Την κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό επιβεβαιώνει το exit poll που έγιναν γνωστά πριν λίγο. Ο πρόεδρος της ΝΔ κατάφερε σε ένα σχεδόν ένα μήνα όχι μόνο να καταγράψει μία ευρεία εκλογική νίκη με ποσοστό άνω του 40%, αλλά και να αυξήσει το ποσοστό του κόμματός του (από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση), εξασφαλίζοντας, με βάση το νέο εκλογικό νόμο 158 - 160 έδρες.

Τα πολιτικά μηνύματα του κ. Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται ότι υιοθετήθηκαν και επιδοκιμάστηκαν από την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος, ανανεώνοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών στον μέγιστο βαθμό, «σχέση» που είχε οικοδομήσει από το 2019.

Από την άλλη πλευρά, ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να καταγράφει μια μεγάλη προσωπική εκλογική ήττα αν επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη του exit poll ότι τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, θα περιοριστούν σε αριθμό κάτω του 20%. Οι πολίτες φαίνεται να μην «άκουσαν» τα μηνύματα και της εκκλήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για ενίσχυση του κόμματος της Αριστεράς. Αντιθέτως αρκετοί ήταν αυτοί που εγκατέλειψαν τον ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων.

Αναφορικά με το ΠΑΣΟΚ, όπως φαίνεται από το exit poll, ο κ. Ανδρουλάκης κατάφερε να διατηρήσει στα ίδια σχεδόν επίπεδα τα ποσοστά του κόμματός του, εξεσφαλίζοντας μία καλή θέση για τον διεμβολισμό στο εξής του ΣΥΡΙΖΑ που δείχνει πλέον «ευάλωτος».

Εντυπωσιακή φαίνεται και η εκλογική επίδοση του ΚΚΕ, που αναμένεται να κινηθεί -σύμφωνα με το exit poll- σε ποσοστό μεταξύ του 7,2% και 9,2%, κάτι που αποδίδεται κατά κύριο λόγο στον γενικό γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα και στην επιτυχημένη προεκλογική καμπάνια του Περισσού.

Στα σημαντικά στοιχεία του εκλογικού αποτελέσματος, με βάση το exit poll, είναι η ενίσχυση της λεγόμενης «δεξιάς» ψήφου, αφού φαίνεται να μπαίνει στην Βουλή το νεοεμφανιζόμενο κόμμα Σπαρτιάτες, αλλά και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου και (ίσως) η Νίκη, που συνολικά συγκεντρώνουν ποσοστό πέριξ του 10%, ενώ αντίθετα, θα «παλέψουν» να μπουν στην επόμενη Βουλή η Πλεύση της Ζωής Κωνσταντοπούλου και το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη.