Ορκίστηκαν το μεσημέρι από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο τα μέλη της νέας κυβέρνησης παρουσία του πρωθυπουργού και της ΠτΔ.

Όλοι οι νέοι υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί ορκίστηκαν με θρησκευτικό όρκο, πλην του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνου Τσακλόγλου, που ορκίστηκε με πολιτικό όρκο.

Αμέσως μετά ξεκίνησε η διαδικασία της υπογραφής του Πρωτοκόλλου Ορκωμοσίας των υπουργών, αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών με πρώτο που υπέγραψε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και ακολούθως τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και ακολούθως οι νέοι υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί κατευθύνθηκαν στα υπουργεία που αναλαμβάνουν για τις τελετές παράδοσης-παραλαβής.

Τελετή παράδοσης-παραλαβής στο ΥΠΕΞ

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο νέος ΥΠΕΞ της χώρας, μαζί με τους υφυπουργούς Γιώργο Κώτσηρα, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και Κώστα Φραγκογιάννη, παρέλαβαν από τον Βασίλη Κασκαρέλη.

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τόσο τον κ. Κασκαρέλη όσο και τον Νίκο Δένδια, ενώ σημείωσε ότι είναι μεγάλη τιμή να αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών, «ένα υπουργείο θεσμό από την ίδρυση του ελληνικού κράτους».

«Το έργο μας δεν μπορεί να πετύχει αν δεν στηριχθεί από το διπλωματικό σώμα, προσβλέπω στη συνεργασία αυτή. Η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι πολιτική αρχών που στηρίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και στοχεύει στην περιφερειακή συνεργασία και σταθερότητα. Θα θέσουμε εαυτόν στην υπηρεσία της πατρίδας» πρόσθεσε ο κ. Γεραπετρίτης.






Παραλαβή - Παράδοση στο ΥΠΕΣ

Το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εσωτερικών ανέλαβε η Νίκη Κεραμέως από την Καλλιόπη Σπανού, μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.

Η κ. Κεραμέως είπε ότι αισθάνεται τιμή αλλά και μεγάλη ευθύνη για τη νέα της θέση. «Έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα στον Δημόσιο τομέα, η ολοκλήρωση των έργων αυτών θα είναι προτεραιότητα».

Όπως αέφερε «σχεδιάζουμε πολλά για την επόμενη τετραετία» και αναφέρθηκε στην αύξηση μισθών και στις προσλήψεις, μεταξύ άλλων.

«Στόχος ένα πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος για τον πολίτη» υπογράμμισε.

Μαζί της ο αναπληρωτής ΥΠΕΣ Θεόδωρος Λιβάνιος και οι υφυπουργοί Στάθης Κωνσταντινίδης και Βιβλή Χαραλαμπογιάννη.





Παραδοσή - παραλάβη στο υπουργείο Αμυνας

Νέο πόστο για τον Νίκο Δένδια ο οποίος ανέλαβε υπουργός Εθνικής Αμυνας. Δίπλα του παραμένοντας στο πόστο του ως υφυπουργός ο Νίκος Χαρδαλιάς και σε νέο ρόλο πλέον ο Γιάννης Κεφαλογιάννης.








Τελετή παράδοσης - παραλαβής στο υπουργείο Τουρισμού

Όλγα Κεφαλογιάννη και Έλενα Ράπτη παρέλαβαν από την Ιωάννα Δρέττα το υπουργείο Τουρισμού με την κυρία Κεφαλογιάννη να μην κρύβει τη συγκίνησή της που επέστρεψε στο συγκεκριμένο υπουργείο. «Επιστρέφω σε ένα χώρο για να υπηρετήσω με όλες τις δυνάμεις τον πιο κρίσιμο, παραγωγικό και δημιουργικό τομέα της ελληνικής οικονομίας» τόνισε και πρόσθεσε: «Η επιτυχία είναι αποτέλεσμα σκληρής αλλά ομαδικής δουλειάς» σημείωσε, τονίζοντας ότι «ο τουρισμός θέλει να κρατάς γερά το τιμόνι».








