Μπλόκο στη δυνατότητα επιστροφής στελεχών του ΠΑΣΟΚ που ενσωματώθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ έθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, απαντώντας χθες σε σχετικό ερώτημα σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Open. «Στα στελέχη τα οποία απέδειξαν ότι το ήθος τους είναι με πυξίδα την καρέκλα σε καμία περίπτωση δεν θα δώσω τη δυνατότητα επιστροφής», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ανδρουλάκης επιτέθηκε για άλλη μια φορά στον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την εντυπωσιακή εκλογική επίδοση του Κυριάκου Μητσοτάκη την 21η Μαΐου, αναφέροντας ότι ο αγώνας του ΠΑΣΟΚ καθορίζεται από την ανάγκη «να υπάρχει αξιόπιστη ισχυρή προοδευτική δύναμη στη χώρα. Να κάνει παρέλαση η Νέα Δημοκρατία με όλα αυτά τα λάθη και να μην τα πληρώνει στο “ταμείο” των εκλογών, για μένα δεν πρέπει να ξανασυμβεί. Περισσότερο καταψηφίστηκε η αξιωματική αντιπολίτευση παρά ψηφίστηκε η Νέα Δημοκρατία». Επέμεινε στην ανάγκη μείωσης του ΦΠΑ, λέγοντας ότι «όσο υπάρχει ενεργειακή κρίση, πρέπει να γυρίσουμε πίσω ένα ποσοστό από την υπεραπόδοση σε σχέση με τον προϋπολογιζόμενο ΦΠΑ στα βασικά αγαθά και να βρούμε τον συντελεστή ώστε να αποκλιμακωθεί προς τα κάτω. Αυτό είναι ένα μέτρο για όσο υπάρχει η ενεργειακή κρίση και για όσο αυξάνονται οι τιμές».

Κόστος ζωής

«Το ίδιο θα ισχύει στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, σημειώνοντας ότι τα μέτρα που προτείνουμε για να πέσει το κόστος παραγωγής δεν είναι μόνιμα αλλά για όσο διαρκεί η κρίση. Τώρα, εάν η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι καλύτερη, μπορούμε να συζητήσουμε μελλοντικά την οριζόντια μείωση του ΦΠΑ», πρόσθεσε ο Ν. Ανδρουλάκης.

Υπεραμύνθηκε της οριζόντιας μείωσης των έμμεσων φόρων, λέγοντας ότι είναι στρεβλό το μοντέλο της ελληνικής οικονομίας τα 2/3 των φόρων που εισπράττει το κράτος να είναι έμμεσοι φόροι και το 1/3 άμεσοι. «Το φοβερό είναι ότι οι περισσότεροι άμεσοι φόροι εισπράττονται από μισθωτούς και συνταξιούχους», συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με πληροφορίες αποφάσισε να κρατήσει τις υποψηφιότητές του όπως και στις προηγούμενες εκλογές στην Α΄ Θεσσαλονίκης, στον Νότιο Τομέα Αθηνών και στο Ηράκλειο. Στις δύο πρώτες η εκλογική επίδοση του ΠΑΣΟΚ είναι μικρότερη από τον εθνικό μέσο όρο και για αυτό δίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα για την αύξηση των ποσοστών του.

Στο δε Ηράκλειο το ΠΑΣΟΚ με 21,93% εξέλεξε δύο βουλευτές. Για αυτό και από ό,τι φαίνεται, παρότι υπήρχαν σκέψεις για αλλαγή, τελικά αποφασίστηκε να επιμείνει στην αρχική θέση του, εκτιμώντας ότι το ΠΑΣΟΚ έχει κάθε λόγο να ενισχύσει τα «όπλα» για τη μάχη στις τρεις Εκλογικές Περιφέρειες.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 7/6