«Ψήφος στο ΚΚΕ σημαίνει 0% ψήφος στον Κυριάκο Μητσοτάκη», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Ελληνοφρένεια» με τους Θύμιο Καλαμούκη και Αποστόλη Μπαρμπαγιάννη ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Αρχικά ο κ. Κουτσούμπας σχολίασε τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα ότι «κάθε ψήφος προοδευτικού πολίτη που δεν θα πάει στον ΣΥΡΙΖΑ, ευνοεί το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη» αναφέροντας ότι «το 50% των ψήφων στον κ. Τσίπρα είναι ψήφος στον Κυριάκο Μητσοτάκη», καθώς -όπως είπε ο ίδιος- την προηγούμενη τετραετία ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε τουλάχισταν τα μισά νομοσχέδια που έφερε η ΝΔ στη Βουλή.

«Θα ανατριχιάζουν οι αριστεροί όταν ακούν τον Τσίπρα να λέει ότι οι ψήφοι στο ΚΚΕ ευνοούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο γ.γ του κόμματος.

«Τέσσερα χρόνια τώρα δεν είδαμε την Ζωή Κωνσταντοπούλου να κάνει αντιπολίτευση»

Αναφερόμενος στη Ζωή Κωνσταντοπούλου και στις δηλώσεις της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας ότι πρέπει να μπει στη Βουλή για να υπάρξει ισχυρή αντιπολίτευση, ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι «τέσσερα χρόνια τώρα δεν την είδαμε πουθενά, δεν την είδαμε να κάνει αντιπολίτευση, μόνο να μοιράζει... καρδούλες».

«Όποιος νομίζει ότι η Ζωή Κωνσταντοπούλου θα κάνει αντιπολίτευση μπαίνοντας στη Βουλή, κάνει λάθος»,
 δήλωσε ο κ. Κουτσούμπας.

Κλείνοντας ο κ. Κουτσούμπας αποκάλυψε ότι το τραγούδι που τον συγκινεί περισσότερο είναι αυτό του Δημήτρη Μητροπάνου «Αν είσαι πλάι μου», χαρακτηρίζοντας και αγωνιστικό αλλά και ως μιά ωδή στη συντροφικότητα.


Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Κουτσούμπα στα Παραπολιτικά 90,1

Ο γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, κος Δημήτρης Κουτσούμπας, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm, στην εκπομπή «Ελληνοφρένεια», με τους δημοσιογράφους Θύμιο Καλαμούκη και Απόστολο Μπαρμπαγιάννη.

«Πάμε δυνατά. Απόψε στο Σύνταγμα, αύριο Λαμία, Παρασκευή Θεσσαλονίκη και την Κυριακή στην κάλπη», είπε αρχικά ο κ. Κουτσούμπας.

Αναφορικά με τη δήλωση του κ. Τσίπρα ότι όποιος ψηφίσει μικρότερα κόμματα ουσιαστικά ενισχύει τη ΝΔ και την αντίληψή της, επισήμανε: «ΠΑΣΟΚ ωραία χρόνια. Τα βρώμικα κόλπα του ΠΑΣΟΚ. Ανατριχιάζουν οι Αριστεροί που το ακούνε όταν το λέει ο Τσίπρας αυτό, ότι άμα ψηφίζεις ΚΚΕ, ίσον ψήφος στον Μητσοτάκη. Ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ είναι τουλάχιστον 50%, μπορεί και παραπάνω, ψήφος στο Μητσοτάκη. Αφού τόσο ποσοστό των νομοσχεδίων Μητσοτάκη ψήφισε την περασμένη τετραετία. Η ψήφος του ΚΚΕ είναι 0% ψήφος στο Μητσοτάκη και 100% λαϊκή μαχητική αντιπολίτευση».

