Η νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που ανακοινώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (26/06) από τον νέο κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη, είχε αρκετές μετακινήσεις, άρωμα γυναίκας και σίγουρα αέρα ανανέωσης.

Συμπεριλαμβανομένων των τριών υπουργών Επικρατείας, των δύο υφυπουργών παρά τω Πρωθυπουργώ και του κυβερνητικού εκπροσώπου, η νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μετρά 63 πρόσωπα, με τον μέσο όρος ηλικίας να είναι τα 53 χρόνια και το 45% να είναι από τη γενιά των 40ντάρηδων. Επίσης, το 54% -συνολικά 34 υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί- είναι νέα μέλη της κυβέρνησης. Από την προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, παρέμειναν 29 μέλη (46%).

Στο νέο κυβερνητικό σχήμα λοιπόν έχουμε και πολλούς πρωτοεμφανιζόμενους υφυπουργούς και αναπληρωτές υπουργούς, που θα αναλάβουν τα χαρτοφυλάκια της νέας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Παύλος Μαρινάκης: Πρωτοεμφανιζόμενος και ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος

Στον μέχρι σήμερα γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Παύλο Μαρινάκη ανέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον κρίσιμο επικοινωνιακά ρόλο του κυβερνητικού εκπροσώπου στο νέο υπουργικό σχήμα μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου

Marinakis_850
 Γεννήθηκε το 1988 στην Πάτρα, πόλη στην οποία μεγάλωσε. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Μετά το τέλος των σπουδών του το 2010, εγκαταστάθηκε στην Αθήνα όπου και άρχισε να ασκεί τη δικηγορία με ειδίκευση στο Ποινικό Δίκαιο.

  • Στις 5 Οκτωβρίου 2019, στο 12ο Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ εξελέγει Πρόεδρος της Οργάνωσης αφού το 87% των Συνέδρων υπέγραψε υπέρ της υποψηφιότητάς του.
  • Στις 10 Δεκεμβρίου 2021, έπειτα από πρόταση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, εξελέγει Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας.

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Παππάς

Βουλευτής Δωδεκανήσου, με δραστηριότητα στη Νέα Δημοκρατία επί πολλά χρόνια, ο Γιάννης Παππάς είχε ακολουθήσει καριέρα στον ιδιωτικό τομέα, διατελώντας μεταξύ άλλων και εμπορικός διευθυντής στον Πήγασο, πριν μπει στην πολιτική.

Εκλέγεται βουλευτής από το 2012 και πλέον αναλαμβάνει υφυπουργός Ναυτιλίας.

giannis_pappas_850


Η υφυπουργός ΥΠΕΞ Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου

Στο υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει χρέη υφυπουργού η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ.

Τον Σεπτέμβριο 2016 με Ιούλιο 2019 ήταν επικεφαλής της αποστολής της ΕΕ για την επιβολή του κράτους δικαίου στο Κόσοβο (EULEX). Το διάστημα μεταξύ Ιουλίου 2019-Ιανουαρίου 2020 ήταν επικεφαλής του Διπλωματικού Γραφείου Πρωθυπουργού.

alexandra_papadopoulou_850


Ο υφυπουργός Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς

Ο Θάνος Πετραλιάς αναλαμβάνει χρέη υφυπουργού Οικονομικών στη νέα κυβέρνηση.

Με σπουδές στα Οικονομικά, την περίοδο 2012-2014 διετέλεσε μέλος της ελληνικής ομάδας τεχνικών διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Petralias_850


Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη

Η ψυχολόγος Ειρήνη Αγαπηδάκη, βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ, ανέλαβε αναπληρώτρια υπουργός Υγείας. To 2019 παραιτήθηκε από την

agapidaki_850

ακαδημαϊκή της θέση, προκειμένου να αναλάβει τα καθήκοντα της Ειδικής Γραμματέως Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, όπου παρέμεινε ως το 2022, συμβάλλοντας καταλυτικά στο να αποκτήσει η χώρα μας ένα σύγχρονο πλαίσιο προστασίας των ασυνόδευτων ανηλίκων.

