Βολές εναντίον της ΝΔ γιατί όπως υποστήριξε «επί διακυβέρνησής της δεν έκανε όσα έπρεπε να γίνουν στον χώρο της Υγείας» εξαπέλυσε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Στον αέρα» με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη ο υποψήφιος βουλευτής Ηλείας του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης.

Ο κ. Κατρίνης ανέφερε πως η Υγεία δεν είναι στην πρώτη γραμμή της ατζέντας της ΝΔ.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Μιχάλη Κατρίνη στα Παραπολιτικά 90,1

Με αφορμή τη δήλωση του κ. Πνευματικού για την αντιμετώπιση των καρκινοπαθών τελικού σταδίου

Μ.ΚΑΤΡΙΝΗΣ: Ήταν μια δήλωση σοκαριστική, κυνική και μου κάνει εντύπωση ένας άνθρωπος ο οποίος υπηρετούσε στο εθνικό σύστημα υγείας για πάρα πολλά χρόνια πως έκανε αυτή τη δήλωση. Ίσως ήταν και ενδεικτική της άποψης που έχει ένα κομμάτι στελεχών μέσα στο χώρο της ΝΔ για το ρόλο του δημόσιου συστήματος υγείας και την αντιμετώπιση των ασθενών. Το λεω αυτό με αφορμή τα τραγικά περιστατικά των τελευταίων ημερών και την παραδοχή κυβερνητικών στελεχών ότι τέσσερα χρόνια δεν έκαναν όλα όσα έπρεπε για τη δημόσια υγεία...

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι υπάρχει κρυφή ατζέντα πίσω από η δήλωση του κ. Πνευματικού

Μ.ΚΑΤΡΙΝΗΣ: Δεν θέλω να πιστεύω ότι υπάρχει τέτοια κρυφή ατζέντα όμως είναι ενδεικτική του τρόπου με τον οποίο ένα κομμάτι στελεχών της ΝΔ αντιμετωπίζουν το αγαθό της υγείας και της περίθαλψης ακόμα και στις δύσκολες περιπτώσεις βεβαίως αυτό θα το συνδυάσω και με τη δήλωση του αντιπροέδρου της ΝΔ που λεει ότι πρώτα πρέπει να φτιάξουμε την οικονομία και μετά την υγεία, όλα αυτά δείχνουν ότι η υγεία δεν είναι στην πρώτη γραμμή της ατζέντας της ΝΔ.

Μ.ΚΑΤΡΙΝΗΣ: Θα πρέπει η ΝΔ να βάλει το θέμα της υγείας στην ατζέντα της στην πρώτη γραμμή, εμείς στο ΠΑΣΟΚ το έχουμε γιατί θεωρούμε το ΕΣΥ δικό μας πολιτικό παιδί, το πιστεύουμε, το στηρίζουμε, το έχουμε στην πρώτη γραμμή και θα πιέζουμε έτσι ώστε όλοι οι πολίτες σε αυτή τη χώρα να τυγχάνουν ποιοτικών και δωρεάν υπηρεσιών υγείας.

Για την οικονομία

Μ.ΚΑΤΡΙΝΗΣ: Οι ρυθμοί ανάπτυξης του πρώτου τριμήνου του 2023 ήταν μικρότεροι από το αναμενόμενο και δυστυχώς και οι εξαγωγές ήταν μειωμένες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο αυτό σημαίνει ότι το αφήγημα της κυβέρνησης δεν είναι τόσο εντυπωσιακό όσο θέλει να εμφανίσει. Την ίδια στιγμή που το εμπορικό έλλειμμα του ’22 έκανε ρεκόρ δηλαδή κάναμε πολύ περισσότερες εισαγωγές από ότι εξαγωγές αυτό δείχνει ότι και τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης που θα μπορούσαν αναπτυξιακά να βοηθήσουν δεν τους αξιοποιούμε σε παραγωγικές επενδύσεις που δημιουργούν σταθερές και ποιοτικές θέσεις εργασίας. Εμείς προτείναμε οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης να δοθούν στον πρωτογενή τομέα και στη μεταποίηση για να ενισχυθούν αυτές οι επενδύσεις. Δεν μπορεί να πανηγυρίζουμε σήμερα για άμεσες ξένες επενδύσεις ότι αυξήθηκαν όταν είναι δάνεια και real estate. Εμείς λέμε ότι θα πρέπει να υπάρχει φορολογική απαλλαγή για επενδύσεις που γίνονται ειδικά σε ορεινές και παραμεθόριες περιοχές, ότι πρέπει να στηριχτούν με περαιτέρω φορολογικά κίνητρα οι αγροτικές επιχειρήσεις και η μεταποίηση του πρωτογενούς τομέα για να έχουμε παραγωγική ανασυγκρότηση.

Για τη φορολογική αντιμετώπιση των ελευθέρων επαγγελματιών

Μ.ΚΑΤΡΙΝΗΣ: Εμείς ως ΠΑΣΟΚ έχουμε στηρίξει όλες τις φορολογικές ελαφρύνσεις που έχουν έρθει στη Βουλή και αφορούν είτε μείωση φορολογίας των επαγγελματιών είτε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει μείωση περαιτέρω των ασφαλιστικών εισφορών να υπάρχει αυτό το κίνητρο έτσι ώστε να απαλλαγούν οι επιχειρήσεις από το μη μισθολογικό κόστος. Εχουμε πει σε ανύποπτο χρόνο για μείωση της προκαταβολής φόρου και μάλιστα έχουμε πει να συνδεθεί για τις επιχειρήσεις που είναι φορολογικά συνεπείς να γλιτώνουν εντελώς την προκαταβολή φόρου. Εμείς λέμε ότι θα πρέπει να υπάρχουν περαιτέρω ελαφρύνσεις στους ελεύθερους επαγγελματίες και στις επιχειρήσεις.