Κλιμάκιο αποτελούμενο από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Δένδια, τον πρώην υπουργό Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον υποψήφιο βουλευτή κ. Καιρίδη, επισκέφθηκαν σήμερα, Τετάρτη, (14.06) την Ορεστιάδα, το Διδυμότειχο, το Σουφλί, τις Φερές και την Αλεξανδρούπολη, προκειμένου να μιλήσουν με τους κατοίκους του Έβρου.

Σε δήλωση του, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως στόχος της επίσκεψης τους είναι «να ακούσουμε τα προβλήματα και να διατυπώσουμε με σεμνότητα, με σοβαρότητα και ταπεινότητα την πρόταση της ΝΔ για την επόμενη μέρα».

«Δεν μπορούν να υπάρχουν άλλες παράμετροι πέρα από το εθνικό συμφέρον»

Μετά από την δήλωση του, ο κ. Δένδιας απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Σε μία εξ αυτών, ο δημοσιογράφος ζήτησε από τον πρώην υπουργό να σχολιάσει την θέση του τουρκικού προξενείου και αν θεωρεί πως αυτό έχει παραβιάσει το άρθρο 46 της Συνθήκης της Βιέννης.

Ο πρώην επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας ανέφερε ότι «υπήρξε μία ευθεία και καθαρή τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού, κ. Μητσοτάκη και του εκπροσώπου της ΝΔ κ. Άκη Σκέρτσου και νομίζω επίσης ότι ο πρόεδρος της ΝΔ στην συνέντευξη του στο Star οριοθέτησε το ζήτημα».

Στην συνέχεια αναφέρει πως «το θέμα είναι απλό οποιοσδήποτε εκλέγεται οφείλει να έχει μία βασική αρχή στην Ελλάδα, το εθνικό συμφέρον. Εμείς δεν κρίνουμε με τον πατριωτισμό ή οτιδήποτε, δεν τοποθετούμε όρια, αλλά το εθνικό συμφέρον είναι το εθνικό συμφέρον.

Δεν μπορούν να υπάρχουν άλλες παράμετροι, οι οποίες εναποθηκεύουν αυτή τη βασική αρχή παρουσίας στη ελληνική Βουλή. Ότι είναι λοιπόν εκτός αυτής της βασικής αρχής είναι εκτός του συνταγματικού πεδίου στην Ελλάδα».

Αναλυτικά η δήλωση του Νίκου Δένδια

«Είναι μεγάλη χαρά που βρισκόμαστε εδώ με τους συναδέλφους, τον κ. Παναγιωτόπουλο και τον κ. Καιρίδη και τους συναδέλφους από την Θράκη. Έχουμε την δυνατότητα να συζητήσουμε με τις στρατιωτικές και τις αστυνομικές αρχές, να ενημερωθούμε για την εξέλιξη της αντιμετώπισης του φαινομένου της παράνομης – παράτυπης μετανάστευσης, όσο και των ειδικών συνθηκών που αντιμετωπίζετε εδώ στον Έβρο.

Αλλά πέραν αυτού να έρθουμε σε επαφή με την κοινωνία του Έβρου να ακούσουμε τα προβλήματα και να διατυπώσουμε με σεμνότητα, με σοβαρότητα και ταπεινότητα την πρόταση της ΝΔ για την επόμενη μέρα. Την πρόταση για μια αυτοδύναμη κυβέρνηση Μητσοτάκη, την οποία θεωρούμε ότι είναι η καλύτερη συνταγή για την επίλυση των προβλημάτων. Και βεβαίως να ακούσουμε και τι δεν έγινε σωστά και τι μπορούμε να κάνουμε καλύτερα.

Είμαστε ευγνώμονες για την υποδοχή και επίσης είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για την ευκαιρία που έχουμε να έρθουμε σε επαφή με την τοπική κοινωνία. Μία κοινωνία που για την πατρίδα μας την Ελλάδα έχει ιδιαίτερη σημασία. Δεν ξεχνάμε ότι εδώ συνομιλούμε με ακρίτες. Και παλι ευχαριστούμε πολύ».