Όσον αφορά στην άποψη της κ. Κωνσταντοπούλου για τη δράση του ΚΚΕ στη Βουλή, σημείωσε: «Εγώ νόμιζα ότι είχε πάει εξωτερικό, τέσσερα χρόνια τώρα δεν την είδαμε πουθενά να κάνει καμιά αντιπολίτευση, μόνο να μοιράζει καρδούλες τώρα τελευταία δεξιά και αριστερά και να πετάει στα αζήτητα τους υποψήφιους τους δικούς της που έχει βάλει στα ψηφοδέλτιά της, που βγήκαν πρώτοι με την ψήφο του λαού τον Μάιο και που τώρα δεν την ψηφίζουν. Βίος και πολιτεία της Ζωής Κωνσταντοπούλου».

«Δεν νομίζω να είναι νέοι άνθρωποι που γοητεύονται από αυτό, διάφοροι ψεκασμένοι μπορεί, αλλά όποιος νομίζει ότι η Κωνσταντοπούλου θα κάνει αντιπολίτευση ή θα περάσει φιλολαϊκούς νόμους, όταν για παράδειγμα έλεγε ότι «τα μνημόνια ήταν σχήμα λόγου που λέγαμε ότι θα τα καταργήσουμε με ένα άρθρο». Δεν το έλεγε μόνο ο Τσίπρας το έλεγε η ίδια Κωνσταντοπούλου, και όταν της καταθέσαμε αφού είναι σχήμα λόγου να σου φέρουμε εμείς νομοσχέδιο -της το πήγαμε- κατάργησης με συγκεκριμένα άρθρα των μνημονιακών νόμων να το φέρει στην ολομέλεια της Βουλής το πέταξε σε ένα συρτάρι εκεί βρίσκεται ακόμα. ΣΥΡΙΖΑ ωραία χρόνια!», πρόσθεσε.

«Σήμερα το πρωί που ήμουν στην Ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη με τους εργαζόμενους, οι οποίοι σακατεύονται, χθες πάλι έγινε δυστύχημα, παραπροχθές συνέχεια και κάθε μέρα συμβαίνουν αυτά εκεί μπορούν οι εργάτες να σας πουν ποιοι είναι αυτοί που λένε εδώ και 6 χρόνια όχι στο να γίνει υποχρεωτική η συλλογική σύμβαση εργασίας που υπογράψανε με αγώνες και ποιος λέει ναι και συνεργάζεται και είναι μαζί τους ανεξάρτητα από το τι ψηφίζει ο καθένας για να το πετύχουμε αυτό. Που είναι συλλογική σύμβαση που προστατεύει τη ζωή του εργαζόμενου παίρνει μέτρα ασφάλειας, υγείας, υγιεινής εκεί στο χώρο με την Επιθεώρηση και λοιπά. Αυτοί μπορούν να πουν τι σημαίνει αυτό. Τουλάχιστον το ΚΚΕ αυτά που λέει τα τηρεί οι άλλοι δεν τα τηρούν. Αν είναι να λέμε ναι και να μας ευχαριστεί για παράδειγμα ο Λάτσης καλύτερα να λέμε όχι εμείς. Πάντως όλοι αυτοί λένε «όχι» σε όλες τις προτάσεις του ΚΚΕ», επισήμανε.

Στην ερώτηση αν είναι κατά της ανάπτυξης και των επενδύσεων που βοηθούν τη χώρα μας, απάντησε: «Ναι επενδύσεις όπως είναι τα πράσινα άλογα που μας φέρνει η ΕΕ με τη συμφωνία ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ».

Για την άνοδο του ΚΚΕ στις εκλογές της 21ης Μαΐου, ανέφερε: «Πιστεύουμε ότι ο ελληνικός λαός και η νεολαία αναγνώρισε αυτό που λέμε και κάνουμε, και το κάνουμε και πράξη δεν το λέμε απλώς. Και μέσα στη Βουλή τι αποκαλύπτουμε, πως ενημερώνουμε το λαό και πως βρισκόμαστε δίπλα του στους καθημερινούς αγώνες. Σήμερα για παράδειγμα που μας λένε άλλοι για τη Δευτέρα Παρουσία και παραμύθια τέτοια ακυρώσαμε το πρωί τέσσερις πλειστηριασμούς, μόνο σήμερα το πρωί. Οι άλλοι που δεν περιμένουν τη Δευτέρα παρουσία και λένε ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες τι έκαναν για αυτό το θέμα, δεν είναι ώριμες δηλαδή; Είναι ώριμες μόνο να δίνουν τα δάνεια στα Funds, στα κοράκια; Μόνο για εκεί είναι ώριμες οι συνθήκες; Αυτό είναι το ζητούμενο».

