Κάτι λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου, Κυριάκος Μητσοτάκης και Νέα Δημοκρατία στοχεύουν στη μέγιστη δυνατή συσπείρωση των ψηφοφόρων τους, ξορκίζοντας το εύλογο για την εποχή κλίμα χαλάρωσης και εφησυχασμού, το οποίο μπορεί να αποδειχθεί μοιραίο για τους μετεκλογικούς κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς.

Είναι κάτι παραπάνω από σαφές, εξάλλου, ότι στη ΝΔ εκτιμούν, και το επαναλαμβάνουν σε κάθε δημόσια τοποθέτηση είτε του Κυριάκου Μητσοτάκη είτε των στελεχών της, ότι μία ισχυρή αυτοδυναμία θα αποτελέσει βασική προϋποτιθέμενη συνθήκη για την υλοποίηση των μεγάλων αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα. Και μπορεί τα μηνύματα από τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που φθάνουν καθημερινά πλέον στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας να είναι άκρως ενθαρρυντικά για τον νικητή των εκλογών του Μαΐου, η πιθανότητα όμως η επόμενη Βουλή να είναι επτακομματική έχει σημάνει συναγερμό στην Πειραιώς.

Σε αυτή την πιθανότητα αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Άκης Σκέρτσος, λέγοντας: «Απευθυνόμαστε σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες που σκέφτονται να δώσουν ψήφο σε μικρά κόμματα και κομματίδια, χωρίς να λένε απολύτως τίποτα, επικαλούμενα μόνο το συναίσθημα. Τους καλούμε να το ξανασκεφτούν. Χρειαζόμαστε σταθερή κυβέρνηση και έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί οι συσχετισμοί, και με την καθημερινή άρνηση του ΠΑΣΟΚ σε κάθε πιθανότητα συνεργασίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία, νομοτελειακά θα οδηγηθούμε σε τρίτες εκλογές».

Εν τω μεταξύ, την ανάγκη για σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση μετά την 25η Ιουνίου συνέδεσε ευθέως με τις διεθνείς και τις περιφερειακές εξελίξεις και δη με την επόμενη ημέρα των ελληνοτουρκικών σχέσεων ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος χθες περιόδευσε στα Δωδεκάνησα. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας διεμήνυσε από τη Λέρο ότι «Ελλάδα και Τουρκία δεν είναι καταδικασμένες να είναι εχθροί και να ζουν μονίμως υπό καθεστώς έντασης», επαναλαμβάνοντας ότι η επίλυση της μίας και μονής διαφοράς, δηλαδή της οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, μπορεί να κατορθωθεί μόνο σε ένα πλαίσιο σχέσεων καλής γειτονίας και πάντα επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου.

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο κύριος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε και πάλι ότι ζητήματα κυριαρχίας και κυριαρχικών μας δικαιωμάτων δεν μπορούν επ’ ουδενί λόγω να αποτελέσουν μέρος ενός πιθανού ελληνοτουρκικού διαλόγου. «Κανένας Έλληνας πρωθυπουργός και σε καμία περίπτωση εγώ προσωπικά δεν είμαι διατεθειμένος να βάλω στο τραπέζι της συζήτησης θέματα τα οποία είναι έξω από την ατζέντα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ζητήματα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, ζητήματα κυριαρχίας, κυριαρχικών δικαιωμάτων είναι έξω από το πλαίσιο της συζήτησης με την Τουρκία. Τείνουμε χείρα φιλίας προς την Τουρκία, αλλά δεν τρέφουμε αυταπάτες», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Αναφερόμενος, μάλιστα, στο ζήτημα του Μεταναστευτικού που ταλαιπώρησε τα προηγούμενα χρόνια τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, επέμεινε ότι «το λύσαμε το πρόβλημά του Προσφυγικού, περιορίσαμε στο ελάχιστο τις μεταναστευτικές ροές, δημιουργήσαμε σύγχρονες δομές στα νησιά μας. Καταφέραμε και αγωνιστήκαμε -και δεν ήταν καθόλου εύκολο- να κρατήσουμε τον χαμηλό ΦΠΑ στα πέντε νησιά στα οποία υπήρχαν και υπάρχουν δομές υποδοχής προσφύγων».

Από τους Λειψούς, όπου βρέθηκε χθες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις δρομολογούμενες πρωτοβουλίες της επόμενης κυβέρνησης για την αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ιδίως σε ευαίσθητες περιοχές όπως τα Δωδεκάνησα. Συγκεκριμένα, δεσμεύτηκε ότι «θα λύσουμε -θα κόψουμε αν χρειάζεται- τον “γόρδιο δεσμό” της στελέχωσης των νησιών μας με γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Και, βέβαια, θα ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο το σύστημα των διακομιδών μας, στην περίπτωση που χρειάζεται κάποιος να μεταφερθεί σε ένα μεγαλύτερο νοσοκομείο».

Διευκρίνισε, μάλιστα ότι ως αυριανός πρωθυπουργός προτίθεται να στηρίξει και τα σχολεία στα ακριτικά μέρη της επικράτειας: «Είστε ένα ζωντανό νησί το οποίο έχει κρατήσει εδώ τον πληθυσμό του και θέλουμε τα παιδιά, τα οποία πηγαίνουν σχολείο εδώ, να αισθάνονται ότι έχουν ακριβώς τις ίδιες ευκαιρίες με ένα παιδί που μπορεί να πηγαίνει σχολείο στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Η νησιωτικότητα είναι μια μεγάλη ευλογία για τον τόπο μας. Μας υποχρεώνει όμως κι εμάς να μπορούμε να ανταποκριθούμε στις δικές σας απαιτήσεις και στις δικές σας προσδοκίες. Πρώτα και πάνω απ' όλα θέλουμε να αισθάνεστε ασφαλείς, γιατί εσείς εδώ φυλάτε τα ανατολικά σύνορα της πατρίδας μας, τα οποία ταυτόχρονα είναι και σύνορα της Ευρώπης. Η ασφάλεια έχει πολλές διαφορετικές διαστάσεις», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνοντας έμφαση στη σημασία της οικονομικής ανάπτυξης, της δημιουργίας καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας για τους νέους και της παροχής ποιοτικής δημόσιας υγείας και παιδείας.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 13/6