Με πρωτοσέλιδα, αλλά και αναφορές στα δελτία ειδήσεων και στις ενημερωτικές εκπομπές τα μεγαλύτερα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα μετέδωσαν την νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της Κυριακής.

Η πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης κάνουν λόγο για μία θεαματική νίκη της ΝΔ με μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνουν ωστόσο την είσοδο – έκπληξη νέων κομμάτων με λαϊκίστικο και ακροδεξιό πρόσημο.

 «To κυβερνών κόμμα πανηγυρίζει τη νίκη του στις εκλογές της Κυριακής, κερδίζοντας δεύτερη θητεία», λένε το αμερικανικό CNN, την ώρα που η DW αναφέρει:

 «O ηγέτης της συντηρητικής παράταξης, Κυριάκος Μητσοτάκης, κερδίζει δεύτερη θητεία ως πρωθυπουργός μετά από μία τεράστια εκλογική νίκη».

 «Συντριπτική νίκη της ΝΔ εξασφαλίζοντας το 40% των ψήφων με τη μεγαλύτερη διαφορά από το δεύτερο κόμμα εδώ και 50 χρόνια, καθιστώντας το κόμμα ικανό να κυβερνήσει με αυτοδυναμία», περιγράφει το BBC.

Για θριαμβευτική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ κάνουν λόγο τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Το περιοδικό Politico γράφει ότι ο Μητσοτάκης με αυτήν του νίκη, ισχυροποίησε την πολιτική του δύναμη, ενώ η γαλλική Liberation αναφέρει ότι η αυτοδυναμία τού δίνει τη δυνατότητα για σταθερή κυβέρνηση.

Σε άρθρο της ωστόσο εστιάζει στην ελληνική Αριστερά που βουλιάζει.

Στην είσοδο ακραίων λαϊκίστικων κομμάτων στην ελληνική Βουλή αναφέρθηκε σε ρεπορτάζ του το France 24 κάνοντας λόγο για ψήφο – έκπληξη του νεοναζιστικού κόμματος Σπαρτιάτες

 «Ένα σχεδόν άγνωστο κόμμα οι ‘Σπαρτιάτες’, το οποίο υποστηρίχθηκε από τον φυλακισμένο εκπρόσωπο τύπου της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος εξασφάλισε τη μαζική επικράτησή του. Είχαμε επίσης και την είσοδο της ΝΙΚΗΣ ενός υπερορθόδοξου χριστιανικού εθνικιστικού κόμματος».

Συγχαρητήρια στον Κυριάκο Μητσοτάκη έστειλε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

 «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την κυβέρνηση και τον λαό της Ελλάδας, καθώς και με τη ζωντανή ελληνοαμερικανική κοινότητά μας στις Ηνωμένες Πολιτείες για να συνεχίσουμε αυτή την κληρονομιά».

Στα ελληνικά έγραψε το συγχαρητήριο μήνυμα της η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθεί τις εξελίξεις και ο τουρκικός Τύπος με επίκεντρο το ερώτημα εάν υπάρξει νέα σελίδα στις σχέσεις Μητσοτάκη – Ερντογάν.