Στα τέλη Δεκεμβρίου 2021 ανέλαβε τα καθήκοντα της Γενικής Γραμματέως Δημόσιας Υγείας, συμβάλλοντας στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση μεταξύ άλλων: του παιδιατρικού ψηφιακού βιβλιαρίου παιδιού, του νέου σχεδίου Πρόληψης των κυριότερων χρόνιων νοσημάτων, Προστασίας και Προαγωγής της Υγείας «Σπύρος Δοξιάδης», του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά», του προγράμματος πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, του προγράμματος για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, του προγράμματος πρόληψης καρδιαγγειακών νοσημάτων, του προγράμματος πρόληψης για τον καρκίνο του πνεύμονα σε άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο, καθώς και του προγράμματος πρόληψης του καρκίνου του δέρματος σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ανέλαβε χρέη υφυπουργού Υγείας.

Διετέλεσε Πρόεδρος της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας, μέλος της Επιτροπής Συντονισμού και Παρακολούθησης της Κυβερνητικής Πολιτικής για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού Covid-19 και Συντονιστής της Ειδικής Συμβουλευτικής Επιτροπής των δωρεών της «Πρωτοβουλίας για την Υγεία» του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος εκ μέρους της Προεδρίας της Κυβέρνησης.

Themistokleous_850


Ο υφυπουργός Εργασίας Βασιλής Σπανάκης

Ο εκλεγμένος βουλευτής με τη ΝΔ Βασίλης-Πέτρος Σπανάκης ανέλαβε υφυπουργός Εργασίας.

Υπήρξε ενεργό στέλεχος των Μ.Α.ΚΙ., Δ.Α.Π. ΑΣΟΕΕ, ΔΑΚΕ και ΔΗ.ΚΙ.Ο. Στις Δημοτικές Εκλογές του 2006 και του 2010 ήταν υποψήφιος Δήμαρχος Μοσχάτου και Μοσχάτου-Ταύρου, ενώ έχει διατελέσει πρόεδρος των Εφοριακών Αττικής & Κυκλάδων.

Spanakis_850


Η υφυπουργός Υποδομών Χριστίνα Αλεξοπούλου

Η βουλευτής Αχαΐας με τη ΝΔ, Χριστίνα Αλεξοπούλου, αναλαμβάνει χρέη υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών.

Ασχολείται συστηματικά εδώ και χρόνια με τον κλάδο των Πολιτικών Μηχανικών, ανερχόμενη σε θέσεις ευθύνης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), στο Παράρτημα Αχαΐας και την Κεντρική Διοίκηση.

alexopoulou_850


Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης

Δικηγόρος, με το Forbes το 2017 να τον επιλέγει στους 30 νέους κάτω των 30 ετών με τη μεγαλύτερη επιρροή στην Ευρώπη, στην κατηγορία Law & Policy, δραστηριοποιήθηκε με τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, ενώ εκλέχθηκε πρόεδρος της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος από τον Μάιο του 2013 μέχρι τον Μάιο του 2017.

Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης από τον Απρίλιο του 2016 είναι μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, ενώ εργάστηκε για 2,5 χρόνια ως αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου. Εκλέγεται βουλευτής από το 2019.

Kirinakis


Η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου

Η Αλεξάνδρα Σδούκου ανέλαβε υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας στη νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Από τον Ιούλιο του 2019 διατελεί γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Sdoukou_850


Η υφυπουργός Τουρισμού Έλενα Ράπτη

Η βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης με τη Νέα Δημοκρατία, Έλενα Ράπτη, αναλαμβάνει καθήκοντα υφυπουργού Τουρισμού. Εκλέγεται βουλευτής από το 2004.

rapti_850

Ο υφυπουργός αρμόδιος για Θέματα Μακεδονίας-Θράκης Στάθης Κωνσταντινίδης

Δικηγόρος από την Αλεξανδρούπολη, ο Στάθης Κωνσταντινίδης εκλέγεται βουλευτής από το 2012 και τώρα μπαίνει στην κυβέρνηση.

