Αίσθηση προκάλεσαν οι αναφορές του προέδρου της Ν.Δ., Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι το τουρκικό προξενείο έδωσε ανοιχτά στήριξη υπέρ του υποψήφιου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη Οζγκιούρ Φερχάτ. Αμέσως μετά έγινε δήλωση του εκπροσώπου Τύπου της Ν.Δ., Ακη Σκέρτσου, ο οποίος έβαλε στο κάδρο και τον μειονοτικό βουλευτή της Ξάνθης, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ. Συγκεκριμένα, ο κ. Σκέρτσος είχε εξαπολύσει την κατηγορία ότι οι κύριοι Φερχάτ και Ζεϊμπέκ είναι «ενεργούμενα του τουρκικού προξενείου».

Μέσα σε όλα αυτά πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη και οι τοποθετήσεις στελεχών του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή, οι οποίες έκαναν λόγο για ξεκάθαρη τουρκική παρέμβαση. Τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» βρέθηκαν στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης προκειμένου να διαπιστώσουν ποια είναι η αλήθεια σχετικά με τη δράση του τουρκικού προξενείου και τι πιστεύουν οι κάτοικοι και τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας.

1
▶«Σε κάθε περίοδο εκλογών έχουμε πάντα αυτό το θέμα, ότι δηλαδή το προξενείο παρεμβαίνει. Εμένα κάτι τέτοιο με υποτιμά», δηλώνει ο Αχμέτ, ένας από τους θαμώνες του καφενείου


Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι παρεμβάσεις του προξενείου σε εθνικές αλλά και τοπικές εκλογές δεν είναι κάτι καινούργιο και αποτελεί κοινό μυστικό. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το προξενείο δεν δείχνει ποτέ άμεσα τους υποψηφίους που θέλει να στηρίξει. Η «δουλειά» γίνεται με έμμεσους τρόπους, ειδικότερα στα καφενεία, στα τζαμιά και σε διάφορες θρησκευτικές και κοινωνικές εκδηλώσεις. Μάλιστα, και χριστιανοί υποψήφιοι μπορεί να προσεγγίσουν το προξενείο, προκειμένου να ζητήσουν τη στήριξή του.

3
▶Το κτίριο όπου στεγάζεται το γραφείο του μειονοτικού βουλευτή της Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ


Η περιοχή της Ροδόπης και της Ξάνθης αποτελεί ένα μωσαϊκό πολιτισμών. Είναι ο τόπος όπου η Δύση συναντά την Ανατολή και δημιουργούν μια μοναδική κουλτούρα. Είναι ο τόπος όπου οι δύο κοινότητες χριστιανών και μουσουλμάνων συνυπάρχουν αρμονικά εδώ και δεκαετίες. Τα καφενεία σε αυτές τις περιοχές διαδραματίζουν ιδιαίτερο ρόλο, καθώς, πέρα από σημεία συνάντησης των ανθρώπων, αποτελούν και «γήπεδα» πολιτικών εκστρατειών. Τα «Π» βρέθηκαν σε ένα παραδοσιακό καφενείο της Ξάνθης και συνομίλησαν με τους θαμώνες του. Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν άνθρωποι του μόχθου, οι οποίοι μόλις είχαν τελειώσει τις εργασίες τους. Η αλήθεια είναι ότι δεν άνοιγαν εύκολα συζήτηση γι' αυτά τα ζητήματα, όμως κάποιοι τοποθετήθηκαν επί του θέματος. Ενας από αυτούς ήταν και ο Αχμέτ, ο οποίος, μιλώντας για τις εκλογές, είπε: «Σε κάθε περίοδο εκλογών έχουμε πάντα αυτό το θέμα, ότι δηλαδή το προξενείο παρεμβαίνει. Εμένα κάτι τέτοιο με υποτιμά. Δεν χρειάζομαι κάποιο προξενείο να μου πει τι είναι καλό για μένα να κάνω. Την απόφαση για την ψήφο μου την παίρνω αφού σκεφτώ τι με συμφέρει καλύτερα».

