Με δημοσίευμά του το Politico αναφέρεται στην Εύα Καϊλή, λέγοντας ότι «συνεχίζει να απειλεί ότι θα επιστρέψει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να “καθαρίσει” το όνομά της. Οπότε, πού είναι;». Επισημαίνει ακόμα ότι η ευρωβουλευτής έξι μήνες μετά τη σύλληψή της ετοιμάζει μια πολιτική επάνοδο σχεδιασμένη έτσι ώστε να παρουσιάσει τον εαυτό της ως θύμα ενός απάνθρωπου δικαστικού συστήματος και μιας κατασκοπευτικής συνωμοσίας.

Σχολιάζοντας το «μπαράζ» συνεντεύξεων της Εύας Καϊλή σε ευρωπαϊκά ΜΜΕ το τελευταίο διάστημα, το Politico τονίζει ότι προωθεί στα ΜΜΕ παράξενες κατασκοπευτικές θεωρίες για τη σύλληψή της, αλλά και υπόνοιες πως άλλοι ευρωβουλευτές -που έως τώρα δεν έχει «αγγίξει» το σκάνδαλο- θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο έρευνας, ενώ την ίδια ώρα επαινεί εκείνους που την επισκέφθηκαν στη φυλακή. 

«Στο Twitter έχει μπλοκάρει δύο δημοσιογράφους -και από το Politico- και τους είπε ότι αρνείται να τους παραχωρήσει συνέντευξη, ενώ έχει μιλήσει σε ιταλικά, ισπανικά, γαλλικά και βελγικά ΜΜΕ. Ακόμη και στο LinkedIn αναδημοσίευσε συμπονετικά δημοσιεύματα», σημειώνει το δημοσίευμα.

Politico: Η Εύα Καϊλή δεν εμφανίστηκε στην Ευρωβουλή

Επιπλέον, το δημοσίευμα γράφει για την Εύα Καϊλή: «Η προσδοκία για την επιστροφή της κορυφώθηκε το Σαββατοκύριακο, περίπου δύο μήνες αφότου αποφυλακίστηκε και τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό, όταν οι δικηγόροι της ανακοίνωσαν πως έλαβε ειδική άδεια από τις Αρχές προκειμένου να ταξιδέψει στο Στρασβούργο για τις συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο. Δεν εμφανίστηκε».

Η εξήγηση που έδωσαν οι δικηγόροι της, σημειώνει το δημοσίευμα, είναι η ίδια με εκείνη που είχαν πει την τελευταία φορά που η Εύα Καϊλή δεν εμφανίστηκε σε συνεδρίαση της Ευρωβουλής. Ένας «προσωπικός λόγος που δεν μπορεί να δημοσιοποιηθεί» τελικά κατέστησε αδύνατη την παρουσία της εκεί.

Η Εύα Καϊλή, σημειώνει το Politico, ακόμη απολαμβάνει πλήρως τα εργασιακά δικαιώματα ενός ευρωβουλευτή. «Οι πολίτες που έχουν παρακολουθήσει αυτή την υπόθεση δεν μπορούν να καταλάβουν πώς είναι ακόμη εδώ ως ευρωβουλευτής», σχολίασε η Γαλλίδα ακροδεξιά ευρωβουλευτής Βιρζινί Ζορόν.

H «θορυβώδης» επάνοδος της Εύας Καϊλή έρχεται σε αντίθεση με τη χαμηλών τόνων επιστροφή του συναδέλφου της και επίσης συλληφθέντος για το Qatargate Μαρκ Ταραμπέλα, επισημαίνει το Politico. Ο Βέλγος ευρωβουλευτής -που έμεινε λιγότερο καιρό από την Ελληνίδα πολιτικό στη φυλακή- επέστρεψε «αθόρυβα» τον Μάιο και έχει ψηφίσει, μίλησε για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην ολομέλεια και όλα αυτά δίχως να δώσει μια συνέντευξη.

Όμως, η επιστροφή της Εύας Καϊλή κάθε άλλο παρά «θριαμβευτική» αναμένεται να είναι συμπληρώνει το Politico, υπενθυμίζοντας ότι υπάρχει μια ξεχωριστή υπόθεση για απάτη, για την οποία η ευρωπαϊκή εισαγγελία έχει ζητήσει να αρθεί η ασυλία της, προκειμένου να γίνει έρευνα για κατάχρηση κονδυλίων 100.000 ευρώ που προορίζονταν για τους βοηθούς της. Παράλληλα υπενθυμίζει πως είναι «πολιτικά άστεγη», καθώς έχει διαγραφεί από το ΠΑΣΟΚ και την ευρωομάδα των Σοσιαλιστών.

Απόπειρα επιστροφής σε μια «ευαίσθητη» στιγμή για την Ευρωβουλή 

Τη στιγμή που η επικείμενη επάνοδος δίνει στην Εύα Καϊλή την ευκαιρία να ενισχύσει το αφήγημά της, αυτό γίνεται σε μια «ευαίσθητη» στιγμή για την Ευρωβουλή, σημειώνει το Politico.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προσπαθεί να οριστικοποιήσει τις 14 μεταρρυθμίσεις που άρχισε να επεξεργάζεται για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στον θεσμό μετά το Qatargate. Με επιστολή του προς τη Ρομπέρτα Μετσόλα, ο Γερμανός ευρωβουλευτής Μόριτζ Κέρνερ ζήτησε να μην επιτραπεί στον Μαρκ Ταραμπέλα και την Εύα Καϊλή να ψηφίσουν ή να μετάσχουν σε συζητήσεις για συγκεκριμένα θέματα.

«Υπονομεύεται η αξιοπιστία της λήψης αποφάσεών μας όταν μέλη σε βάρος των οποίων υπάρχουν καταγγελίες για διαφθορά συνεχίζουν να παίρνουν μέρος σε ψηφοφορίες για θέματα που αφορούν τον προϋπολογισμό, το κράτος δικαίου, την αντιμετώπιση της διαφθοράς και τις σχέσεις με τρίτες χώρες», επισήμανε στην επιστολή του.

Επιπλέον, σχολιάζει το Politico, σχεδόν έναν χρόνο πριν από τις ευρωεκλογές 2024, η επανεμφάνιση της Εύας Καϊλή δεν θα κατευνάσει όσους ανησυχούν για τον αντίκτυπο του Qatargate τόσο στην προσέλευση στις κάλπες όσο και στην εικόνα του Ευρωκοινοβουλίου.