Μετά τις Εθνικές Εκλογές της 21ης Μαΐου, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, μιλά στα «Παραπολιτικά», όχι για τις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, αλλά για την επόμενη ημέρα. Μιλά για τα έργα που ξεκινούν ή ολοκληρώνονται, με στόχο την πολυπόθητη ανάπτυξη!

1_4
Ποιο ήταν το μήνυμα των Εθνικών Εκλογών της 21ης Μαΐου;

Οι πολίτες έστειλαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα επικρότησης του κυβερνητικού έργου σε μια θητεία γεμάτη αντιξοότητες. Ιδιαίτερα εισέπραξα πως η κοινωνία δεν αναγνώρισε καν την ύπαρξη πραγματικών κυβερνητικών προτάσεων, πέραν αυτής του Κυριάκου Μητσοτάκη, την οποία και υιοθέτησαν με το εντυπωσιακό 41%. Παράλληλα, θεωρώ ότι η κοινωνία καταδικάζει πλέον την τοξικότητα, τους ακραίους χαρακτηρισμούς, τα fake news, τις θεατράλε δημόσιες παρουσίες και τοποθετήσεις, τις εμμονικές διατυπώσεις και τους αφορισμούς, που στοχεύουν στα πρόσωπα και όχι στις πολιτικές τους. Όλα αυτά όχι μόνο δεν «πουλάνε», αλλά προσβάλλουν και εντέλει απομακρύνουν τον μέσο πολίτη. Ο υγιής και με επιχειρήματα πολιτικός λόγος δεν είναι μόνο θέμα σεβασμού προς τον αντίπαλο, αλλά και προς την ίδια την κοινωνία!

Εσείς αισθανθήκατε ικανοποιημένος από το εκλογικό αποτέλεσμα;

Σαφέστατα ναι! Και παρότι είναι γνωστές οι πολιτικές μου πεποιθήσεις, η θετική ανάγνωση του εκλογικού αποτελέσματος δεν είναι προϊόν κομματικού οπαδισμού. Αποτελεί συνειδητή αναγνώριση ότι τα έργα, οι δράσεις και οι πολιτικές που αναπτύχθηκαν σε αυτή τη θητεία από την Κυβέρνηση, σε συνεργασία πάντα με την Περιφέρεια και τους Δήμους, αφήνουν ένα ισχυρό θετικό πρόσημο και μια ελπιδοφόρα προοπτική. Υπήρξαν, φυσικά, και λάθη ή αστοχίες, τις οποίες αναδείξαμε καθαρά και ηχηρά. Όμως, η μεγάλη εικόνα είναι αυτή που δίνει το στίγμα και αφήνει το αποτύπωμα.

Εργαστήκαμε μεθοδικά και διεκδικήσαμε σταθερά και σθεναρά τα οδικά και άλλα αναπτυξιακά έργα, που μπήκαν αυτά τα χρόνια σε τροχιά υλοποίησης


Δημοσιεύσατε άρθρο με τίτλο: «Όλα είναι δρόμος;» και θέλω να σας ρωτήσω ποια οδικά έργα προχωρούν πλέον στη Στερεά Ελλάδα.

Τα οδικά έργα που ξεκινούν σήμερα στη Στερεά Ελλάδα έγραψα και πιστεύω ότι αποτελούν την αναγκαία συνθήκη για να αισθάνονται οι Στερεοελλαδίτες μέλη μιας ευνομούμενης κοινωνίας ίσων ευκαιριών! Επιλέξαμε να εργαστούμε μεθοδικά, από την προηγούμενη θητεία μας με τον Κώστα Μπακογιάννη έως σήμερα, και να διεκδικήσου - με σταθερά και σθεναρά τα οδικά έργα που μπήκαν αυτά τα χρόνια σε τροχιά υλοποίησης σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών.

2_3

Και δεν είναι λίγα… Ολοκληρώνεται το νότιο τμήμα του «Ε65», που -πέρα από την τεράστια εθνική του σημασία- φέρνει πιο κοντά στο «κέντρο» τον Δομοκό και το Καρπενήσι. Δημοπρατήθηκε το κύριο τμήμα του οδικού άξονα Λαμία - Καρπενήσι. Υπάρχει ήδη εργολάβος στο Άμφισσα - Μπράλος, που είναι μέρος του διαγώνιου άξονα Λαμία - Αντίρριο. Και στην παράκαμψη Χαλκίδας - Ν. Αρτάκης - Ψαχνών στήνεται εργοτάξιο εντός του καλοκαιριού.

Τα έργα αυτά αλλάζουν τον οδικό χάρτη της Περιφέρειάς μας και δεν είναι τα μόνα. Ήδη επανεκκινήσαμε το έργο Ραπταίοι - Στύρα του νότιου οδικού άξονα, που εκκρεμούσε ουσιαστικά από το 2005, ενώ ταχύτατα προ - χωρούν οι μελέτες για τον βόρειο οδικό άξονα της Εύβοιας. Αξιοποιήσαμε για όλη την Περιφέρειά μας το «Πρόγραμμα βελτίωσης οδικής ασφάλειας» του Ταμείου Ανάκαμψης και εξασφαλίσαμε 65 εκατ. ευρώ, ώστε να κλείσουμε στοχευμένα τις «ανοιχτές πληγές» των δρόμων μας.

3_3

Και τι… δεν είναι δρόμος; Ποια έργα στη Στερεά Ελλάδα χαρακτηρίζουν τη θητεία σας;

Πολλά! Η Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας και η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση Ασωπού, που παίρνουν σάρκα και οστά. Το διοικητήριο της Λαμίας και το λιμάνι της Στυλίδας, που μελετήθηκαν και σύντομα εξασφαλίζουν χρηματοδότηση. Και άλλα οκτώ λιμάνια που ολοκληρώνονται! Το δίκτυο φυσικού αερίου που ολοκληρώνουμε. Τα υδατοδρόμια. Τα φράγματα Δομοκού, Ψαχνών και Μανικίων - Σέττας, που θα γίνουν επιτέλους πραγματικότητα. Το Νοσοκομείο Χαλκίδας, που παραδόθηκε στην πιο κρίσιμη φάση της πανδημίας. Αλλά και αμέτρητα ακόμη έργα για την Υγεία, την Κοινωνική Μέριμνα, την Παιδεία, τον Πολιτισμό, τον Τουρισμό, τον Πρωτογενή Τομέα παραγωγής και όχι μόνο. Καθένα μόνο του, αλλά και όλα μαζί συγκροτούν το κοινωνικό και αναπτυξιακό μας σχέδιο, που βήμα-βήμα γίνεται πραγματικότητα!

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 2/6