2


«Ξεκάθαρη επιδίωξη»

Για το ζήτημα της τουρκικής παρέμβασης τοποθετήθηκε στα «Π» ο υποψήφιος βουλευτής Ροδόπης με τη Νέα Δημοκρατία Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος τόνισε ότι υπάρχει ξεκάθαρη επιδίωξη της Τουρκίας να αλλάξει τον χαρακτήρα της μειονότητας και να τη μετατρέψει σε «εθνική τουρκική».

Ευριπίδης Στυλιανίδης: Πολλές φορές αντιµετώπισα το σύνθηµα «Τούρκος ψηφίζει Τούρκο» και «Καµία ψήφος σε γκιαούρη»



«Χρησιμοποιεί την κοινή θρησκεία και την κοινή γλώσσα και δημιουργεί διάφορες προβοκάτσιες και προπαγάνδες. Αυτό δεν το λέω εγώ, αλλά είναι κάτι το οποίο έχει καταγγελθεί κατ’ επανάληψη στους διεθνείς οργανισμούς. Η θέση της Ελλάδας είναι η εμμονή στη Συνθήκη της Λωζάννης. Το προοδευτικό στοιχείο σε όλα αυτά είναι ότι η Ελλάδα μετά την ένταξή της στο Συμβούλιο της Ευρώπης υιοθετεί, ψηφίζει και κυρώνει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που αναγνωρίζει τον ατομικό αυτοπροσδιορισμό. Δηλαδή, το δικαίωμα του κάθε πολίτη να λέει πως είναι ό,τι αισθάνεται, διατηρώντας όμως την ιδιότητα του Ελληνα πολίτη. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει συλλογικό επαναπροσδιορισµό. Η Τουρκία τώρα προσπαθεί µε διάφορους τρόπους να εµφανίζει τη θρησκευτική µειονότητα ως εθνική», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στυλιανίδης. Και συνέχισε: «Αυτό που είδαµε σε αυτές τις εκλογές δεν είναι κάτι καινούργιο. Αυτή η συµπεριφορά του τουρκικού κράτους και παρακράτους έχει εµφανιστεί διαχρονικά και διακοµµατικά. Εγώ, ως υποψήφιος βουλευτής της Ν.∆., πολλές φορές αντιµετώπισα το σύνθηµα “Τούρκος ψηφίζει Τούρκο” και “Καµία ψήφος σε γκιαούρη”. Πολλές φορές έχει γίνει προσπάθεια να χειραγωγηθούν οι εκλογές µε αυτόν τον τρόπο. Αλλες φορές πιο έντονα, άλλες πιο ήπια, ανάλογα και µε το πώς κυµαίνονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις».

4
▶ Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι παρεμβάσεις του προξενείου σε εθνικές αλλά και τοπικές εκλογές δεν είναι κάτι καινούργιο και αποτελεί κοινό μυστικό


Στη συνέχεια, ο κ. Στυλιανίδης προχώρησε και σε µια σοβαρή καταγγελία, λέγοντας ότι αυτή τη στιγµή στα µειονοτικά χωριά λειτουργούν διάφοροι µηχανισµοί, που ελέγχονται από το τουρκικό προξενείο και προσπαθούν να επηρεάσουν την ψήφο της µειονότητας. «Αυτή τη στιγµή που µιλάµε λειτουργούν διάφοροι µηχανισµοί στα µειονοτικά χωριά και απειλούν τους µουσουλµάνους ότι όποιος µοιράσει ψηφοδέλτιο της Νέας ∆ηµοκρατίας θα χαρακτηριστεί προδότης για τη µειονότητα και θα αποµονωθεί κοινωνικά. Αυτό µου καταγγέλθηκε από δύο µειονοτικούς συµπολίτες µας», ανέφερε.

