Στους πυλώνες που θα καθορίσουν αποφασιστικά το κλίμα το οποίο θα διαμορφωθεί την τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής περιόδου και κατ’ επέκταση θα κρίνουν εν πολλοίς και τα κεντρικά διακυβεύματα της κάλπης στρέφει την προσοχή του το κεντρικό επιτελείο της Νέας Δημοκρατίας.

Όπως εκτιμούν οι «γαλάζιοι» αναλυτές και τα στελέχη του ηγετικού πυρήνα της Ν.Δ., οι βασικοί παράγοντες στην εξίσωση της επανάληψης του αποτελέσματος της 21ης Μαΐου, αλλά και για μια πιο διευρυμένη νίκη, που φαντάζει ιδιαίτερα πιθανή, σύμφωνα με το σύνολο των δημοσκοπικών δεδομένων, είναι η συσπείρωση των ψηφοφόρων του κόμματος της Κεντροδεξιάς, το ποσοστό της αποχής, αλλά και ο «έλεγχος» του αριθμού των μικρότερων πολιτικών σχηματισμών που θα πάρουν το διαβατήριο για την επόμενη Βουλή.

Ευεργετικά

Όπως εκτιμούν στο στρατηγείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, η πανθομολογούμενη στις τάξεις των πολιτών ανάγκη πολιτικής σταθερότητας στη χώρα τα κρίσιμα χρόνια που έρχονται έχει λειτουργήσει ευεργετικά στο κομμάτι της αποφυγής του εφησυχασμού, το οποίο συνιστούσε ορατό κίνδυνο εν μέσω θέρους και με φόντο το εμφατικό αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών.

Σε αυτό συντέλεσε καθοριστικά ο αέρας της προηγούμενης κάλπης, αλλά και η στιβαρότητα στους χειρισμούς του επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας, σε αντίθεση με τις πολιτικές παλινωδίες των Τσίπρα και Ανδρουλάκη. Ωστόσο, αυτή η διάθεση που αποτυπώνεται στις μετρήσεις θα πρέπει να μεταφραστεί σε ψήφους την ημέρα των εθνικών εκλογών, οπότε οι δημόσιες εμφανίσεις τόσο του τέως πρωθυπουργού όσο και των πρώην υπουργών θα εκπέμπουν τα αντίστοιχα μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση.

Υψηλή αποχή

Παράλληλα, στη συγκεκριμένη παράμετρο τοποθετείται και εκείνη της εκτίμησης για την υψηλή αποχή που πιθανόν να υπάρξει από την πλευρά των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, εν μέσω της απογοήτευσης του Μαΐου, καθώς και της εμφανούς αδυναμίας της Κουμουνδούρου να συγκροτήσει ενιαίο και στοιχειωδώς ρεαλιστικό πολιτικό λόγο ακόμη και σήμερα. Εφόσον επιβεβαιωθεί η σχετική πρόβλεψη, τότε η συνεπακόλουθη εκλογική ωφέλεια για το πρώτο κόμμα θα καταστήσει την αναμενόμενη «γαλάζια» επικράτηση ακόμα μεγαλύτερη.

Ζητούμενο

Ακόμη ένα κεντρικό ζητούμενο της επαναληπτικής εκλογικής αναμέτρησης για τους επιτελείς της Πειραιώς είναι η εξάλειψη του κινδύνου παλαιών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που προτίμησαν τη Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη τόσο το 2019 όσο και τον Μάιο, στον απόηχο της ευφορίας που προκάλεσε το ποσοστό της Χαριλάου Τρικούπη να επιστρέψουν στην προηγούμενη κομματική τους τοποθέτηση.

Σημειώνεται, πάντως, ότι μια τέτοια προοπτική εμφανίζεται κάθε άλλο παρά ισχυρή στις μετρήσεις (το ποσοστό συσπείρωσης για τη Ν.Δ. 9 ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές είναι πέριξ του 95% ή και ακόμη μεγαλύτερο), καθώς η δεξαμενή αυτή των ψηφοφόρων συμπεριλαμβάνεται σε εκείνες για τις οποίες η πολιτική σταθερότητα και η οικονομική και κοινωνική ομαλότητα -στοιχεία που από την πρώτη στιγμή αποτελούν τα δυνατά χαρτιά του Κυριάκου Μητσοτάκη- υπερβαίνουν οποιοδήποτε άλλο δίλημμα ενόψει της 25ης Ιουνίου.

Οι επόμενες ημέρες

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, ο ίδιος θα απευθυνθεί αναλόγως σε αυτό το κομμάτι τις ημέρες που απομένουν έως το άνοιγμα της κάλπης, ενώ στο λεγόμενο κεντρώο κοινό στόχευε και με την ολική επαναφορά της ατζέντας της οικονομίας, με αιχμή του δόρατος τις εξαγγελίες για νέο κύμα μειώσεων φόρων πριν ακόμη από τον Αύγουστο, με τα πρώτα μετεκλογικά νομοθετήματα.

Την ίδια στιγμή, τον μεγάλο στόχο του περιορισμού των διαρροών προς τα δεξιά και της αύξησης του ποσοστού της Ν.Δ. σε περιοχές όπου οι αντίστοιχοι σχηματισμοί κατέγραψαν σημαντική δυναμική φαίνεται πως ευνόησαν οι προφανώς ατυχείς χειρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ στο μεγάλο θέμα της Ροδόπης και των βουλευτών της Κουμουνδούρου, που μέχρι και σήμερα δεν έχουν προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια διάψευσης ή αναδίπλωσης των θέσεων περί τουρκικής μειονότητας.

Όπως, μάλιστα, σχολιάζουν στην Πειραιώς, σε μια περίοδο που τα εθνικά ζητήματα, και δη οι σχέσεις με την Τουρκία, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, αποδείχθηκε ότι δεν χωρούν ούτε πειραματισμοί ούτε παροξυσμοί ούτε ανεύθυνες κορώνες. Υπενθυμίζεται ότι, όπως έγραφαν τα «Π» την περασμένη εβδομάδα, στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων της «γαλάζιας» ηγεσίας για τις επερχόμενες εκλογές είναι η βελτίωση των επιδόσεων του κόμματος σε παλιά νεοδημοκρατικά προπύργια της Κεντρικής κυρίως, αλλά και της Ανατολικής Μακεδονίας, όπου κόμματα όπως η Ελληνική Λύση ή η «Νίκη» εξασφάλισαν μεγάλο κομμάτι της εκλογικής τους δύναμης.

Το στίγμα

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν, σύμφωνα με συνομιλητές του συστήματος Μητσοτάκη, και οι δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ (χαρακτηριστικό παράδειγμα η κάλυψη των νεολαίων του κόμματος που επιτέθηκαν στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου) για το Μεταναστευτικό στον απόηχο της τελευταίας τραγωδίας. «Μας θύμισαν τις χειρότερες μέρες τους σε αυτό το θέμα», έλεγαν χαρακτηριστικά επιφανή στελέχη του στενού περιβάλλοντος Μητσοτάκη, δίνοντας το στίγμα που θα ακολουθηθεί από τη Ν.Δ. τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά το Σάββατο 17 Ιουνίου 2023.