Τον απόλυτο στόχο της συσπείρωσης επιδιώκουν να πετύχουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι «γαλάζιοι» επιτελείς για τις σημερινές κάλπες.

Απαντες στο στρατηγείο της Πειραιώς εκτιμούν πως, αν επιβεβαιωθούν τα προγνωστικά των τελευταίων δημοσκοπήσεων, σύμφωνα με τα οποία ο αντίστοιχος δείκτης συσπείρωσης κυμαίνεται στα επίπεδα του 95%, τότε θα δημιουργηθεί η συνθήκη όχι μόνο για την αισθητή αύξηση της διαφοράς από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για την περαιτέρω αύξηση του ποσοστού της Ν.Δ. ανά την επικράτεια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον τελικό αριθμό των εδρών της όσο και για τη γενικότερη πολιτική δυναμική που θα διαμορφωθεί για την κεντροδεξιά παράταξη.

Σε αυτή την εξίσωση, τα κορυφαία στελέχη της Πειραιώς συνυπολογίζουν και την παράμετρο της αποχής, η οποία ευνοεί εκ προοιμίου το πρώτο κόμμα και με δεδομένη την εκλογική αποσύνθεση του ΣΥΡΙΖΑ ίσως η συνεπακόλουθη ωφέλεια για τη Ν.Δ. να είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Προσωπική πολιτική κυριαρχία

Την ίδια στιγμή, στο επιτελείο Μητσοτάκη θεωρούν ότι στη διάρκεια της μίνι προεκλογικής εκστρατείας που άρχισε μετά την 21η Μαΐου ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο το στοιχείο της προσωπικής πολιτικής κυριαρχίας του τέως πρωθυπουργού έναντι του Αλέξη Τσίπρα, καθώς, παρά τις επιμέρους παραμέτρους αυτής της περιόδου, ο ίδιος παρέμεινε προσηλωμένος στη ρητορική για την προοπτική της χώρας, με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ να μην καταφέρνει να ξεφύγει από την τοξικότητα με την οποία πορεύτηκε, ιδιαίτερα την τελευταία διετία.

Εγγυητής ανάπτυξης

«Ακόμα περισσότερο σε σχέση με την αρχή της προεκλογικής μάχης, αυτόν τον μήνα διεφάνη ξεκάθαρα η διαφορά μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα», αναφέρουν στην Πειραιώς.

«Ο Μητσοτάκης εμφανίστηκε ως εγγυητής της ανάπτυξης, της ομαλότητας και της οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας, ενώ ο Τσίπρας, από τη μια, φλέρταρε και πάλι με τη σκανδαλολογία και, από την άλλη, προσπαθούσε να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα στο θέμα της Ροδόπης και τη στοχοποίηση του ελληνικού Λιμενικού μετά την τραγωδία της Πύλου», επισημαίνουν κορυφαία κομματικά στελέχη της Ν.Δ. για τα σημεία-κλειδιά των τελευταίων εβδομάδων.

Μάχη για τη δεύτερη θέση

Στο ίδιο κάδρο συμπεριλαμβάνεται από τους «γαλάζιους» αναλυτές και η περίπτωση του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος έδωσε ξεκάθαρη μάχη για τη δεύτερη θέση και τη δεξαμενή των παλαιών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που μέχρι και την 21η Μαΐου είχαν μετακινηθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, αναγνωρίζοντας την παντοδυναμία Μητσοτάκη στον χώρο του Κέντρου και την ταυτόχρονη αδυναμία του να εμφανιστεί έστω και ως μια περιορισμένης εμβέλειας εναλλακτική πρόταση στο συγκεκριμένο μέτωπο.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 24/6/2023