5
▶ Παλαιό τέμενος Κομοτηνής


«Είναι ο βραχίονας της Τουρκίας και δηµιουργεί προβλήµατα στην περιοχή»

Στις ίδιες καταγγελίες προχώρησε και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ποµάκων, Αχµέτ Ιµάµ, τον οποίο συνάντησαν τα «Π» σε ένα καφενείο στην Ξάνθη.

Αχμέτ Ιμάμ: Το τουρκικό προξενείο της Κοµοτηνής ανακατεύεται και επηρεάζει τη µειονότητα µε τους ανθρώπους που έχει διορισµένους, είτε είναι δάσκαλοι είτε είναι ιερείς



«Το τουρκικό προξενείο της Κοµοτηνής ανακατεύεται και επηρεάζει τη µειονότητα µε τους ανθρώπους που έχει διορισµένους, είτε είναι δάσκαλοι είτε είναι ιερείς. Είναι ο βραχίονας της Τουρκίας και δηµιουργεί προβλήµατα στην περιοχή. Το προξενείο εισηγείται στην κυβέρνηση της Τουρκίας ποιους θα στηρίξουν εδώ στην Ελλάδα και στη συνέχεια επηρεάζει το εκλογικό αποτέλεσµα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κοµβόι των αυτοκινήτων από την Τουρκία, το οποίο ερχόταν για να ψηφίσει στην περιοχή, ξεκινούσε από την Καστάνη και έφτανε µέχρι τα σύνορα», σηµείωσε ο κ. Ιµάµ. Και συνέχισε: «Το προξενείο δεν βγήκε ποτέ δηµόσια να υποστηρίξει κάποιον υποψήφιο, αλλά µε τον τρόπο του και µε τους ανθρώπους του υποδείκνυε ποιον στηρίζει. Καθ’ όλη τη διάρκεια του Ραµαζανιού, που είχε κάθε βράδυ «ιφτάρ», ο πρόξενος µαζί µε τους ανθρώπους του βρισκόταν σε διάφορα χωριά της Ροδόπης και της Ξάνθης και είχε δίπλα του συγκεκριµένους υποψηφίους, ώστε να είναι όλοι µαζί και να φαίνεται µε αυτόν τον έµµεσο τρόπο η στήριξη».

Ο δηµοσιογράφος του radikal.gr, Μουσταφά Τσολάκ Αλή, µιλώντας στα «Π» ανέφερε ότι ανέκαθεν γινόταν παρέµβαση του τουρκικού προξενείου σε εκλογικές αναµετρήσεις στην περιοχή, αλλά αυτό δεν είναι κάτι τόσο µεγάλο όσο αποτυπώνεται τώρα στον δηµόσιο διάλογο, σε σύγκριση µε το παρελθόν. «Το προξενείο έχει ανθρώπους δικούς του, που τους στηρίζει, και αυτή η στήριξη γίνεται µέσω των τουρκικών τηλεοπτικών σταθµών ή µέσω ιστοσελίδων της µειονότητας, οι οποίες είναι φίλα προσκείµενες σε αυτό. ∆ηλαδή, τα συγκεκριµένα Μέσα προωθούν µόνο τους υποψηφίους που θέλει να στηρίξει το προξενείο», είπε. Στη συνέχεια, ο ίδιος αναφέρθηκε και στα προβλήµατα που αντιµετωπίζει ο µέσος µειονοτικός πολίτης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αυτά είναι η φτώχεια και η αδικία. Επίσης, δήλωσε ότι υπάρχει ζήτηµα ελευθεριών, τονίζοντας το θέµα της εκλογής των διοικήσεων στα βακούφια. «Μέχρι τώρα οι διοικήσεις διορίζονται από το ελληνικό κράτος, πράγµα το οποίο εµείς δεν θέλουµε. Ζητάµε δηλαδή αυτή την περιουσία να τη διαχειρίζεται η ίδια η µειονότητα», είπε.