Στη συνέχεια, στην ερώτηση αν έπαιξε ρόλο στην άνοδο των ποσοστών η μεταγραφή της κ. Ξηροτύρη, απάντησε: «Νομίζουμε ότι όλοι όσοι συνέβαλαν και είχαν μια πορεία σε αυτό τον χώρο της ονομαζόμενης της Ανανεωτικής Αριστεράς, του Συνασπισμού που μετεξελίχθηκε σε ΣΥΡΙΖΑ έβαλαν το μικρό τους λιθαράκι, γιατί ακριβώς συμπορεύονται με ένα κόμμα που το αναγνωρίζουν. Για παράδειγμα, η ίδια η Ξηροτύρη λέει ότι την εντιμότητα του ΚΚΕ, το ηθικό πλεονέκτημα που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ της Αριστεράς τουλάχιστον το έχει το ΚΚΕ και αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς».

«Έβλεπα στην ομιλία στου Ζωγράφου την Ιωάννα Κολοβού αυτή που σώθηκε το σπίτι της με τι θερμά λόγια», είπε έπειτα ο δημοσιογράφος.

«Ναι πήγαμε εκεί οι βουλευτές, οι συνδικαλιστές, οι οργανώσεις του κόμματος και καταφέραμε να μην γίνει έξωση σε μια συνταξιούχο δημοσιογράφο που είχε το μοναδικό σπίτι που είχε και έμενε», υπογράμμισε ο κ. Κουτσούμπας.

Για την ενδεχόμενη αποχή, είπε: «Νομίζουν κάποιοι ότι θα τρομάξει όλους αυτούς του συστήματος, κάνοντας αποχή, αλλά τελικά όσοι κάνουν αποχή πιάνονται σαν τα ψαράκια στην απόχη την άλλη μέρα από τις εκλογές και την επόμενη τετραετία γιατί αυτή τη στάση ο καθένας θα την ερμηνεύσει όπως θέλει και θα δώσει και παραπάνω έδρες, θα δώσει δύναμη σε εκείνα τα κόμματα που δεν υπήρχε περίπτωση να ψηφίσει αν πήγαινε. Την αποχή την θέλει το ίδιο το σύστημα της εκμετάλλευσης όχι μόνο την Κυριακή των εκλογών, τη θέλει την άποψη σαν συνολική στάση ζωής και στις βουλευτικές εκλογές και στις δημοτικές εκλογές και στις αρχαιρεσίες του συλλόγου, του σωματείου, των φορέων, στους αγώνες, στις απεργίες και λοιπά. Μπορεί να μην βρίσκουν τώρα λόγο κάποιοι να πάνε, έτσι το καταλαβαίνουν γιατί δεν θέλουν να ψηφίζουν ντε και καλά για το ποιος θα γίνει κυβέρνηση αλλά τελικά αυτός θα κάτσει στο σβέρκο μας που θα βγει και χωρίς να πάνε αυτοί. Βέβαια ευκαιρία είναι να μην πάνε αυτοί που σκέφτονται κάπως έτσι, ευκαιρία είναι να πάνε και να ακουστούν περισσότεροι όλοι όσοι δεν έχουν παραδοθεί, δεν έχουν υποταχθεί, ελπίζουν σε κάτι καλύτερο για το λαό με τον αγώνα φυσικά όλων».

