«Η Ελλάδα χρειάζεται μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, με ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία που να μπορεί να εφαρμόσει το πρόγραμμά της. Να λαμβάνει άμεσα αποφάσεις και να μην σέρνεται σε παζάρια και μάχες για τις καρέκλες» αναφέρει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο τέως υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και εκ νέου υποψήφιος βουλευτής στην Α' Πειραιά με τη ΝΔ, Κώστας Κατσαφάδος.

Ο κ. Κατσαφάδος σημειώνει πως το διακύβευμα των εκλογών είναι το «το ποιος θα κυβερνήσει και όχι το ποιος θα είναι στην αντιπολίτευση» και ότι «οι πολίτες θέλουν να ξέρουν το που πάνε, και με ποιους θα πάνε». Στο επιχείρημα των κομμάτων της Αντιπολίτευσης κατά μιας ισχυρής κυβερνητικής εντολής, ο κ. Κατσαφάδος υπενθυμίζει πως «από το 1974 υπήρχαν αυτοδύναμες και μονοκομματικές κυβερνήσεις με ποσοστά πολύ υψηλότερα από αυτό που πήρε η Νέα Δημοκρατία στις πρόσφατες εκλογές». Παράλληλα προσθέτει πως «το να προσπαθούν κάποιοι πάλι να φοβίσουν τους πολίτες, το μόνο που θα πετύχουν είναι η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης να βγουν ακόμη πιο ενισχυμένοι στη Βουλή και στο λαό».

Ερωτηθείς, να σχολιάσει την εμφάνιση ενός κόμματος με «θεοκεντρικό λόγο» που έφτασε στο κατώφλι της Βουλής στις προηγούμενες εκλογές, απαντά πως «κανείς δεν έχει το δικαίωμα να κομματικοποιεί και να παρερμηνεύει την πίστη των πολιτών» προσθέτοντας πως «αυτές οι λογικές θεοκρατίας και ακραίας ρητορικής δεν είναι χαρακτηριστικά του Χριστιανισμού».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Κώστα Κατσαφάδου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Οι κάλπες της 25ης Ιουνίου, είναι άδειες. Πόσο σας φοβίζει ότι «η σιγουριά της πρωτιάς» μπορεί να επιδράσει αρνητικά;

Όπως έχει επισημάνει ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και λέμε και όλα τα στελέχη, η κάλπη της 25ης Ιουνίου είναι άδεια. Πρόκειται για μια νέα εκλογική αναμέτρηση που έχουμε καθήκον να την αντιμετωπίσουμε με υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Και κυρίως με σεβασμό απέναντι στους πολίτες. Σε αυτήν την αναμέτρηση όλα τα κόμματα ξεκινούν από την ίδια αφετηρία. Και το βράδυ της Κυριακής θα ξέρουμε ποιος είναι πρώτος. Εκείνο που για μένα έχει σημασία, είναι να βγει μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, με ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία που να μπορεί να εφαρμόσει το πρόγραμμά της. Να μπορεί να λαμβάνει άμεσα αποφάσεις και να μην σέρνεται σε παζάρια και μάχες για τις καρέκλες. Αυτό είναι το διακύβευμα. Να αποκτήσει ο τόπος ισχυρή κυβέρνηση.

Η μάχη μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, μπορεί να «κρύψει» από τους πολίτες το πραγματικό διακύβευμα των εκλογών που είναι η ανάδειξη Κυβέρνησης;

Εκτιμώ ότι οι πολίτες είναι πλέον υποψιασμένοι. Κανείς δεν μπορεί να του κρύψει κάτι. Ούτε καν να του ωραιοποιήσει τα πράγματα. Αυτός είναι και ο λόγος που στις 21 Μαΐου έστειλαν το μήνυμα σε όσους πίστευαν ότι εργαλειοποιώντας το εκλογικό σύστημα και φέρνοντας την απλή αναλογική θα διαμόρφωναν ένα αποτέλεσμα τέτοιο που θα έβαζε τον τόπο σε περιπέτειες για να διασφαλίσουν οι ίδιοι την πολιτική τους επιβίωση. Οι πολίτες θέλουν να ξέρουν το που πάνε, και με ποιους θα πάνε. Αυτό το μήνυμα έστειλαν και πιστεύω ότι θα το επιβεβαιώσουν και στις 25 Ιουνίου. Το διακύβευμα είναι το ποιος θα κυβερνήσει και όχι το ποιος θα είναι στην αντιπολίτευση.

Η αυτοδυναμία από τα άλλα κόμματα παρουσιάζεται ως κάτι το επικίνδυνο για την δημοκρατική ομαλότητα. Πόσο κίβδηλο θεωρείται αυτό το επιχείρημά;

Κανείς μας δεν έχει μνήμη χρυσόψαρου. Οι πολίτες γνωρίζουν ότι από το 1974 υπήρχαν αυτοδύναμες και μονοκομματικές κυβερνήσεις με ποσοστά πολύ υψηλότερα από αυτό που πήρε η Νέα Δημοκρατία στις πρόσφατες εκλογές. Το να προσπαθούν κάποιοι πάλι να φοβίσουν τους πολίτες, το μόνο που θα πετύχουν είναι η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης να βγουν ακόμη πιο ενισχυμένοι στη Βουλή και στο λαό.

