίσει εκ νέου συγκεκριμένες επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες που είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ το 2019, ωστόσο στη συνέχεια απομακρύνθηκαν.

Γενικά στη Β΄ Πειραιά η ΝΔ αναδείχθηκε πρώτο κόμμα με ποσοστό 37,44%, έναντι 20,75% του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για μια περιφέρεια που το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταγράψει ποσοστό 38,22% με τη ΝΔ να παίρνει το 30,19%, του εκλογικού σώματος. Συμπερασματικά, το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα στην εν λόγω περιφέρεια έχασε το 17,47% της δύναμής του, με το κόμμα του Κυριάκου να σημειώνει άνοδο κατά 7,25 μονάδες.