«Οι εκλογές είναι βουβές, ο κόσμος δεν ασχολείται με αυτές», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Γιατί με ξύπνησες πρωί;», με τον Σωτήρη Ξενάκη και τον Βασίλη Σκουρή, ο υποψήφιος βουλευτής της Α΄ Αθήνας με το ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης. Εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές σε ό,τι αφορά τα τρία μεγάλα κόμματα, ενώ τόνισε πως είναι άδηλες οι κάλπες και η διάταξη των δυνάμεων είναι ακόμη ανοιχτή. Ο κ. Σκανδαλίδης είπε πως θα ήθελε το ΠΑΣΟΚ να πάρει δύο με τρεις μονάδες πάνω από το ποσοστό των προηγούμενων εκλογών. Ανέφερε πως ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ είναι διαφορετικά κόμματα, ενώ είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ πάτησε στα μνημόνια και έγινε ένα μεγάλο κόμμα.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

Τα πράγματα εξακολουθούν να είναι ρευστά και να είναι πολύ βουβές οι εκλογές. Δεν ασχολείται ο κόσμος με τις εκλογές, δεν υπάρχει προεκλογικό κλίμα πουθενά. Νομίζω ότι η γενική τάση που υπήρξε θα ξαναεμφανιστεί, το θέμα είναι η διάρθρωση των ποσοστών. Δεν νομίζω ότι θα υπάρχουν μεγάλες εκπλήξεις σε ό,τι αφορά τα τρία πρώτα κόμματα.

Η κάλπη είναι εγκυμονούσα, δεν μπορείς να μιλάς με σιγουριά, γιατί εξαρτάται από πάρα πολλά πράγματα, εξαρτάται από ποιον χώρο θα είναι η περισσότερη αποχή που θα υπάρξει λόγω του ότι είναι δεύτερη εκλογή και πάρα πολύς κόσμος δεν θα πάει, εξαρτάται από το πόσο πολύ πιστεύουν στις στρατηγικές των κομμάτων. Δεν υπάρχει τώρα το θέμα του ποιος θα έρθει πρώτο κόμμα, άρα δεν υπάρχει πόλωση, άρα τα μικρά κόμματα ενισχύονται. Άρα είναι άδηλες οι κάλπες, στη γενική κατάσταση μπορεί κάποιος να πει ότι δεν θα υπάρχουν εκπλήξεις συγκλονιστικές, αλλά η διάταξη των δυνάμεων είναι ακόμη ανοιχτή , δεν την ξέρει κανείς.

Αναφορικά με τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ: Αυτό που μας ενδιαφέρει, χωρίς να έχουμε ταβάνι προς τα πάνω, πιστεύουμε σε μια σοβαρή ενίσχυση ξανά των δυνάμεών μας, δηλαδή να πάρουμε 2-3 μονάδες πάνω από το ποσοστό της προηγούμενης φοράς. Νομίζω ότι είναι ένας πολύ εφικτός στόχος, εκτός αν υπάρχει και πιο ευχάριστη έκπληξη.

Έχουμε μπροστά μας μια εκλογική αναμέτρηση, στην οποία το ΠΑΣΟΚ εκ των πραγμάτων, επειδή στη δεξαμενή στην οποία απευθύνεται έχει άλλη ποιότητα και βάθος και αντοχή από αυτήν που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι φανερό ότι το ΠΑΣΟΚ περιμένει μια άνοδο φυσιολογική. Νομίζω ότι και η προεκλογική μας καμπάνια και η παρουσία του προέδρου μας σε αυτή τη φάση ενισχύουν αυτή την πιθανότητα να πάρει ένα πιο καλό ποσοστό από την προηγούμενη φορά.

Το προβλημα αυτή τη στιγμή στον χώρο της ευρύτερης Κεντροαριστεράς χαρακτηρίζεται από την εμμονή του κ. Τσίπρα να αποδείξει ότι το ΠΑΣΟΚ φταίει που πήρε ο κ. Μητσοτάκης τέτοια πλειοψηφία. Δηλαδή ένας παραλογισμός που συνεχίζεται σαν συνέχεια της αδιέξοδης στρατηγικής που έχει, συνεχίζεται με έναν ακόμα μεγαλύτερο παραλογισμό, να θέλει τη δική του κατάρρευση να τη χρεώσει σε άλλα κόμματα. Αυτό είναι αδιανόητο!

Σας θυμίζω ότι το 2007 το ΠΑΣΟΚ έχασε 2-3 μονάδες από την προηγούμενη εκλογή και έγινε της κακομοίρας. Άλλαξε αρχηγό, έγινε μια τεράστια εσωτερική διαδικασία. Είναι διαφορετικά κόμματα το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα μόρφωμα που έγινε μετά το 2012 ξαφνικά. Πάτησε πάνω στα μνημόνια και έγινε ένα μεγάλο κόμμα, χωρίς να έχει τις ρίζες, τη διαδρομή και το βάθος που είχε το ΠΑΣΟΚ όταν έχανε αυτή τη δύναμη και έγινε ένα μικρό κόμμα. Το εκλογικό αποτέλεσμα και η πορεία στη Βουλή είναι αυτή που θα αναδείξει τον προοδευτικό πόλο, εμείς πιστεύουμε ότι εμείς θα είμαστε αυτός ο κύριος πόλος της αντιπολίτευσης.

Ερωτηθείς γιατί άλλαξε η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ από τις πρώτες στις δεύτερες εκλογές: Πριν από τις εκλογές η δική μας γραμμή ήταν να χάσει και ο Μητσοτάκης και ο Τσίπρας, σε αυτή τη λογική εμείς προτείναμε ότι θα ήμασταν οι ρυθμιστές της κατάστασης. Όταν όμως σε μια εκλογή έρχεται και παρά τη δική μας άνοδο, ο Μητσοτάκης δεν έχασε, αλλά νίκησε κατά κράτος τις εκλογές, τι θα λέμε, ότι μπορούμε να είμαστε εμείς ο ρυθμιστής μιας νέας κυβέρνησης; Ο ελληνικός λαός έκανε την επιλογή του και εμείς στεκόμαστε απέναντι στη συντηρητική παράταξη γιατί είμαστε ένα προοδευτικό κόμμα, δεν πιστεύουμε ότι ο τρόπος που κυβερνά ο κ. Μητσοτάκης είναι ο κατάλληλος για τη χώρα και προτείνουμε έναν διαφορετικό τρόπο διακυβέρνησης.