Πόσο επικίνδυνο θεωρείτε την εκλογή ενός κόμματος με «θεοκεντρική» ρητορική και ακραίο συντηρητικό και εθνικιστικό λόγο;

Πιστεύω ότι τα όσα είπε ο Αρχιεπίσκοπος για το ρόλο της Εκκλησίας μας είναι ξεκάθαρα. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να κομματικοποιεί και να παρερμηνεύει την πίστη των πολιτών. Αυτές οι λογικές θεοκρατίας και ακραίας ρητορικής δεν είναι χαρακτηριστικά του Χριστιανισμού. Μια ματιά γύρω μας, θα κάνει πολλούς να καταλάβουν τους κινδύνους που υπάρχουν εάν τέτοιες λογικές επικρατήσουν.

Σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, ποια είναι εκείνα στα οποία καλείτε τους πολίτες να σκεφτούν, να κρίνουν και να συγκρίνουν, για την τελική τους επιλογή;

Εκτιμώ ότι οι θέσεις μας και το πρόγραμμά μας ήταν και είναι ξεκάθαρα. Όπως και η πρότασή μας για το πώς μπορεί να κυβερνηθεί ο τόπος. Εμείς ούτε είχαμε ούτε έχουμε κρυφή ατζέντα. Εμείς δεν έχουμε κρύψει τίποτα. Η μεγάλη διαφορά μεταξύ του δικού μας προγράμματος και του προγράμματος των αντιπάλων μας είναι ότι εμείς έχουμε εξηγήσει με απόλυτη σαφήνεια τι θέλουμε να κάνουμε και από πού θα βρούμε τα λεφτά. Γιατί έχουμε μια υποχρέωση να το κάνουμε, καθώς ως κυβέρνηση έχουμε καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ξέρουμε ότι έχουμε δεσμευτικούς στόχους και κάθε ευρώ είναι μετρημένο.

Η επενδυτική βαθμίδα, δεν θα κουραστούμε να το λέμε γι' αυτούς οι οποίοι δεν είναι ειδικοί στα δημόσια οικονομικά, αφορά όλες και όλους. Τη στιγμή που θα την πάρουμε θα έχουμε όλοι χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού και αυτό είναι σημαντικό για τα νοικοκυριά, για τις επιχειρήσεις και τελικά για το ίδιο το κράτος μας.

Εμείς, λοιπόν, ξέρουμε και μπορούμε, και να φέρουμε επενδύσεις, και να δρομολογήσουμε, πολλές νέες θέσεις εργασίας. Εμείς, θα πάμε τον μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ και τον κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ. Ξέρουμε και μπορούμε να το κάνουμε.
Εμείς είμαστε αυτοί που θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε την κοινωνία, όχι όμως υπερφορολογώντας όλες και όλους και κυρίως τη μεσαία τάξη, αλλά από το πλεόνασμα της ανάπτυξης. Εμείς δεν είμαστε αυτοί που θα ξανατσακίσουμε τους ελεύθερους επαγγελματίες, επιστρέφοντας στον νόμο Κατρούγκαλου. Με τη Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση η επόμενη τετραετία θα είναι μία τετραετία στην οποία οι φόροι θα μειωθούν κι άλλο. Και το τέλος επιτηδεύματος, σε ορίζοντα τετραετίας, θα είναι και αυτό παρελθόν, θα τελειώσουμε και με αυτόν τον μνημονιακό φόρο.

Οι συμπολίτες σας στον Πειραιά, σας ανέδειξαν πρώτο σε σταυρούς προτίμηση βουλευτή στην Περιφέρεια. Που νομίζετε ότι οφείλετε αυτό και τι δεσμεύσεις σας δημιουργεί για την νέα περίοδο;

Μπορώ να πω ότι ανθρώπινα χάρηκα από την ψήφο εμπιστοσύνης των Πειραιωτών και των νησιωτών, που με τίμησαν και με έφεραν και πάλι στην πρώτη θέση με ένα ακόμη ρεκόρ ψήφων. Αλλά εδώ μιλάμε για μια ομαδική προσπάθεια. Το πώς όλοι μαζί θα αλλάξουμε τον τόπο μας για τα παιδιά μας και για εμάς τους ίδιους. Πως θα επαναφέρουμε την αξιοπρέπεια στους συνταξιούχους μας. Στους ανθρώπους που τα μνημονιακά χρόνια ταλαιπωρήθηκαν περισσότερο και είδαν τις ζωές τους να αλλάζουν. Να στηρίξουμε τους αδύναμους που φοβούνται για το αύριο, που αγωνιούν για το σπίτι τους. Αυτές είναι οι δεσμεύσεις και οι προτεραιότητες μας. Για αυτό και πιστεύω ότι χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση που θα μπορεί γρήγορα να δίνει λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας. Σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία προσερχόμαστε με τον ενθουσιασμό του νικητή αλλά -θέλω να το τονίσω- και με τη σεμνότητα και την υπευθυνότητα ενός κόμματος που αναγνωρίζει το βάρος της ευθύνης που εναποθέτει ο ελληνικός λαός στους ώμους της παράταξής μας. Και είναι βαριά αυτή η ευθύνη και δεν έχουμε το δικαίωμα να αποτύχουμε. Πρώτος εγώ την αισθάνομαι για τον Πειραιά και τα νησιά μας, για την Ελλάδα.