Παράδοση - παραλαβή στο υπουργείο Δικαιοσύνης

Ο Γιώργος Φλωρίδης και ο υφυπουργός Γιάννης Μπούγας αμέσως μετά την ορκωμοσία κατευθύνθηκαν στο υπουργείο Δικαιοσύνης για την τελετή παράδοσης-παραλαβής. Ο κ. Φλωρίδης επιστρέφει σε κυβερνητικό σχήμα μετά από 19 χρόνια σε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, σε μια μετεγγραφή που συμβολίζει τη διεύρυνση της ΝΔ στο Κέντρο. 



Ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης επισήμανε μεταξύ άλλων: «Η διαδρομή μου μετά από τέσσερα Υπουργεία με έμαθε ότι αποδίδει κυρίως η ομαδική δουλειά και ο σεβασμός στην Υπηρεσία. Δηλαδή στα στελέχη της. Χωρίς τη συμμετοχή των στελεχών του Υπουργείου είναι προφανές ότι τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει. Κι αυτό θα το τιμήσω. Τώρα εγώ ανήκω και σε εκείνες τις περιπτώσεις της πολιτικής που κάποιος μετά από τόσα χρόνια θα μπορούσε να πει «Για Φαντάσου». Ανήκω εκεί" ενώ ταυτόχρονα είπε πως αισθάνεται «πάρα πολύ τυχερός γιατί θα συνεργαστώ με τον κ. Γιάννη Μπούγα, έναν εξαίρετο νομικό και κοινοβουλευτικό και επίσης αισθάνομαι πάρα πολύ τυχερός που θα συνεργαστώ μαζί με τα στελέχη του υπουργείου».




Η παράδοση - παραλαβή στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Ο Λευτέρης Αυγενάκης σε άλλο πόστο πλέον, ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, μαζί με τους υφυπουργούς του Διονύση Σταμενίτη και Σταύρο Κελέτση παρέλαβαν από τον υπηρεσιακό υπουργό. Χαρούμενοι και συγκινημένοι, με τον νέο υπουργό να παρουσιάζει εν συντομία τους στόχους του νέου του πόστου.

«Θα εργαστούμε όλοι σκληρά για την αναγέννηση του αγροδιατροφικού τομέα» δήλωσε ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατά την τελετή παράδοσης- παραλαβής, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει λεπτό για χάσιμο, δεν έχουμε δικαίωμα να μην είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας στον ελληνικό λαό μετά και την ισχυρή εντολή που πήραμε».





Τελετή παράδοσης - παραλαβής στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης

Τα ηνία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ανέλαβε ο Βασίλης Κικίλιας. Δεν υπάρχει κάτι πιο ιερό από την προστασία των πολιτών και της ανθρώπινης ζωής, είπε ο Βασίλης Κικίλιας, κατά την παραλαβή της ευθύνης του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

 «Υπόσχομαι πολλή και σκληρή δουλειά και λίγα λόγια», σημείωσε ο κ. Κικίλιας, προσθέτοντας: «Έχω την απαίτηση για επαγγελματισμό και δουλειά γιατί αυτό το υπουργείο, στο οποίο είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι, καθώς είναι μεγάλη η τιμή που μου κάνει ο πρωθυπουργός, αφορά αυτό που λέει και το όνομά του, την Πολιτική Προστασία και αισθάνομαι ότι δεν υπάρχει κάτι πιο σημαντικό και ιερό από την προστασία των πολιτών, φυσικά των δασών μετά, φυσικά των περιουσιών, αλλά κυρίως και πάνω από όλα της ανθρώπινης ζωής».



