Μαθαίνουμε ότι ο Καραμανλής ο νεότερος σκοπεύει να αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών σε επίπεδο Βόρειας Ελλάδας, προκειμένου τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας στους νομούς κυρίως της Μακεδονίας να ακολουθήσουν το γενικότερο ρεύμα της ελληνικής επικράτειας και να αυξηθούν σε σχέση με το 2019.

Για όσους δεν γνωρίζουν, το μέχρι πρότινος κυβερνών κόμμα πρώτευσε μεν με χαρακτηριστική άνεση, αλλά ποσοστιαία έπεσε σε περιοχές όπως η Α' και Β' Θεσσαλονίκης, η Πιερία, η Πέλλα, το Κιλκίς, η Ημαθία, η Χαλκιδική, η Φλώρινα, η Καστοριά ακόμη και οι Σέρρες, πολιτική έδρα των Καραμανλήδων. 

Αστοχία

Πέραν της Ελληνικής Λύσης και της Νίκης, το φαινόμενο αυτό εξηγείται μεταξύ άλλων και από την αστοχία των τοπικών πυρήνων σε ό,τι αφορά το κομμάτι της ενεργοποίησης των «γαλάζιων» παραδοσιακών δυνάμεων στις περιοχές αυτές. Στο πλαίσιο αυτό, δεν είναι τυχαίο ότι σημαντικό μέρος της στρατηγικής της Πειραιώς ενόψει της 25ης Ιουνίου έχει αφιερωθεί στα συγκεκριμένα σημεία του χάρτη, με τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και κορυφαία στελέχη να αναλαμβάνουν δράση μέσω επισκέψεων και επαφών με τις τοπικές κοινωνίες. Κάπου εκεί, εισέρχεται στην εξίσωση και η επιθυμία του πρώην υπουργού για την περαιτέρω δραστηριοποίησή του σε αυτό το μέτωπο και μένει να δούμε το ακριβές περίγραμμά της.

Πάντως, όπως λένε οι γνωρίζοντες τις αναλύσεις των κομματικών επιτελών, με δεδομένο ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι εν λόγω εκλογικές περιφέρειες αποτελούν διαχρονικά προπύργια για τη ΝΔ, η οποία ούτως ή άλλως επικράτησε σε αυτές, θα παρασυρθούν από τη γενικότερη ατμόσφαιρα και θα εισέλθουν στο κάδρο με τις αντίστοιχες της υπόλοιπης Ελλάδας, όπου ως επί το πλείστον κατεγράφη αύξηση των «γαλάζιων» ποσοστών σε σχέση με το 2019.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή