Με νέο πρόσωπο, που να μη θυμίζει σε τίποτα τον παλιό ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρεί να εμφανιστεί σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Είναι, άλλωστε, χαρακτηριστικό ότι, εκτός από τα στελέχη της «Ομπρέλας» -που δεν μετέχουν σε κανένα όργανο-, από τη μεγάλη εικόνα αυτής της προεκλογικής περιόδου λείπουν και αρκετά στελέχη της προεδρικής ομάδας, καθώς και πρόσωπα που μέχρι πρότινος βρίσκονταν δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα.

Προφανώς, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να δείξει στο ευρύτερο ακροατήριο ότι πήρε το μήνυμα των εκλογών με την απλή αναλογική, που για αυτόν δεν ήταν άλλο από το «Αλλάξτε τα όλα». Πρόσωπα, αφήγημα, επικοινωνιακή πολιτική. Ετσι, πέρα από τους «53+», ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να αφήσει μακριά από αυτήν τη μάχη ακόμα και δικούς του ανθρώπους, μέχρι να δει την επομένη των εκλογών τι θα κάνει ο ίδιος και το κόμμα του.

Μόνο ο Τσακαλώτος

Από την ομάδα της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, στην Εκτελεστική Γραμματεία συμμετέχει, πάντως, μόνο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος εμφανίζεται για την ώρα να μη θέλει να διαταράξει το ήδη προβληματικό κλίμα που επικρατεί στην Κουμουνδούρου. Την ίδια τακτική, άλλωστε, ακολουθούν και όλα τα στελέχη της «Ομπρέλας», ανεξάρτητα από το εάν κατάφεραν ή όχι να εκλεγούν στις κάλπες της 21ης Μαΐου.

Η μοναδική διαφωνία, άλλωστε, που έχει καταγραφεί μέχρι αυτήν τη στιγμή είναι η επιθυμία του Νίκου Βούτση να μιλήσει στην Κ.Ε., η οποία, όμως, έπεσε στο κενό έπειτα από ψηφοφορία που έγινε ανάμεσα στα μέλη της Κ.Ε. Φυσικά, η άρνηση αυτή πυροδότησε το κλίμα, κανείς ωστόσο δεν θέλησε να δώσει συνέχεια, καθώς δεν επιθυμεί να χρεωθεί ένα κλίμα εσωστρέφειας τη συγκεκριμένη στιγμή.

Μακριά από τις αποφάσεις

Αλλωστε, οι «53+» έχουν αποφασίσει εδώ και πάρα πολύ καιρό να μείνουν μακριά από τις αποφάσεις του Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου στο τέλος της εκλογικής μάχης να μπορούν να ασκήσουν κριτική στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, επιρρίπτοντάς του τις ευθύνες για όλες τις επιλογές.

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη στροφή του ΣΥΡΙΖΑ προς το Κέντρο υπήρξαν από την πρώτη στιγμή σφοδρές αντιδράσεις, καθώς τα στελέχη της «Ομπρέλας» θεωρούν ότι το κόμμα τους έχασε τον αριστερό προσανατολισμό του. Ολα δείχνουν, ωστόσο, ότι αμέσως μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου το εσωκομματικό τοπίο στην Κουμουνδούρου θα αλλάξει, αφού οι «53+» θα αναζητήσουν τα αίτια της ήττας, ασκώντας σκληρή κριτική στον Αλέξη Τσίπρα.

Τα πρόσωπα-κλειδιά

Τα νέα πρόσωπα του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν αναλάβει το δύσκολο έργο της ανασύνταξης του κόμματος επιλέχθηκαν για την πολιτική τους εμπειρία, την τεχνοκρατική επάρκεια και τη φρεσκάδα τους.