Τελετή παράδοσης - παραλαβής στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Κατά την παραλαβή του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας από τον υπηρεσιακό υπουργό, καθηγητή Παντελή Κάπρο, ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, ευχήθηκε να μην χρειαστεί στο μέλλον η δημοσιονομική πολιτική να συνδράμει την ενεργειακή, όπως συνέβη στο παρελθόν λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Ο κ. Σκυλακάκης περιέγραψε τις προτεραιότητες, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην κλιματική κρίση η οποία, όπως είπε, βρίσκεται στην πρώτη της φάση και τις επόμενες δεκαετίες θα χειροτερέψει, και την ανάγκη «να ανταποκριθούμε στις πολλαπλές υποχρεώσεις της χώρας στους τομείς της ενέργειας και του περιβάλλοντος» αλλά και να προχωρήσει η πράσινη μετάβαση σε ασταθές και μεταβαλλόμενο ενεργειακό περιβάλλον».

Κυριάκος Πιερρακάκης: Το υπουργείο Παιδείας θα γίνει το πρώτο πλήρως ψηφιακό υπουργείο

«Αυτό θα γίνει το πρώτο πλήρως ψηφιακό υπουργείο, με απλούστευση γραφειοκρατικών διαδικασιών, που δεν θα σας ταλαιπωρεί», ήταν η πρώτη δέσμευση του νέου υπουργού Παιδείας, Κυριάκου Πιερρακάκη, κατά την παραλαβή των καθηκόντων του από τον υπηρεσιακό υπουργό, Χρήστο Κίττα.

Έχοντας δίπλα του τον αναπληρωτή υπουργό με αρμοδιότητα τον Αθλητισμό, Γιάννη Οικονόμου, και τις υφυπουργούς, Ζέττα Μακρή και Δόμνα Μιχαηλίδου, ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε χαρακτηριστικά «πολλή δουλειά, σηκωμένα μανίκια».

ypourgeio-paideias__1_
ypourgeio-paideias__2_


Κατά την παραλαβή τού χαρτοφυλακίου, τόνισε πως το σχέδιό του είναι να γίνει το υπουργείο Παιδείας πλήρως ψηφιακό, με στόχο τη διευκόλυνση των εκπαιδευτικών, των γονέων και των μαθητών.

Σκρέκας: Προτεραιότητα η καταπολέμηση της ακρίβειας, του πληθωρισμού και η αύξηση των επενδύσεων

Η καταπολέμηση της ακρίβειας και του πληθωρισμού είναι προτεραιότητα της νέας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, όπως σημείωσε ο νέος υπουργός Κώστας Σκρέκας.





Σε ό,τι αφορά στο καλάθι του νοικοκυριού είπε ότι το εργαλείο αυτό βοήθησε στην τιθάσευση του πληθωρισμού και προσέθεσε ότι μέτρα όπως αυτό θα συνεχιστούν αλλά πιο αναλυτικά οι ανακοινώσεις, συμπλήρωσε ο ίδιος, θα γίνουν αύριο από τον πρωθυπουργό.

Χατζηδάκης: Οι έξι μεγάλοι στόχοι της νέας τετραετίας

Τους έξι στόχους για την οικονομία την επόμενη τετραετία ανέπτυξε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής από τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Πελαγίδη.






Οι έξι στόχι της νέας 4ετίας

-Να επιτευχθεί μέσος όρος ανόδου του ΑΕΠ 3% την τετραετία, που θα βοηθήσει και στην αύξηση των μισθών κατά 25%. Να συνεχιστούν οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις και η στήριξη της επιχειρηματικότητας. Θα βοηθήσει σημαντικά η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας τους επόμενους μήνες.
-Οι προσαρμογές στο παραγωγικό μοντέλο και η αντιμετώπιση των αδυναμιών και των δομικών στρεβλώσεων 10 ετών σε εξαγωγές και εισαγωγές. Ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης με την ενίσχυση των καινοτόμων κλάδων και των εξαγωγών και η συνέχιση της μείωσης του δημοσίου χρέους.
-Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, καθώς η περαιτέρω πρόοδος θα βοηθήσει στην περαιτέρω μείωση της φορολογίας.
-Η υγεία του τραπεζικού συστήματος και η ενίσχυση των σχέσεων εμπιστοσύνης με τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Η συνέχιση της μείωσης των «κόκκινων» δανείων.
-Η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων και των δημοσίων επενδύσεων.
-Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας από το Υπερταμείο και το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς θα υπάρξουν περισσότερα έσοδα και περισσότερες επενδύσεις.

