Καθηγητές πανεπιστημίων από την Ελλάδα και το εξωτερικό στέλνουν επιστολή στήριξης στην προοπτική αυτοδύναμης κυβέρνησης με επικεφαλής τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη. Πρόκειται για 23 Έλληνες ακαδημαϊκούς από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το ΕΚΠΑ, το Harvard, το MIT και άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

«Τα αποτελέσματα των εκλογών της 21ης Μαΐου συνιστούν μία σημαντική νίκη των κοινωνικών δυνάμεων του ευρωπαϊκού εκσυγχρονισμού που εντοπίζουν στην πολιτική πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη και, κατ’ επέκταση, στον πολιτικό φορέα του οποίου ηγείται, την κύρια έκφραση των μεταρρυθμιστικών αιτημάτων των οποίων την εφαρμογή θεωρούμε ως αναγκαία προϋπόθεση για την πρόοδο στη χώρα μας», σημειώνουν, μεταξύ άλλων, στην κοινή επιστολή τους.

«Το ελπιδοφόρο αποτέλεσμα των εκλογών του Μαΐου επί της ουσίας δεν θα σημάνει τίποτα, εάν δεν επιβεβαιωθεί εκ νέου και αποφασιστικά στις επερχόμενες εκλογές της 25ης Ιουνίου», προσθέτουν μεταξύ άλλων.


Αναλυτικά η επιστολή 

«Τα αποτελέσματα των εκλογών της 21ης Μαΐου συνιστούν μία σημαντική νίκη των κοινωνικών δυνάμεων του ευρωπαϊκού εκσυγχρονισμού που εντοπίζουν στην πολιτική πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη και, κατ’ επέκταση, στον πολιτικό φορέα του οποίου ηγείται, την κύρια έκφραση των μεταρρυθμιστικών αιτημάτων των οποίων την εφαρμογή θεωρούμε ως αναγκαία προϋπόθεση για την πρόοδο στη χώρα μας.

Συνιστούν, ταυτόχρονα, αμφισβήτηση των δυνάμεων εκείνων που, ανεξάρτητα από το πώς αυτοχαρακτηρίζονται, αποδείχθηκαν εκφραστές της αδράνειας, του άγονου, συντηρητικού και στείρου πολιτικού λόγου, μιας αναχρονιστικής και αδιέξοδης πολιτικής πρακτικής. Τις δυνάμεις που παραμένουν καθηλωμένες στη μνημονιακή εποχή των αγανακτισμένων, της τυφλής οργής, αρνούμενες να δουν τις απαιτήσεις της νέας εποχής με τα σύγχρονα χαρακτηριστικά, στην οποία εισέρχεται ήδη η χώρα. Ο ισοπεδωτισμός και η καταστροφολογία τους καλλιέργησαν την αδράνεια, την οπισθοδρόμηση και την άρνηση της προόδου και της δημιουργίας.  

Είναι ισχυρή πεποίθησή μας πως αυτό που απαιτείται για να προοδεύσει η πατρίδα μας προκειμένου, σταδιακά, να εξελιχθεί σε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, είναι η αταλάντευτη επιμονή στην εφαρμογή τολμηρών, αποφασιστικών και βαθιών μεταρρυθμιστικών τομών που θα μετασχηματίσουν το κράτος σε ένα σύγχρονο, ανθρώπινο, λειτουργικό και αποτελεσματικό εργαλείο στην υπηρεσία της χώρας και της κοινωνίας των πολιτών ενώ, ταυτόχρονα, θα αναμορφώσουν το παραγωγικό μοντέλο, ενθαρρύνοντας τις  δημιουργικές εκείνες δυνάμεις της οικονομίας μας που θα την καταστήσουν ανταγωνιστική και δυναμική, ικανή να αντιμετωπίσει θετικά τις προκλήσεις και απαιτήσεις του ταχύτατα επερχόμενου «αύριο».

