Παρά την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να καταγγείλει τα όσα βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας όσον αφορά τη μουσουλμανική μεινότητα στη Θράκη, τα αποδεικτικά στοιχεία που γίνονται γνωστά από... τους ίδιους δείχνουν φανερά την επικνδυνότητα των θέσεών του στα εθνικά ζητήματα, βάζοντας ακόμα μία «βόμβα».

Ειδικότερα, ενδεικτικό αυτού αποτελεί ότι οι προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που εγκρίθηκαν με συντριπτική πλειοψηφία στο συνέδριο του κόμματος, προβλέπουν την εισαγωγή των τουρκικών ως γλώσσας επιλογής στα δημόσια σχολεία, την ανάδειξη μουφτήδων που θα αποφασιστούν σε διαβούλεση με τη μειονότητα, ακόμη και εκλογές στις βακουφικές επιτροπές.



Συγκεκριμένα, όλα τα άνωθεν συνοψίζονται στα εξής σημεία: Στο σημείο 4.2 του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ 2019-2023, στο παράρτημα που αφορά σε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, με το οποίο πήγε στις εκλογές του 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ, στηρίζει το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού της μουσουλμανικής μειονότητας.

Παράλληλα, στηρίζει τη σύγχρονη και συμπεριληπτική εκπαίδευση στη Θράκη, με ενίσχυση της δημόσιας εκπαίδευσης και δημιουργία νέων σχολείων με εισαγωγή των τουρκικών ως γλώσσας επιλογής. Υπογραμμίζει την ανάγκη για υποστήριξη των μειονοτικών σχολείων τόσο σε υλικοτεχνικό επίπεδο όσο και εγκαταστάσεων/υποδομών - μια διαδικασία που προωθήθηκε κατά κόρον από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Ταυτόχρονα, στηρίζει τη συνέχιση του προγράμματος που εισήγαγε ο ΣΥΡΙΖΑ (και εφαρμόστηκε το 2017-2019) σε αμιγώς μειονοτικούς οικισμούς και προέβλεπε την ταυτόχρονη παρουσία στην τάξη της νηπιαγωγού και συνεργάτριας/η από τη μειονότητα πτυχιούχο παιδαγωγικών ελληνικού πανεπιστημίου, προκειμένου να αξιοποιηθεί στην εκπαιδευτική διαδικασία η μητρική γλώσσα των παιδιών και να διευκολυνθεί η κοινωνικοποίησή τους, ενώ υποστηρίζει την ίδρυση ιδιωτικών νηπιαγωγείων στη βάση σαφούς κανονιστικού πλαισίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στηρίζει επίσης το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού όπως ορίζεται από το ευρωπαϊκό νομικό κεκτημένο, στη βάση και των εν εξελίξει δικαστικών διαδικασιών.

Η συγκεκριμένη αναφορά προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ ως εξής: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θέτει ως προτεραιότητα την προώθηση δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων στη Θράκη που θα ενισχύσουν τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας και την κοινωνική συνοχή στην περιοχή, διορθώνοντας σοβαρά λάθη του παρελθόντος και ακυρώνοντας, παράλληλα, τις παρεμβάσεις τρίτων σε ζητήματα που αφορούν Έλληνες πολίτες.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε, προώθησε την ιστορικής σημασίας νομοθετική ρύθμιση για την προαιρετικότητα της Σαρίας και εκσυγχρονισμό των μουφτειών, διόρισε τοποτηρητές και άνοιξε τη συζήτηση για κατάργησή της Σαρίας σε διαβούλευση με τη μειονότητα. Στο πλαίσιο αυτό, στηρίζει την ανάδειξη μουφτήδων με διαδικασίες που θα αποφασιστούν σε διαβούλευση με τη μειονότητα και θα εξασφαλίζουν τη μεγαλύτερη δυνατή αποδοχή τους. Παράλληλα, στηρίζει τη διενέργεια εκλογών στις διαχειριστικές επιτροπές Δήμων Κομοτηνής, Ξάνθης και Διδυμοτείχου και τη διενέργεια εκλογών στις βακουφικές επιτροπές το συντομότερο δυνατόν.

Στηρίζει τη σύγχρονη και συμπεριληπτική εκπαίδευση στη Θράκη, με ενίσχυση της δημόσιας εκπαίδευσης και δημιουργία νέων σχολείων με εισαγωγή των τουρκικών ως γλώσσας επιλογής. Υπογραμμίζει την ανάγκη για υποστήριξη των μειονοτικών σχολείων τόσο σε υλικοτεχνικό επίπεδο όσο και εγκαταστάσεων/υποδομών - μια διαδικασία που προωθήθηκε κατά κόρον από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Στηρίζει, παράλληλα, τη συνέχιση του προγράμματος που εισήγαγε ο ΣΥΡΙΖΑ (και εφαρμόστηκε το 2017-2019) σε αμιγώς μειονοτικούς οικισμούς και προέβλεπε την ταυτόχρονη παρουσία στην τάξη της νηπιαγωγού και συνεργάτριας/η από τη μειονότητα πτυχιούχο παιδαγωγικών ελληνικού πανεπιστημίου, προκειμένου να αξιοποιηθεί στην εκπαιδευτική διαδικασία η μητρική γλώσσα των παιδιών και να διευκολυνθεί η κοινωνικοποίησή τους. Στηρίζει την ίδρυση ιδιωτικών νηπιαγωγείων στη βάση σαφούς κανονιστικού πλαισίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στηρίζει επίσης το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού όπως ορίζεται από το ευρωπαϊκό νομικό κεκτημένο, στη βάση και των εν εξελίξει δικαστικών διαδικασιών.

Στηρίζει την ενίσχυση μέτρων θετικής διάκρισης που συμβάλλουν στην κοινωνική ένταξη και την κοινωνική συνοχή».