Παπαστεργίου: Η Ελλάδα είναι πριν και μετά το gov.gr – Στόχος οι 1532 υπηρεσίες να γίνουν 5.000

Στην τελετή παράδοσης – παραλαβής στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ο υπουργός Δημήτρης Παπαστεργίου και ο υφυπουργός Κωνσταντίνος Κυρανάκης παρέλαβαν τη σκυτάλη από τον Σωκράτη Κάτσικα. «Νομίζω πως θα πρέπει πραγματικά να οριοθετήσουμε την Ελλάδα πριν το gov.gr και μετά το gov.gr» είπε ο κ. Παπαστεργίου και όπως επισήμανε «οι 1532 υπηρεσίες που υπάρχουν θα μπορούσαν να φτάσουν ακόμη και στις 5.000» Όπως επισήμανε η μαγική λέξη για εκείνον είναι εμπιστοσύνη. «Το πως θα μπορέσουμε και μέσω της ψηφιακής διακυβέρνησης να δώσουμε στους δημότες μας να καταλάβουν ότι τελικά υπάρχουν άνθρωποι, δομές, υποδομές από πίσω οι οποίες σκέφτονται 24 ώρες το εικοσιτετράωρο για εκείνους».





Μενδώνη: Υπάρχουν πολλές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν

Η υπουργός Λίνα Μενδώνη, που είναι η μόνη που διατηρήθηκε στη θέση της στο νέο υπουργικό συμβούλιο, μαζί με τον νέο υφυπουργό Χρίστο Δήμα, παρέλαβαν το χαρτοφυλάκιό τους από τον υπηρεσιακό υπουργό Πολιτισμού και καλλιτεχνικό διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Γιώργο Κουμεντάκη.





«Αυτή η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση δουλειάς και μεταρρυθμίσεων. Υπάρχουν πολλές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στον πολιτισμό και υπάρχουν μεταρρυθμίσεις οι οποίες έγιναν και δεν έχουν εφαρμοστεί απολύτως. Αυτά πρέπει να γίνουν και να γίνουν με γρήγορους ρυθμούς», τόνισε στις πρώτες της δηλώσεις.

Μιχάλης Χρυσοχοϊδης: Θα εργαστούμε σκληρά για ένα νέο δημόσιο σύστημα Υγείας, που θα εξασφαλίζει ποιότητα και ισότητα πρόσβασης

Με «καθαρό» πολιτικό λόγο και με τον σαφή προσδιορισμό των νέων προτεραιοτήτων για την κυβερνητική πολιτική Υγείας παρέλαβε το μεσημέρι της Τρίτης, 27 Ιουνίου, στο αμφιθέατρο του υπουργείου Υγείας, το νέο χαρτοφυλάκιό του ο νέος υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, από τη υπηρεσιακή υπουργό Υγείας, Αναστασία Κοτανίδου.





Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης «έδωσε» με το «καλησπέρα» την είδηση, σύμφωνα με την οποία ο ρόλος του νέου υφυπουργού Υγείας, Μάριου Θεμιστοκλέους, θα είναι λίαν αναβαθμισμένος, καθώς αναλαμβάνει την πολιτική αρμοδιότητα για την αναβάθμιση της νοσοκομειακής περίθαλψης.