Konstantinidis_850


Η υφυπουργός Εσωτερικών Βιβή Χαραλαμπογιάννη

Η Παρασκευή (Βιβή) Χαραλαμπογιάννη, από τον Ιούλιο του 2019, διετέλεσε Γενική Γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Υπό τον συντονισμό της ολοκληρώθηκαν μεταρρυθμίσεις που αφορούν, μεταξύ άλλων, στις διαδικασίες επιλογής προσωπικού στον δημόσιο τομέα, τη στοχοθεσία, αξιολόγηση και τα κίνητρα ανταμοιβής των υπαλλήλων, το προσοντολόγιο, το σύστημα εσωτερικού ελέγχου καθώς και θέματα διαφάνειας και ακεραιότητας των δημοσίων υπηρεσιών, τον εξορθολογισμό αρμοδιοτήτων και την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, και την τηλεργασία.

xaralampogianni_850

Ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Ταχιάος

Μετά το Αττικό Μετρό, ο Νίκος Ταχιάος εισέρχεται ως υφυπουργός στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Ακολούθησε την πορεία ΔΑΠ-ΟΝΝΕΔ, εξελέγη δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης σε ηλικία μόλις 24 ετών, όπου και παρέμεινε για 20 χρόνια.

Στις δημοτικές εκλογές του 2019 ήταν υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης με την επίσημη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας.

Nikos_Taxaios_850


Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Ταγαράς

Πολιτικός μηχανικός με καταγωγή από το Χιλιομόδι, ο Νίκος Ταγαράς εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 2012 και επανεξελέγη το 2019.

Τώρα μπαίνει στην κυβέρνηση ως υφυπουργός Περιβάλλοντος.

Tagaras_850


Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Μάξιμος Σενετάκης

Πολιτικός μηχανικός από το Ηράκλειο, ο Μάξιμος Σενετάκης μπαίνει στην κυβέρνηση ως υφυπουργός Ανάπτυξης.

Senetakis_850


Η υφυπουργός Ανάπτυξης Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου

Γεννημένη στην Κατερίνη, νομικός, με θητεία στην τοπική αυτοδιοίκηση, η Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου εκλέγεται βουλευτής από το 2012.

Τώρα αναλαμβάνει για πρώτη φορά υφυπουργός.

Papadimitriou_850

Ο υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης

Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στην Πάντειο, με μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στο Fletcher, στο Πανεπιστήμιο Ταφτς, ο Δημήτρης Καιρίδης εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 2019.

Σε αυτές τις εκλογές επανεξελέγη και τώρα εισέρχεται στην κυβέρνηση ως υπουργός, αναλαμβάνοντας το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο της Μετανάστευσης.

Kairidis_850


Η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Μαρία Κεφάλα

Γιατρός στο επάγγελμα, γεννημένη στα Ιωάννινα, από τους νεότερους βουλευτές της Βουλής το 2019, τώρα, μετά τη δεύτερη εκλογή της, η Μαρία Κεφάλα αναλαμβάνει υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής.

Kefala_850


Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Διονύσης Σταμενίτης

Ο Διονύσιος Σταμενίτης, πολιτικός μηχανικός από τα Γιαννιτσά, εκλέχτηκε βουλευτής για πρώτη φορά στις εκλογές της 6ης Μαΐου του 2012.

Πλέον, αναλαμβάνει το υφυπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Stamenitis_850


Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Κελέτσης

Δικηγόρος, κάτοικος Αλεξανδρούπολης, εργάστηκε ως Ειδικός Συνεργάτης στο Πολιτικό Γραφείο του τότε Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο Σταύρος Κελέτσης έχει υπηρετήσει τη νομαρχική αυτοδιοίκηση επί χρόνια.

Εξελέγη βουλευτής Εβρου το 2004 και πλέον αναλαμβάνει υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Keletsis_850


Γιάννης Μπρατάκος: Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Διευθυντής Γραφείου Πρωθυπουργού

Για πρώτη φορά υφυπουργός ο Γιάννης Μπρατάκος, ο οποίος ενεργούσε ως διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού από το περασμένο καλοκαίρι.

Με επιχειρηματική διαδρομή χρόνων, μέχρι την είσοδό του στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

Mpratakos_850


Θανάσης Κοντογεώργης: Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ

Kontogeorgis_850

Κολλέγιο Αθηνών, Νομική Αθηνών και στη συνέχεια Χάρβαρντ ήταν η ακαδημαϊκή διαδρομή που ακολούθησε ο Θανάσης Κοντογεώργης, πριν επιστρέψει στην Αθήνα για να ασκήσει δικηγορία.

Στο παρελθόν είχε διατελέσει νομικός σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ υπήρξε μέλος του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Τα τελευταία χρόνια ήταν γενικός γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών στο Μέγαρο Μαξίμου.