Για την επόμενη μέρα των εκλογών και το διακύβευμα της επόμενης εκλογικής κάλπης μίλησε χθες ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνοντας ότι το ζητούμενο είναι αν θα έχουμε κυβέρνηση ή ένα «ανεξέλεγκτο καθεστώς χωρίς αντιστάσεις».

Όπως υπογράμμισε, στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ανατροπή των συσχετισμών ώστε η επόμενη ημέρα να μην μετατραπεί η χώρα σε Ουγγαρία του Όρμπαν, σημειώνοντας πως ακόμη και πολλοί ψηφοφόροι της ΝΔ δεν επιθυμούν τέτοια δυσαρμονία και έλλειψη ελέγχου στην χώρα.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε παράλληλα την ανάγκη να υπάρξει ένας ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ ώστε να αποτραπεί η συγκρότηση ενός ασύδοτου καθεστώτος που λεηλατεί κοινωνικά δικαιώματα καλώντας τους ψηφοφόρους  να μην επιλέξουν μικρότερα κόμματα.

Κρυφή ατζέντα

Σχολιάζοντας τις προγραμματικές εξαγγελίες της ΝΔ είπε ότι  δεν θα εφαρμοστούν, κάνοντας λόγο για κρυφή ατζέντα και απατηλές υποσχέσεις. «Δεν τα λέμε εμείς αυτά, τα λέει το Μεσοπρόθεσμο που κατέθεσαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή» διευκρίνισε και έφερε ως παράδειγμα τις εξαγγελίες για τις 50.000 προσλήψεις στο δημόσιο και τις 10.000 στον τομέα της υγείας. Όπως εξήγησε, ο κανόνας 1 πρόσληψη για 1 αποχώρηση (κανόνας 1 προς 1) είναι σε ισχύ, οπότε οι δήθεν προεκλογικές δεσμεύσεις για προσλήψεις είναι μια απάτη καθώς θα γίνουν τόσες προσλήψεις όσες αποχωρήσεις γίνουν έως το 2027. Επομένως, πρόκειται για «αντικαταστάσεις αποχωρησάντων από το δημόσιο και το ΕΣΥ» και όχι προσλήψεις.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στο τραγικό ναυάγιο της Πύλου λέγοντας ότι ποτέ δεν αμφισβήτησε την ικανοτητα του Λιμενικού Σώματος επιμένοντας ωστόσο στην ανεύρεση της αλήθειας.

«Τούρκοι της Δυτικής Θράκης»

Εδωσε ακόμα ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της Ροδόπης και στην μουσουλμανική μειονότητα και αναφέρθηκε στον υποψήφιο βουλευτή της ΝΔ κ. Κατραντζή ο οποίος σε δηλώσεις του στον τουρκικό Τύπο είχε εντάξει τον εαυτό του «στους Τούρκους της Δυτικής Θράκης» όπως είχε πει χαρακτηριστικά.

Το γεγονός ότι η ΝΔ δεν απάντησε σε αυτό το θέμα σχολιάστηκε από τα στελέχη της αξιωματικής  αντιπολίτευσης. Σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ τόνισε μεταξύ άλλων ότι «ο κ. Σκέρτσος επί δέκα ημέρες περιφέρεται στα κανάλια χαρακτηρίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ “εθνική εξαίρεση” και στοχοποιώντας την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης με επιλεκτικές κυπατζίδικες διαρροές στα ΜΜΕ. Σήμερα, όμως, δεν βρήκε μία λέξη για να απαντήσει στην αποκάλυψη του Αλέξη Τσίπρα ότι στο δελτίο της ΕΥΠ που του έστειλε ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ κ. Κατραντζή ως “στρατευμένος" στο Τουρκικό Προξενείο. Αυτό μετά την αποκάλυψη ότι ο κ. Κατραντζή είχε μιλήσει για "Δυτικοθρακιώτες Τούρκους" λίγες μέρες πριν τις εκλογές σε τουρκική εφημερίδα. Περιμένουμε επιτέλους μια σαφή τοποθέτηση. Όχι άλλη υποκρισία, όχι άλλη πατριδοκαπηλία, όχι άλλα επικίνδυνα παιχνίδια με ευαίσθητα εθνικά ζητήματα. Την ίδια ώρα, αναγνώρισε ότι το προσφυγικό / μεταναστευτικό είναι παγκόσμιο πρόβλημα και διεθνής κρίση. Τον καλωσορίζουμε στην πραγματικότητα. Γιατί επί 4 και πλέον χρόνια η ΝΔ αντιμετωπίζει το ζήτημα με λαϊκισμό και δημαγωγία προς άγραν ακροδεξιών ψήφων. Δεν παρέλειψε όμως ο κ. Σκέρτσος να βγάλει το πόρισμα της τραγωδίας στην Πύλο, λέγοντας ότι δεν υπήρξε καμία εμπλοκή των ελληνικών αρχών, ενώ το ίδιο το Λιμενικό έχει παραδεχτεί ότι πραγματοποίησε επιχείρηση στο αλιευτικό. Πέραν αυτού όμως, για τον κ. Σκέρτσο και την ΝΔ δεν είναι ερωτηματικό ότι η δικαιολογία των αρμοδίων για την πολιτική μη-διάσωσης που ακολούθησαν είναι ότι δεν τους έδωσε άδεια ο καπετάνιος διακινητής κάθαρμα, που μάλιστα φαίνεται να έφυγε από το πλοίο ώρες πριν το ναυάγιο;».