Σταϊκούρας: Θα εργαστώ έντιμα να κλείσουν τα σημαντικά και μεγάλα ζητήματα


Ο Χρήστος Σταϊκούρας αναλαμβάνει νέος υπουργός Υποδομών και Μεταφορών με υφυπουργούς τη Χριστίνα Αλεξοπούλου και τον Νίκο Ταχιάο. Η τελετή παράδοσης – παραλαβής έγινε σε πολύ καλό κλίμα, με τον κ. Γκόλια να καλωσορίζει τη νέα ηγεσία και να σημειώνει πως: «Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είναι ένα υπουργείο το οποίο έχει πληθώρα αρμοδιοτήτων με σημαντική συνεισφορά, αφ’ ενός στην ανάπτυξη της χώρας και αφ’ ετέρου στην ποιότητα της καθημερινότητας του πολίτη». «Δεσμεύομαι ότι θα εργαστώ έντιμα. Οδηγός στον τρόπο άσκησης των καθηκόντων μου θα είναι το συμφέρον της χώρας. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν γίνει αρκετά. Θα κρατήσουμε τα πολλά θετικά και θα οικοδομήσουμε πάνω σε αυτά, συμπλήρωσε.





Δημήτρης Καιρίδης: «Θα επιμείνουμε στην αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική»


Τα ηνία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου ανέλαβε ο Δημήτρης Καιρίδης. «Χρειάζεται ισορροπία και να επιμείνουμε στην αυστηρή, αλλά δίκαιη πολιτική», υπογράμμισε ο νέος υπουργός στις πρώτες του δηλώσεις.



Παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη, ο νέος υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης τόνισε πως «είμαι φιλελεύθερος, είμαστε ανθρωπιστές, όχι αφελείς», ενώ πρόσθεσε ότι «χρειάζεται ισορροπία και να επιμείνουμε στην αυστηρή, αλλά δίκαιη πολιτική». «Έχουμε έναν νέο νόμο για την ένταξη. Είναι η πρώτη φορά που συνδέεται η ένταξη με την εκπαίδευση», υπογράμμισε από την πλευρά της η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη.



Μηταράκης: Στόχός η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, της αστυνομικής αυθαιρεσίας, της βίας κατά των αστυνομικών, της παραβατικότητας των ανηλίκων

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε πανηγυρικό κλίμα η τελετή παράδοσης-παραλαβής από τον απερχόμενο υπηρεσιακό υπουργό Χαράλαμπο Λαλούση στον νέο υπουργό Νότη Μηταράκη και στον νέο υφυπουργό Κώστα Κατσαφάδο.



Ο νέος υπουργός Νότης Μηταράκης μόλις έλαβε τον λόγο ευχαρίστησε το κ. Λαλούση για την τήρηση της ασφάλειας στη χώρα όλο αυτό το διάστημα που βρισκόταν στην υπουργική θέση. Αμέσως μετά ο κ. Μηταράκης έθεσε τους στόχους που θα έχει ελληνική αστυνομία οι οποίοι είναι, η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, της αστυνομικής αυθαιρεσίας, της βίας κατά των αστυνομικών, της παραβατικότητας των ανηλίκων.

Γεωργιάδης: «Είμαστε εδώ για να κάνουμε τη ζωή των συμπολιτών μας καλύτερη»

Ο Άδωνις Γεωργιάδης αναλαμβάνει υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στη νέα κυβέρνηση με υφυπουργούς τον Βασίλη Σπανάκη και τον Πάνο Τσακλόγλου, για τους οποίους είπε ότι αναμένει να έχει μια πολύ γόνιμη συνεργασία. «Είμαστε εδώ για να κάνουμε τη ζωή των συμπολιτών μας καλύτερη», δήλωσε μεταξύ άλλων ο νέος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής του υπουργείου μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.





Βαρβιτσιώτης: «Να διευκολύνουμε όσο περισσότερο μπορούμε την ελληνική ναυτιλία»

Τις προτεραιότητες του για το επόμενο διάστημα παρουσίασε το μεσημέρι ο νέος υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Ναυτιλίας από τον υπηρεσιακό υπουργό Θ. Κλιάρη. Ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε ότι θα πρέπει πάνω απ΄ όλα να καταστήσουμε την ελληνική ναυτιλία ως έναν από τους πιο παραγωγικούς τομείς της χώρας μας, με αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών. υφυπουργός Ναυτιλίας, αναλαμβάνει ο Γιάννης Παπάς.