Με στόχο ένα ποσοστό άνω του 40%, που θα εξασφαλίζει το πλήρες μπόνους των 50 εδρών και μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα αριθμεί τουλάχιστον 156-157 βουλευτές, μπαίνει η Νέα Δημοκρατία στο τελευταίο δεκαπενθήμερο πριν τις κρίσιμες εκλογές της 25ης Ιουνίου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί σήμερα στα Δωδεκάνησα και θα επισκεφθεί κατά σειρά τη Λέρο, τους Λειψούς, τους Αρκιούς και την Πάτμο.

Μεταναστευτικό

Πρόκειται για μία περιοδεία με διπλό συμβολικό χαρακτήρα: Από τη μία πλευρά είναι το μεταναστευτικό-προσφυγικό, το οποίο ο πρόεδρος της ΝΔ πιστώνει στις επιτυχίες της κυβέρνησης την τελευταία τετραετία, μία περίοδος στην οποία – ιδίως σε συγκεκριμένα διαστήματα – το ανατολικό Αιγαίο δοκιμάστηκε ιδιαίτερα.

«Η πολιτική της φύλαξης των συνόρων της πατρίδας μας θα συνεχιστεί, χωρίς εκπτώσεις», ήταν το μήνυμα που έστειλε το Σάββατο ο κ. Μητσοτάκης από την περιοδεία του στη Μακεδονία, ενώ επανειλημμένα στην νέα προεκλογική περίοδο που διανύουμε έχει τονίσει πως η πολιτική μιας δίκαιης αλλά αποτελεσματικής μεταναστευτικής πολιτικής θα συνεχιστεί από την επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, εφόσον την επαναφέρει στην εξουσία ο ελληνικός λαός.

Υγεία

Το δεύτερο μήνυμα της σημερινής περιοδείας αφορά στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με τα Δωδεκάνησα και συγκεκριμένα την Κω να έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης το τελευταίο διάστημα.

«Από την πρώτη στιγμή που καταρτίσαμε το προεκλογικό μας πρόγραμμα, δεσμεύτηκα ότι η αναμόρφωση του ΕΣΥ, δηλαδή του δωρεάν συστήματος υγείας για όλους τους πολίτες, αποτελεί κεντρική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας. Αδιαπραγμάτευτη δέσμευση. Και ξέρουμε πώς θα το ενισχύσουμε, γνωρίζοντας πόσο βάρος κλήθηκε να σηκώσει με την πανδημία επί σχεδόν μία τριετία», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, μιλώντας στην εφημερίδα «Παραπολιτικά».

Εξήγησε δε πώς θα υλοποιηθεί η δέσμευση αυτή: «Γνωρίζουμε, επίσης, τους πόρους που χρειάζονται και έχουμε εξασφαλίσει πολλούς από αυτούς, από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η επόμενη τετραετία, θα είναι η τετραετία της Υγείας. Με επιπλέον 10.000 μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών. Με την αναβάθμιση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών σε 80 νοσοκομεία. Με τον πλήρη εκσυγχρονισμό 157 Κέντρων Υγείας. Και με αλλαγή  της λειτουργίας του ΕΚΑΒ, ώστε ο μηχανισμός του να ανταποκρίνεται πιο γρήγορα».

«Ασφαλής κοινοβουλευτική πλειοψηφία»

Ως προς τον εκλογικό στόχο της 25ης Ιουνίου, αυτός πλέον εμπερικλείεται στη φράση ότι «ασφαλής κοινοβουλευτική πλειοψηφία». Όπως διευκρίνισε ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ και στον Γιώργο Αυτιά, η έννοια αυτή μεταφράζεται σε μια κυβερνητική πλειοψηφία παρόμοια με εκείνη που διέθετε, η οποία θυμίζουμε ότι ξεκίνησε το 2019 με 158 βουλευτές και ολοκληρώθηκε με 156. «Γιατί ζητώ αυτή την ασφαλή πλειοψηφία; Ακριβώς επειδή πιστεύω ότι μόνο μέσα από τις ασφαλείς ισχυρές πλειοψηφίες μπορούν να υλοποιούνται οι μεγάλες αλλαγές», επεσήμανε.

Η «Νίκη»

Παράλληλα, η Νέα Δημοκρατία έχει στρέψει το ενδιαφέρον της και στους 172.000 πολίτες που ψήφισαν το κόμμα Νίκη και μάλιστα με μεγάλα ποσοστά σε περιφέρειες όπως η Πιερία, η Πέλλα και το Κιλκίς.

«Κανείς δεν είναι πιο πιστός από κάποιον άλλον. Και κάνεις δεν δικαιούται να πολιτεύεται θεωρώντας ότι έχει την εύνοια της Εκκλησίας. Η Εκκλησία τα ξεκαθάρισε, ε; "Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ". Η εκκλησία ενώνει, μένει μακριά από τα κόμματα», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στο Κιλκίς το Σάββατο, ενώ χθες στην τηλεοπτική του συνέντευξη ήταν ακόμα πιο αιχμηρός σε σχέση με το κόμμα Νίκη.

«Σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να δεχθώ ότι υπάρχουν κομματίδια, τα οποία προέκυψαν ως διάττοντες αστέρες, που μπορούν να καπηλεύονται την ορθόδοξη πίστη και να ισχυρίζονται ότι μόνο αυτά μπορούν αυθεντικά να εκφράζουν την πίστη του ελληνικού λαού. Πιστεύω ότι και ο Αρχιεπίσκοπος με τον τρόπο του, αλλά και ο Πατριάρχης έχουν στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Η ορθοδοξία ενώνει, δεν μπορεί να φυλακιστεί στα στενά όρια ενός μικρού κόμματος», ανέφερε χαρακτηριστικά.