Ερωτηθείς για την καρδιά που σχημάτισε με τα χέρια του, είπε: «Εκείνη τη στιγμή μου ‘ρθε, γιατί έβλεπα από κάτω τους παρευρισκομένους που περίμεναν αυτό να το εκφράσω. Γενικά είμαι εκφραστικός τύπος».

Αναφορικά με τη δυναμική εξωστρέφεια του ΚΚΕ το τελευταίο διάστημα, ανέφερε: «Κάποιος κάνει χιούμορ, κάνει σάτιρα όταν έχει καθαρά ορισμένα ζητήματα. Όταν δεν φοβάται αν οι ευρωπαίοι, η Κομισιον, η Λαγκάρντ, η Μέρκελ πριν και οι άλλοι τύποι εκεί θα του τραβήξουν το αυτάκι όταν πει ένα «όχι» ή αρχίζει να ψελλίζει κάτι που να μοιάζει σαν διαφωνία μαζί τους. Εμείς δεν έχουμε τέτοια κολλήματα, ούτε έχουμε τέτοιες δεσμεύσεις. Το ίδιο είναι και με το ΝΑΤΟ, το ίδιο με όλο τον ευρωατλαντισμό, με όλο αυτό το δυτικό πρότυπο ζωής, σκέψεις, συμπεριφοράς που κάνει πολέμους και που οδηγεί στο να πνίγονται γυναικόπαιδα στις θάλασσες του Αιγαίου και της Μεσογείου. Το ΚΚΕ μιλάει καθαρά και όταν μιλάς καθαρά και ειλικρινά δεν έχεις ούτε κολλήματα ούτε ντουλάπες. Δεν ανοίξαμε καμία ντουλάπα, που να τη βρούμε τη ντουλάπα αφού γυρνάμε στους αγώνες, στις απεργίες».

Για την έντονη παρουσία του ΚΚΕ στα social media, σημείωσε: «Τα social media πριν από 10 χρόνια ούτε σαν λέξη δεν την ξέραμε, και πριν 20-25 χρόνια αν βλέπαμε κανέναν με κινητό λέγαμε «νούμερο είναι αυτός μιλάει στο δρόμο μοναχός του». Τι να κάνουμε η κοινωνία εξελίσσεται, η τεχνολογία κάνει επανάσταση... Είναι καλό αυτό και πρέπει να γίνει και περισσότερο».

Ερωτηθείς ποια στιγμή τον συγκινεί περισσότερο από την ιστορία του ΚΚΕ, απάντησε: «Είναι πολλές οι στιγμές που με συγκινούν όμως η δεκαετία του ‘40 και κυρίως η περίοδος ’46-’49 που σημαδεύτηκε από το έπος του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, αλλά σημαδεύτηκε και από τους χιλιαδες νεκρούς του κινήματος, τα έκτακτα στρατοδικεία που είχαν στηθεί τότε, οι φυλακές, οι εξορίες, οι διώξεις κάθε είδους, τον ηρωικό αγώνα που έδιναν με περηφάνια, με παλληκαριά, με ανιδιοτέλεια και αυτοθυσία φυσικά ο ανθός της Ελλάδας, τα νιάτα της Ελλάδας όλοι οι αγωνιστές. Δίδαγμα ζωής, υποθήκη αντίστασης, αντεπίθεσης ...πολλά θα μπορούσαν να ειπωθούν».

Στην ερώτηση ποιο τραγούδι είναι αυτό που τον συγκινεί περισσότερο, απάντησε: «Το «αν είσαι πλάι μου» που το έχει πει θαυμάσια ο Μητροπάνος, του Δ. Παπαδημητρίου. Αφορά και την αγάπη, τον έρωτα, τη φιλία, αλλά και τον αγώνα, δηλαδή τον σύντροφο ή τη σύντροφό μου στη ζωή, τον σύντροφο ή τη συντρόφισσα στο κόμμα, στους αγώνες παντού. Έχει υπέροχους στίχους για παράδειγμα ο στίχος «αν είσαι πλάι μου μπορώ τη μάχη να κερδίσω, να μην εγκαταλείψω, να μην παγιδευτώ».