Η εκλογική άνοδος του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της 21ης Μαιου σε συνδυασμό με τον εκλογικό καταποντισμό του ΣΥΡΙΖΑ, γέννησε την ελπίδα στην Χαριλάου Τρικούπη όχι απλά για μία εκλογική άνοδο, αλλά και για τη διεκδίκηση της δεύτερης θέσης που θα την κατατάξει ως αξιωματική αντιπολίτευση.

Διατηρώντας την αυτόνομη πορεία, πολιτική στάση που χαράχτηκε από την εποχή της Φώφης Γεννηματά, με αύξηση των ποσοστών του κατά 40% από το 2019, με ανανεωμένη κοινοβουλευτική ομάδα στην Βουλή των 2 ημερών και με βλέψεις για αύξηση της, το ΠΑΣΟΚ πορεύεται διατηρώντας αποστάσεις τόσο από τη Νέα Δημοκρατία όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος συνεχίζει να εκτοξεύει «πυρά» εναντίον του.

Στο πολιτικό διακύβευμα που θέτει το ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε πως «απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες για να αποκτήσει η χώρα αξιόπιστη προοδευτική δύναμη, που θα μπορεί να αντιμετωπίσει ευθέως τη συντήρηση με προγραμματικό λόγο». Mιλώντας στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, επισήμανε ότι χρέος του ΠΑΣΟΚ είναι να γίνει η σύγχρονη κεντροαριστερά, που θα υπηρετήσει με συνέπεια και αξιοπιστία κάθε Ελληνίδα και Έλληνα.

@parapolitika Ποιοι είναι οι στόχοι του ΠΑΣΟΚ ενόψει των εκλογών #parapolitikagr #pasok #tiktokgreece #greece #ekloges2023 #analysis ♬ πρωτότυπος ήχος - Parapolitika.gr

Ταυτόχρονα, σημαντικό στόχο αποτελεί ο διεμβολισμός του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από την ισχυροποίηση των περιοχών που το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη κατετάγη δεύτερο, με παράλληλο σκοπό να πολλαπλασιάσει τις δυνάμεις του στις περιοχές εκείνες που άφησε πίσω του τον Αλέξη Τσίπρα. Συγκεκριμένα, περιοχές όπως η Χίος που το ΠΑΣΟΚ εξέλεξε βουλευτή και ο συμβολισμός του Ανδρουλάκη με την έναρξη της προεκλογικής του εκστρατείας από το μέρος αυτό, δίνουν το μήνυμα για την περαιτέρω ενδυνάμωση του.

Σημαντικό στοιχείο της προσπάθειας αποτελεί η ενίσχυση των ποσοστών στην Αττική και στην Θεσσαλονίκη, με το εγχείρημα να έχει ήδη ξεκινήσει.

Aκόμη, στο προσκήνιο τίθεται η επιδίωξη για επαναφορά των απλών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που μετακόμισαν στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τον εκλογικό σεισμό του 2012, με στόχευση στον απλό λαό που επιθυμεί την επιστροφή στο πολιτικό του σπίτι, όχι όμως στα πρώην στελέχη που μεταπήδησαν ευκαιριακά στο κόμμα της Κουμουνδούρου.

Η ορκωμοσία της Βουλής με το κόμμα ενισχυμένο κοινοβουλευτικά αλλά και η ανανέωση στο πολιτικό προσωπικό, γεννούν την ελπίδα και την αισιοδοξία για καλύτερες ημέρες, έχοντας πλέον την ευκαιρία μετά από πολλά χρόνια να αξιοποιήσει το πολιτικό κενό που ο ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε μετά τις εκλογές της 21ης Μαιου.