Η άφιξη του επικεφαλής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς, στην Ελλάδα την προηγούμενη Τρίτη δεν ήταν ούτε αιφνιδιαστική ούτε έκτακτη. Ήταν μια επίσκεψη προγραμματισμένη στο πλαίσιο ευρύτερης περιοδείας στην περιοχή και στη βάση του πρωτοκόλλου των επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών. Διακριτική και χωρίς δηλώσεις.

Δεν είναι τυχαίο ότι έγινε γνωστή από πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Τα Νέα» την Πέμπτη όταν ο επικεφαλής της κυριότερης υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ βρισκόταν ήδη σε γειτονική πρωτεύουσα. Το πιο πιθανό στα Σκόπια.

Εδώ και έντεκα χρόνια

Το γεγονός ότι επικεφαλής της CIA επισκέπτεται τη χώρα μας πρώτη φορά μετά το 2012 αποτελεί αξιοσημείωτο γεγονός όχι μόνον για το επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, αλλά και για το τι θα επακολουθήσει στο πλαίσιο της στενής διμερούς συνεργασίας των δύο χωρών το επόμενο χρονικό διάστημα, όταν η Ελλάδα θα έχει αποκτήσει και πάλι πολιτική κυβέρνηση.

Οι επαφές του κ. Μπερνς στην Αθήνα αρχικά ήταν με την ηγεσία της Ελληνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), αλλά και στρατιωτικούς των πληροφοριών, σε πολύ θετικό κλίμα, σύμφωνα με τις πηγές της «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ».

Ατζέντα

Στην ατζέντα των θεμάτων που δεν δημοσιοποιείται σε αυτές τις συναντήσεις, σε αντίθεση με εκείνες σε επίπεδο ηγετών και υπουργείων Εξωτερικών, περιλαμβάνονται σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες θέματα ασφάλειας της Ελλάδας, ειδικά τα σχετιζόμενα με τον Βορρά, που συνορεύει με την ασταθή Βαλκανική, διμερούς συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών που σχετίζονται και με τα δίκτυα παράτυπων μεταναστών από τη Μέση Ανατολή, κυβερνοπολέμου και συνεργασίας των δυτικών υπηρεσιών και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, με δεδομένο ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, και πολύ λιγότερο σε σχέση με την Τουρκία, όπως κάποιος μπορεί να εκτιμούσε.

Ο επικεφαλής της CIA εκτός από την Αθήνα, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες της «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ», κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα μας είχε συναντήσεις και ενημέρωση και με τα στελέχη του αμερικανικού προξενείου στη Θεσσαλονίκη, αλλά και με τις διευθύνσεις ασφαλείας στη βάση της Σούδας στην Κρήτη.

Θετικό κλίμα

Δεν είναι καθόλου τυχαίο το εξόχως θετικό κλίμα των επίσημων διαρροών από την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, μετά την αναχώρηση του κ. Μπερνς από τη χώρα μας, για το επίπεδο των σχέσεων και της συνεργασίας ΗΠΑ - Ελλάδας, τις 8 στρατιωτικές εγκαταστάσεις όπου επενδύονται ποσά σε υποδομές από τον αμερικανικό προϋπολογισμό και τον προσδοκώμενο ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, Μέσης Ανατολής και Αφρικής.

Μπαράκ Ομπάμα

Μετά τον κ. Μπερνς στην Ελλάδα εντός του Ιουνίου αναμένεται ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, προσκεκλημένος σε φόρουμ του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», που προβλέπεται ότι θα συνοδεύεται από περίπου 100 επιχειρηματίες ή ανώτατα στελέχη αμερικανικών ομίλων και επενδυτικών οίκων.