Την Τρίτη 20 Ιουνίου 2023 και ώρα 18:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στο Παγκράτι θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου Βασίλη Κοντοζαμάνη, πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας. Ομιλητές θα είναι, εκτός από τον συγγραφέα, η Αναστασία Κοτανίδου, υπουργός Υγείας, και ο Άκης Σκέρτσος, πρώην υπουργός Επικρατείας και εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ.

Το βιβλίο φέρει τον τίτλο «Επίκαιρη Ερώτηση: Πανδημία. Διαχείριση της COVID-19 και κοινοβουλευτικός έλεγχος» και αποτελεί ένα πολιτικό ημερολόγιο της ταραγμένης εποχής της πανδημίας της COVID-19. Σε αυτό περιλαμβάνονται επίκαιρες ερωτήσεις διαφορετικών κομμάτων και βουλευτών με τις απαντήσεις τους, με χρονολογική σειρά, που αφορούσαν σε κρίσιμα ζητήματα σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας. Επιπλέον, καταγράφονται προσωπικές σκέψεις και ανησυχίες του συγγραφέα κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Υπουργείο Υγείας, αρχικά ως υφυπουργού και στη συνέχεια ως αναπληρωτή υπουργού με κύρια αρμοδιότητα τις Υπηρεσίες Υγείας.

Στο βιβλίο αποτυπώνονται το κλίμα και οι ανησυχίες της εποχής, αναδεικνύονται οι πολυεπίπεδες πρωτοβουλίες και δράσεις που απαιτήθηκε να αναληφθούν εκείνο το διάστημα και «φωτίζονται», με τη νηφαλιότητα που επιτρέπει η χρονική απόσταση, οι κυβερνητικοί χειρισμοί και η αλληλεπίδρασή τους με την πολιτική επικαιρότητα. Από την επισκόπηση του περιεχομένου του, ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να αντλήσει συμπεράσματα για τους κυβερνητικούς χειρισμούς και το σχέδιο που υλοποιήθηκε και οδήγησε στην επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας, την παρακαταθήκη που δημιουργήθηκε στο σύστημα υγείας αλλά και να προδιαγράψει πολλές από τις παρεμβάσεις που θα απαιτηθούν την επόμενη μέρα για την οικοδόμηση ενός νέου, σύγχρονου Εθνικού Συστήματος Υγείας.

11