Μουσταφά Τσολάκ Αλή: Εχει ανθρώπους δικούς του, που τους στηρίζει, και αυτή η στήριξη γίνεται µέσω των τουρκικών τηλεοπτικών σταθµών ή µέσω ιστοσελίδων της µειονότητας

Ακόµα, ο δηµοσιογράφος έθιξε το θέµα της µειονοτικής εκπαίδευσης, λέγοντας ότι αυτή έχει παραµεληθεί. «Αυτή τη στιγµή δεν υπάρχουν καλοί δάσκαλοι, καλά βιβλία, καλά κτίρια και πιστεύω ότι ήταν µια γενικότερη πολιτική που ακολουθήθηκε τα τελευταία 50 χρόνια από το κράτος», δήλωσε χαρακτηριστικά. Την ίδια στιγµή, µίλησε και για το φαινόµενο της µετανάστευσης των νέων της µειονότητας προς το εξωτερικό για σύντοµα χρονικά διαστήµατα, προκειµένου να εξασφαλίσουν ένα ικανοποιητικό εισόδηµα. «Πολλοί φεύγουν για τη Βόρεια Ευρώπη και κάνουν βαριές δουλειές για µικρά χρονικά διαστήµατα, τριών µηνών. Βέβαια, υπάρχουν και αυτοί που δεν γυρίζουν ποτέ», σηµείωσε.

Τέλος, σχετικά µε το πώς αυτοχαρακτηρίζεται ένας µειονοτικός πολίτης, ο ίδιος απάντησε τα εξής: «Αυτοχαρακτηρίζεται ως Ελληνας πολίτης, µουσουλµάνος στο θρήσκευµα και -κατά µεγάλη πλειοψηφία- Τούρκος ή Ποµάκος ή Ροµά στην καταγωγή».

Ο εκπαιδευτικός Μηλιαζήµ Τζεµαλή, ο οποίος είναι δάσκαλος στην Ξάνθη, εξέφρασε την άποψη ότι οι πολίτες της µειονότητας ψηφίζουν στην πλειονότητά τους ανθρώπους που πιστεύουν ότι θα εκπροσωπήσουν καλύτερα τα συµφέροντα και τα δικαιώµατά τους.

Μηλιαζήµ Τζεµαλή: Υπάρχει πάντα διάθεση από τη µεριά της Τουρκίας να κατευθύνει κάποιον κόσµο. Πιστεύω ότι αυτό το ρεύµα που έχει δεν είναι τόσο δυνατό όσο παρουσιάζεται



«Η µειονότητα έχει επιλέξει πολλούς βουλευτές από διάφορα κόµµατα. Παραδείγµατος χάρη, είχαν στηρίξει κατά το παρελθόν το ΠΑΣΟΚ, όταν εκείνο είχε υλοποιήσει σοβαρές µεταρρυθµιστικές πολιτικές και όταν υπουργός Παιδείας ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου», είπε. Σχετικά µε την ανάµειξη του προξενείου στις πρόσφατες εκλογές, ο κ. Τζεµαλή ανέφερε και αυτός ότι διαχρονικά συνέβαινε κάτι τέτοιο. «Υπάρχει πάντα διάθεση από τη µεριά της Τουρκίας να κατευθύνει κάποιον κόσµο. Προσωπικά πιστεύω ότι αυτό το ρεύµα που έχει δεν είναι τόσο δυνατό όσο παρουσιάζεται. Θέλω να πιστεύω ότι ο κόσµος της µειονότητας δεν είναι “πρόβατα” και δεν θέλουν να κατευθύνονται. Εδώ να τονίσω όµως ότι το φαινόµενο µε τις παρεµβάσεις του προξενείου γίνεται πιο έντονο ειδικότερα στις δηµοτικές-περιφερειακές εκλογές, καθώς διάφορα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ζητούν τη στήριξή του, ανεξαρτήτως εάν είναι χριστιανοί ή µουσουλµάνοι», σηµείωσε.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 17/6