Σημαντικές απώλειες σημείωσε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την βαριά ήττα του στις εκλογές. Το ποσοστό του κόμματος έπεσε στο 17,8% και για το λόγο αυτό δεν κατάφερε να εκλέξει βουλευτή σε 23 από τις 59 περιφέρειες. Παράλληλα απέτυχαν να εκλεγούν πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν διατελέσει υπουργοί και σε υψηλόβαθμες κομματικές θέσεις.  Μάλιστα, το αποτέλεσμα αυτό οδήγησε τον Αλέξη Τσίπρα να θέσει εαυτόν στην κρίση των μελών του κόμματος,

Εξέλεξε μόλις 48 βουλευτές γεγονός που του αφαιρεί τη δυνατότητα άσκησης κορυφαίων κοινοβουλευτικών προνομίων που έχει το κόμμα της αντιπολίτευσης (όπως η αυτοτελής κατάθεση πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση για την οποία απαιτούνται 50 βουλευτές ή το αίτημα για σύσταση εξεταστικής επιτροπής υποχρεώνοντας την κυβέρνηση.

Πέραν αυτών, φαίνεται ότι ο κόσμος που ψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ γύρισε την πλάτη στα περισσότερα στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ. Από αυτούς - από την περίοδο της μεγάλης εισπήδησης - μόλις 3 κατάφεραν να διασωθούν. Αναλυτικά δεν κατάφεραν να εκλεγούν οι εξής πασοκογενείς που είχαν πάρει την έδρα στις κάλπες του Μαΐου:

Χρήστος Σπίρτζης (Ανατολική Αττική)

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου (Βόρειος Τομέας Αθηνών

Γιάννης Ραγκούσης, (Β’ Πειραιά). Αντιθέτως, τον νομό Τρικάλων εξελέγη η σύντροφός του Μαρίνα Κοντοτόλη.

Άγγελος Τόλκας, στην Ημαθία

Επίσης εκτός βουλευτικών εδράνων είναι και οι εξής, οι οποίοι δεν τα είχαν καταφέρει ούτε στις εκλογές του Μαΐου:

Παναγιώτης Κουρουμπλής, στον Δυτικό Τομέα Αθηνών

Θάνος Μωραΐτης, στην Αιτωλοκαρνανία

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, στο Νότιο Τομέα Αθηνών

Από τους πασοκογενείς εκλέγονται μόνον οι εξής:

Νίνα Κασιμάτη (Β’ Πειραιώς)

Θεοδώρα Τζάκρη (Πέλλας)

Συμεών Κεδίκογλου (Εύβοια)