Για να γίνουν όλα αυτά και για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι καθηλωτικές παθογένειες και αγκυλώσεις που χαρακτηρίζουν το πολιτικό και οικονομικό μας σύστημα που σε συνδυασμό με τις αναχρονιστικές νοοτροπίες εμποδίζουν και αποτελούν τροχοπέδη σε κάθε προσπάθεια εξέλιξης, χρειάζεται χρόνος, επιμονή, σχεδιασμός μα, πάνω απ’ όλα, αποφασιστικότητα!

Τα σημερινά ζητούμενα είναι μια σύγχρονη θεσμική πολιτική οργάνωση, ένα παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης και παραγωγής πλούτου και η κατανομή του με όρους δικαιοσύνης, κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης.

Το ελπιδοφόρο αποτέλεσμα των εκλογών του Μαΐου επί της ουσίας δεν θα σημάνει τίποτα, εάν δεν επιβεβαιωθεί εκ νέου και αποφασιστικά στις επερχόμενες εκλογές της 25ης Ιουνίου. Οι εκλογές αυτές θα πρέπει να αναδείξουν κυβέρνηση με ισχυρό μεταρρυθμιστικό πρόταγμα και με τέτοια ευρεία κοινοβουλευτική δύναμη ώστε να εφαρμόσει απερίσπαστα και ανεμπόδιστα την αναγκαία μεταρρυθμιστική ατζέντα επωφελή για την κοινωνία αλλά, συνάμα, και όρο επιβίωσης της χώρας μας στους ταραγμένους καιρούς που έρχονται με την υφήλιο σε γεωπολιτική αναδιάρθρωση.

Για τους λόγους αυτούς, στις εκλογές της 25ης Ιουνίου υποστηρίζουμε τη μεταρρυθμιστική  ατζέντα, όπως αυτή εκφράζεται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πιστεύοντας στην αναγκαιότητα της ευρείας κοινοβουλευτικής του πλειοψηφίας.

Δημήτρης Βάββας Καθηγητής Παν/μίου Harvard

Γιώργος Βασιλόπουλος, Καθηγητής Παν/μίου Θεσσαλίας

Θάνος Βερέμης, Ομ. Καθηγητής Παν/μίου Αθηνών

Δημήτρης Γεωργόπουλος, Ομ. Καθηγητής Παν/μίου Κρήτης

Ιωάννης Γιαννάς, Καθηγητής ΜΙΤ

Αχιλλέας Γραβάνης, Καθηγητής Παν/μίου Κρήτης/Northeastern/ITE

Ιωακείμ Γρυσπολάκης, Πρώην Πρύτανης Πολυτεχνείου Κρήτης

Μαρία Κωνσταντή, Καθηγήτρια Παν/μίου Ιωαννίνων

Ευάγγελος Μανωλόπουλος, Καθηγητής Δημοκρίτου Παν/μίου Θράκης

Ανδρέας Μαργιωρής, Ομ. Καθηγητής Παν/μίου Κρήτης

Παναγιώτης Μεταξάς, Καθηγητής Παν/μίου Wellesley/Harvard

Γιώργος Παπαζήσης, Καθηγητής ΑΠΘ

Κωνσταντίνος Στρατάκης, Διευθυντής Έρευνας ΙΤΕ/ΝΙΗ

Ελισάβετ Τζόνσον, Κοσμήτορας Ευρωπαϊκού Παν/μίου Κύπρου

Πλάτων Τήνιος, Αν. Καθηγητής Παν/μίου Πειραιώς

Σταυρούλα Τσιάρα, Καθηγήτρια Παν/μίου Ιωαννίνων

Έφη Τσιλιμπάρη, Αν. Καθηγήτρια Παν/μίου Minessota

Κώστας Υφαντής, Καθηγητής Πάντειου Παν/μίου

Ιωάννης Χαραλαμπόπουλος, Αν. Καθηγητής Παν/μίου Κρήτης/ΙΤΕ

Αριστείδης Χαρώνης, Διευθυντής Έρευνας ΙΙΒΕΑΑ

Κίμων Χατζημπήρος, Ομ. Καθηγητής ΕΜΠ

Γιώργος Χρούσος, Ομ. Καθηγητής Παν/μίου Αθηνών/ΝΙΗ

Κώστας Υφαντής, Καθηγητής Παντείου Παν/μίου».