Το κόμμα Σπαρτιάτες, που υποστηρίχθηκε από τον καταδικασμένο για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Ηλία Κασιδιάρη, κατάφερε να μπει στη Βουλή, καταλαμβάνοντας μάλιστα 12 έδρες. Σχετικά με αυτή την εξέλιξη μίλησε στο Mega ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Κώστας Χρυσόγονος, ο οποίος τόνισε πως «είναι φανερό ότι υπάρχει ζήτημα υποκρυπτόμενης ηγεσίας, αλλά αυτό θα το κρίνει ανεπηρέαστα κι ανεξάρτητα το Ανώτατο Δικαστήριο».

«
Μπορεί να διαταχθεί η έκπτωση όλων των βουλευτών του κόμματος των Σπαρτιατών και οι έδρες αυτές να κατανεμηθούν στα κόμματα που είναι εντός της Βουλής, σύμφωνα με την κοινοβουλευτική δύναμη που έχει το καθένα»,
συμπλήρωσε ο συνταγματολόγος.

«Φέρει ευθύνη και η Πολιτεία»

Κληθείς να απαντήσει στην ερώτηση για το τι συμβολίζει για την κοινωνία η είσοδος στη Βουλή του κόμματος που υποστήριξε ο προφυλακισμένος Κασιδιάρης, είπε ότι «υπάρχει μία μερίδα της ελληνικής κοινωνίας που στα χρόνια της κρίσης φτωχοποιήθηκε με τρόπο δραματικό. Κάποιοι νοσταλγούν την παλιότερη οικονομική και κοινωνική τους υπόσταση και στρέφονται σε μορφές πολιτικής και κοινωνικής οργάνωσης του παρελθόντος, όπως είχε συμβεί στην περίοδο του Μεσοπολέμου, νομίζοντας με αυτόν τον τρόπο ότι θα ανακτήσουν και οι ίδιοι τη χαμένη οικονομική τους ευημερία». Παράλληλα, τόνισε για την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων που παρατηρήθηκε ότι «φέρει ευθύνη και η Πολιτεία, καθώς συστηματικά έχει υποβαθμίσει το μάθημα της πολιτειακής παιδείας».