«Τα της μειονότητας έχουν ρυθμιστεί από τη συνθήκη της Λωζάννης», είπε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα Κοραή ο υποψήφιος βουλευτής Φθιώτιδας με τη ΝΔ, Γιάννης Οικονόμου.

Έκανε λόγο για εξόφθαλμη παρέμβαση του τουρκικού προξενείου. Για το ναυάγιο στην Πύλο έκανε λόγο για τραγικό συμβάν και επισήμανε την ανάγκη μιας μεταναστευτικής πολιτικής που θα φυλάσσει τα σύνορα.

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Οικονόμου

Ερωτηθείς γιατί κράτησαν στις λίστες της ΝΔ τον κ.Κατρατζή ο οποίος είχε αποκαλέσει την ελληνική μουσουλμανική μειονότητα ως τουρκική 

Γ.ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν πρόκειται για δύο μέτρα και σταθμά, η άποψη της ΝΔ σ’ ότι αφορά τα της μειονότητας είναι πάρα πολύ καθαρή. Τα της μειονότητα έχουν ρυθμιστεί από τη Συνθήκη της Λωζάνης τελεία και παύλα. Πρόκειται για έλληνες πολίτες μουσουλμάνους το θρήσκευμα. Εδώ έχουμε μια εξόφθαλμη παρέμβαση του τουρκικού προξενείου υπέρ συγκεκριμένων υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι μόνο τα υπηρεσιακά σημειώματα της ΕΥΠ, δεν είναι μόνο οι διάφορες κινήσεις που καταγράφονταν, δεν είναι μόνο τα μηνύματα των ψευτομουφτήδων ότι «οι τούρκοι ψηφίζουμε τούρκους» απευθυνόμενοι σε δύο συγκεκριμένους υποψηφίους, δεν είναι μια κινητικότητα μόνο που είχε καταγραφεί των δύο αυτών συγκεκριμένων ατόμων και στη Ροδόπη και στη Ξάνθη, είναι και οι ίδιες οι καταγγελίες στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και πριν και μετά τις εκλογές, εκφράσεις του τύπου «ότι δεν κέρδισε η Αριστερά στη Θράκη αλλά το τουρκικό προξενείο».

Γ.ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η πραγματικότητα έχει διαμορφωθεί είναι ότι έχουμε εκλεγμένους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου οι οποίοι φαίνεται ότι είναι δέσμιοι ή εν πάση περιπτώσει σφιχτά εναγκαλισμένοι ή εν πάση περιπτώσει κάτι τους κρατά και διστάζουν να κάνουν μια ξεκάθαρη τοποθέτηση ότι όλα αυτά που λέγονται για αυτούς ή ότι όλα αυτά που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα για αυτούς ότι δεν αναγνωρίζουν πως πρόκειται για θρησκευτική μειονότητα ελλήνων πολιτών αλλά για κάτι άλλο δεν το κάνουν.

ΔΗΜ: Γιατί να μην το κάνει και ο Κατρατζής; 

Γ.ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Το ζήτημα αυτό δεν έρχεται στην επικαιρότητα για 10 -20 χιλιάδες, δεν έρχεται στην επικαιρότητα για το χρώμα που βάφτηκε ο χάρτης στην Ροδόπη θα ήταν αφελές. Έρχεται στην επικαιρότητα γιατί είναι ένας ακόμα κρίκος στη αλυσίδα πολιτικής και αντιμετώπισης του ΣΥΡΙΖΑ σε ότι αφορά σημαντικά θέματα της χώρας στη στάση της απέναντι στη φιλοσοφία, στην επιθετικότητα, στη νοοτροπία της Τουρκίας που δεν είναι μια οπτική η οποία ταιριάζει τα ελληνικά συμφέροντα. Εγώ δεν υπονοώ τίποτα ούτε για τον πατριωτισμό, ούτε για την ευαισθησία ούτε για τις προθέσεις κανενός λεω όμως ότι σε μια σειρά από ζητήματα απέναντι στην προκλητικότητα της Τουρκίας, στον νεοοθωμανικό μεγαλοϊδεατισμό, σε έναν αναβαπτισμένο και ισχυρό πλέον Ερντογάν μας δείχνει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι είτε αυτό αφορούσε στα RAFALLE που δεν ψήφισε, είτε τις φρεγάτες είτε τις συμφωνίες θωράκισης της χώρας με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, είτε για τις θέσεις του και τις απόψεις του για το μεταναστευτικό δείχνει ότι έχει μια οπτική σε εθνικά ζητήματα η οποία κατά την άποψή μου είναι μακριά από τον προσανατολισμό και από τις συντεταγμένες που θα έπρεπε να έχει μια τέτοια οπτική.