Πέρα από τον Διονύση Τεμπονέρα (φωτ. επάνω αρ.), που είναι επικεφαλής της εκλογικής ομάδας, σε αυτό το νέο κομματικό όργανο βρίσκονται:
  • Ο Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος ήταν αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρείται από τους ανθρώπους που συνετέλεσαν στην έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και στη ρύθμιση του χρέους.
  • Η Πόπη Τσαπανίδου, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρείται ισχυρό χαρτί από τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς δεν έκανε λάθη, αντίθετα, κατάφερε να απευθυνθεί ιδιαίτερα πειστικά σε ένα κομμάτι της κοινωνίας.
  • Η Διάνα Βουτυράκου (φωτ. επάνω κέντρο), που είναι μέλος του think tank του Αλέξη Τσίπρα και ήταν υποψήφια στις εκλογές στη Δυτική Αττική. Ηρθε δεύτερη σε σταυρούς και η παρουσία της στις τηλεοπτικές συζητήσεις ήταν ιδιαίτερα καλή.
  • Η δρ Τζένη Λειβαδάρου (φωτ. επάνω δεξ.), που είναι στέλεχος επιχειρήσεων και ειδικευμένη στο κομμάτι των επενδύσεων στην ενεργειακή μετάβαση. Ο Στίβεν Χόκινγκ είχε ζητήσει να τη γνωρίσει όταν ήταν φοιτήτρια. Είναι ενεργή πολίτης στα ζητήματα προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία.
  • Η Αθηνά Λινού (φωτ. κάτω αρ.), που έγινε γνωστή στο πανελλήνιο μέσα στην πανδημία, ανήκει στην «dream team» του τομέα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τους Οθωνα Ηλιόπουλο, Γρηγόρη Γεροτζιάφα και Θανάση Τσαγκρή. Αν και έκανε μόλις 20 ημέρες προεκλογική εκστρατεία, κατάφερε να εκλεγεί δεύτερη στον Βόρειο Τομέα Αθηνών.
  • Ο Αλέξης Χαρίτσης, που ως αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να εκμεταλλευθεί κάθε ευρώ από τα ευρωπαϊκά κονδύλια και αυτά να διοχετευθούν στην πραγματική οικονομία.
  • Η Εφη Αχτσιόγλου, η οποία κατά τη θητεία της στο υπουργείο Εργασίας επί ΣΥΡΙΖΑ συγκρότησε δεκάδες προγράμματα για ενίσχυση της απασχόλησης και συνέβαλε καθοριστικά στην προστασία των εργαζομένων ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία, με την αποτελεσματική λειτουργία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.
  • Ο Νίκος Φαραντούρης, που έδωσε σκληρή μάχη στη μονοεδρική της Κεφαλλονιάς, ασχολείται με τα θέματα της ενέργειας. Είναι και αυτός μέλος του think tank του Αλέξη Τσίπρα.
  • Ο Ευάγγελος Αποστολάκης, επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, πρώην υπουργός Αμυνας, με τεράστια εμπειρία στην αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων και τα τελευταία τέσσερα χρόνια σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα σε θέματα άμυνας.
  • Ο Δημήτρης Λυρίτσης (φωτ. κάτω κέντρο), που είναι δικηγόρος και μάχεται για τα δικαιώματα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Είναι ειδικός στα ζητήματα προστασίας της πρώτης κατοικίας.
  • Ο Χάρης Μαμουλάκης, βουλευτής Ηρακλείου, με πλούσια δράση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είναι ο άνθρωπος που σχεδιάζει τον επενδυτικό χάρτη της χώρας.
  • Η Μακρίνα-Βιόλα Κώστη, που είναι άνθρωπος της έρευνας και της καινοτομίας. Εχει καταγωγή από την Κορυτσά και είναι διδάκτωρ Πληροφορικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
  • Ο Νικόδημος Μάινα Κίνυουα (φωτ. κάτω δεξ.), από την Κένυα, πολιτικός επιστήμονας για τα δικαιώματα και υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Αθήνας.
  • Η Ράνια Σβίγκου, γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 2 Ιουνίου 2023.