Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν να συναντηθούν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους της Λιθουανίας, στις 11 και 12 Ιουλίου.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας τηλεφώνησε χθες το απόγευμα στον πρωθυπουργό για να τον συγχαρεί για την εκλογική νίκη και την ανάληψη των καθηκόντων του, αφήνοντας ανοιχτό τον δίαυλο επικοινωνίας. Στην Τουρκία το θέμα των ελληνικών εκλογών κατεγράφη με σύντομα, πρακτορειακού τύπου δημοσιεύματα σε εσωτερικές σελίδες, αλλά και στο σύνολο σχεδόν των διαδικτυακών μέσων ενημέρωσης.

Το CNN Turk έχει τίτλο «Νικητής ο Μητσοτάκης στη γείτονα», το τηλεοπτικό δίκτυο NTV «Το κυβερνών Κόμμα της Νέας Δημοκρατίας έκοψε πρώτο το νήμα στις εκλογές της Ελλάδας», ενώ η ιστορική εφημερίδα της κεμαλικής αντιπολίτευσης «Cumhuriyet» αναφέρει: «Οι γείτονες έκαναν την επιλογή τους - Αυτοδύναμη κυβέρνηση». Σε ανάλογο ύφος και η «Sozcu» της αντιπολίτευσης, που γράφει «Κρίσιμες εκλογές στην Ελλάδα - Το κόμμα του Μητσοτάκη πήρε την πλειοψηφία» και η «Ηaber Turk» «Νικητής των εκλογών στην Ελλάδα ο Μητσοτάκης - Αυτοδύναμη κυβέρνηση». «Ο Μητσοτάκης και πάλι πρωθυπουργός» είναι ο τίτλος της «Hurriyet».

Το φιλοκυβερνητικό τηλεοπτικό δίκτυο σχολίασε το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα, επικεντρώνοντας στην αναμενόμενη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Από διαφορετική οπτική προσέγγισε το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT, που έκανε λόγο για «Τέσσερις Τούρκους στο Κοινοβούλιο», αναφερόμενο στους τέσσερις μειονοτικούς βουλευτές από τη Θράκη.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το -επίσης κρατικό- πρακτορείο Anadolu, που σε εκτενές αναλυτικό ρεπορτάζ με βασικό τίτλο «Η Νέα Δημοκρατία του Μητσοτάκη εξασφάλισε την πλειοψηφία στη Βουλή», έχει μεσότιτλο «Μπήκαν στη Βουλή τέσσερις Τούρκοι υποψήφιοι». Τον ίδιο τίτλο χρησιμοποιούν και οι φιλοκυβερνητικές συντηρητικές εφημερίδες «Turkiye» και «Aksam».

Αναφορές υπάρχουν επίσης στα τουρκικά ΜΜΕ για την είσοδο στη Βουλή «του ακροδεξιού κόμματος ‘‘Σπαρτιάτες’’, που υποστηρίχθηκε από τον φυλακισμένο πρώην βουλευτή Ηλία Κασιδιάρη της καταδικασμένης και απαγορευμένης Χρυσής Αυγής».

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 27/6