ΔΗΜ: Είναι προδότες;

Γ.ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όχι βέβαια μακριά από μένα και νομίζω ότι δεν χρειάζονται αυτού του είδους οι προσδιορισμοί στον πολιτικό διάλογο. Λεω ότι ειναι μια στάση του ΣΥΡΙΖΑ που σε κρίσιμες και κομβικές αποφάσεις, και στα RAFALLE και στις αμυντικές συμφωνίες και τώρα με την άρνησή του να επιβάλλει στους δύο βουλευτές του να βάλουν οι ίδιοι τέρμα στα υπονοούμενα και τις φήμες, ειναι μια στάση η οποία δεν είναι επωφελείς για τη χώρα. Κανένα άλλο υπονοούμενο και κουβέντες βαριές που δεν έχουν αντίκρισμα πρέπει να λείπουν από τον πολιτικό διάλογο.

Ερωτηθείς αν οφείλει κάποιος να ζητήσει συγνώμη για το ναυάγιο στην Πύλο

Γ.ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πρόκειται γα ένα τραγικό συμβάν, η διερεύνηση του οποίου βρίσκεται στις αρμόδιες αρχές. Ένα συμβάν που βύθισε σε πένθος την ελληνική κοινωνία, από εκεί και πέρα με βάση αυτό ο συμβάν αναδεικνύονται ορισμένες πολύ χρήσιμες διαχωριστικές γραμμές και διαχωριστικές προσεγγίσεις άλλες θεμιτές άλλες εντελώς απαράδεκτες. Ποιες είναι οι θεμιτές; Ξαναέρχεται στην επιφάνεια μια φιλοσοφία που λεει ότι η χώρα πρέπει να ανοίξει τα σύνορα και όλοι όσοι επιχειρούν να φύγουν από τις χώρες προέλευσης να έρθουν εδώ. Μια γραμμή που έχει ορισμένους οπαδούς που στρέφονται προς αυτή την κατεύθυνση, ευτυχώς λίγους, μια γραμμή που ταυτίζεται με την μεταναστευτική πολιτική που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-’19. Εμείς δεν πιστεύουμε σε αυτή την πολιτική εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να εφαρμοστεί μια πολιτική ισχυρής στήριξης στις χώρες προέλευσης, ρήξης ανοιχτής καταπολέμησης των λαθροδιακινητών και ταυτόχρονα μια μεταναστευτική πολιτική οποία θα φυλάσσει τα σύνορα, η οποία θα έχει κανόνες η οποία θα δημιουργεί συνθήκες πραγματικού ανθρωπισμού και όχι τα χάλια της Μόρια και της Ειδομένης και όλο αυτό το χάος που ζήσαμε το ’15-’19. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να υπερασπίζεται αυτή την πολιτική, εμείς διαφωνούμε με αυτή την πολιτική όμως αυτό σε μια δημοκρατία είναι θεμιτό. Εκείνο που δεν είναι θεμιτό είναι τα υπονοούμενα με βάση ατεκμηρίωτους και ανυπόστατους ισχυρισμούς, είναι η συκοφαντία της χώρας, είναι η απόδοση κατηγοριών στις ελληνικές αρχές ασφαλείας , είναι το να βάζουν νερό στο μύλο όλων όσων θέλουν να εκθέσουν τη χώρα, να την κατηγορήσουν για τη διαχείρισή τους στο μεταναστευτικό είτε από άγνοια είτε από αντιπολιτευτικό μένος. Αυτό δεν είναι αποδεκτό , και δεν είναι η πρώτη φορά που στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είτε με την υιοθέτηση εύκολων κατηγοριών είτε με άθλια υπονοούμενα είτε πριν ακόμα καταλάβουμε τι έχει συμβεί θυμάστε την ανάρτηση του κ. Παπαδημούλη να φέρουν τη χώρα στη θέση του κατηγορούμενου, να μιλάνε για δήθεν ευθύνες της χώρας, της ελληνικής πολιτείας, του Ελληνικού Λιμενικού πριν καλά-καλά ψελλίσουν μισή λέξη για τους λαθροδιακινητές και όλους εκείνους που στοιβάζουν τους δυστυχείς αυτούς ανθρώπους σε καράβια πλωτά φέρετρα είτε στη Μεσόγειο είτε και αλλού. Αυτή είναι μια κατηγορία άδικη, είναι μια κατηγορία η οποία δεν αναγνωρίζει την πολύ σημαντική δουλειά που γίνεται από τις ελληνικές αρχές ασφαλείας που σώζουν ζωές όποτε χρειαστεί και που με κίνδυνο της δικής τους ζωής φυλούν τα σύνορα και υπηρετούν μια μεταναστευτική πολιτική αυστηρή αλλά δίκαιη.

Για τις εκλογές 

Γ.ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μέχρι την Κυριακή των εκλογών ο στόχος όλων μας είναι να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να έχουμε ένα όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό γιατί μια μικρή διαφορά στο ποσοστό της ΝΔ θα κάνει μεγάλη διαφορά στην προοπτική και στη σταθερότητα και στον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας. Αυτό είναι που έχουμε μπροστά μας και τίποτα άλλο.