Μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα θα φανεί κατα πόσον τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εννοούν ότι θέλουν να προχωρήσουν ήρεμα και συντεταγμένα στην επόμενη μέρα του κόμματός τους.

Μέσα στην εβδομάδα θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Γραμματεία του κόμματος, η οποία θα αποφασίσει πότε θα συγκληθεί η Κ.Ε. του κόμματος προκειμένου να συζητήσει το εκλογικό αποτέλεσμα και να αποφασίσει πότε θα συγκληθεί και το συνέδριο, που όλα δείχνουν ότι θα γίνει τον ερχόμενο Νοέμβριο. Ο Αλέξης Τσίπρας άλλωστε με τη δήλωσή του την Κυριακή το βράδυ άνοιξε το θέμα, λέγοντας ότι θα μπει στην κρίση των μελών του κόμματός του.

Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης έλεγαν πάντως ότι αυτή τη φορά ο Αλέξης Τσίπρας θα αντιπαρατεθεί τουλάχιστον με μία ακόμα υποψηφιότητα, όπως αυτή του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Οι ίδιοι άνθρωποι έλεγαν ακόμα ότι, εάν δεν αποδεχθεί ο πρώην υπουργός Οικονομικών την πρόταση, τότε δεν αποκλείεται να προταθεί στην Έφη Αχτσιόγλου. Πάντως, ήδη στην εσωκομματική αντιπολίτευση έχει ξεκινήσει η γκρίνια, καθώς κάποια στελέχη της «Ομπρέλας» θεωρούν ότι με τη δήλωση που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας το βράδυ της Κυριακής είναι σαν να μην κατάλαβε το μέγεθος της ήττας που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ.

Θεωρούν δηλαδή ότι θα έπρεπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να έχει κάνει μία πιο τολμηρή κριτική για τα αίτια της ήττας, ενώ δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το περίφημο σχέδιο του Αλέξη Τσίπρα, καθώς, όπως επισημαίνουν, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικεντρώνεται στα πρόσωπα και όχι στην πολιτική και στο αφήγημα που πρέπει να ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα.

Φυσικά το ερώτημα που προκύπτει τη συγκεκριμένη στιγμή έχει να κάνει με το εάν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αντέξει τους εσωκομματικούς τριγμούς και, αν αντέξει, τι κόμμα θα είναι την επόμενη μέρα. Εάν δηλαδή θα επιμείνει ο Αλέξης Τσίπρας στην κεντροαριστερή στροφή του κόμματος ή εάν θα κάνει μια μεγαλύτερη στροφή προς τα αριστερά, όπως θέλουν τα στελέχη της «Ομπρέλας».

Πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι τη συγκεκριμένη στιγμή υπάρχουν δύο απόψεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η μία θέλει τη διενέργεια ενός έκτακτου συνεδρίου μέσα στον Ιούλιο, προκειμένου με γρήγορες διαδικασίες ο ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει στην επόμενη μέρα. Η αλλη άποψη, με την οποία συμφωνεί και η «Ομπρέλα», θέλει το συνέδριο να γίνει στα τέλη Οκτωβρίου ή στα τέλη Νοεμβρίου.

Τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, το βράδυ της ήττας δείχνουν ότι οι αλλαγές θα είναι δομικές και ουσιαστικές μέσα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Έκλεισε ένας μεγάλος και δημιουργικός ιστορικός κύκλος», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και από κάποιους η αναφορά αυτή ερμηνεύθηκε ως το τέλος του κόμματος έτσι όπως το ξέρουν όλοι μέχρι σήμερα.

Δεν ήταν ωστόσο λίγοι και εκείνοι που έψαχναν να βρουν εάν ο Αλέξης Τσίπρας με αυτή του τη φράση εννοούσε ίσως τη δημιουργία και ενός νέου κόμματος. Η δεύτερη φράση με ιδιαίτερη σημασία είναι αυτή που είπε απευθυνόμενος προς τους συντρόφους του, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει «να βάλουμε τέλος σε νοοτροπίες που μας κόστισαν ακριβά».

Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης έλεγαν ότι σε αυτή του την αναφορά υπήρχαν και στοιχεία αυτοκριτικής, καθώς άφηνε να εννοηθεί ότι οι όποιες αποφάσεις μέσα στο κόμμα ήταν προϊόν συμβιβασμού ανάμεσα στις διάφορες τάσεις.