Οριακά αυξημένη η γυναικεία εκπροσώπηση στη Βουλή των Ελλήνων που προέκυψε από την εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου, με 67 γυναίκες να εκλέγονται, ενώ στη σύνθεση του Κοινοβουλίου μετά τις εκλογές του 2019 οι γυναίκες που κατόρθωσαν να εκλεγούν ήταν 66.

Ειδικότερα, από τη Νέα Δημοκρατία εκλέγονται 29 ή 30 γυναίκες βουλευτές, αριθμός που αναμένεται να οριστικοποιηθεί μετά την ανακοίνωση της απόφασης για το ποια κοινοβουλευτική έδρα θα διατηρήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στον ΣΥΡΙΖΑ εκλέγονται 17 ή 18 γυναίκες, εν αναμονή αντίστοιχης απόφασης του Αλέξη Τσίπρα.

Οκτώ γυναίκες θα εκπροσωπήσουν τις εκλογικές Περιφέρειές τους στη νέα κοινοβουλευτική περίοδο από το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και 6 γυναίκες υποψήφιες πέτυχαν την εκλογή τους με τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ.

Τρεις γυναίκες εκλέγονται από την Πλεύση Ελευθερίας, με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να είναι η μοναδική γυναίκα αρχηγός κόμματος. Από δύο γυναίκες εκλέγουν τα κόμματα Ελληνική Λύση και ΝΙΚΗ, ενώ καμία γυναίκα δεν θα συμμετάσχει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος Σπαρτιάτες.


Νέα Δημοκρατία

Στη νέα «γαλάζια» ΚΟ εκλέγεται η Ειρήνη Αγαπηδάκη, επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ, η οποία ανέλαβε αναπληρώτρια υπουργός Υγείας. Από το «γαλάζιο» Επικρατείας εξελέγησαν επίσης οι: Ιωάννα Λυτρίβη, Μαρία Νεφέλη Χατζηιωαννίδου και Μαρία Πολύζου. Στην Α’ Αθηνών επανεξελέγη η Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία ορίστηκε υπουργός Τουρισμού, ενώ η Έλενα Ράπτη, βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, ορίστηκε υφυπουργός Τουρισμού.

Η Νίκη Κεραμέως εξελέγη τρίτη σε σειρά προτίμησης βουλευτής στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας και αποτελεί τη νέα υπουργό Εσωτερικών της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τον Νομό Χανίων εκπροσωπούν στην εθνική αντιπροσωπεία η πρώην υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη και η Σέβη Βολουδάκη. Η Δόμνα Μιχαηλίδου αναδείχθηκε βουλευτής Α’ Πειραιώς και Νήσων και ορίστηκε υφυπουργός Παιδείας. Η Ζέττα Μακρή εξελέγη στην Περιφέρεια Μαγνησίας και διατηρεί το χαρτοφυλάκιό της στο υπουργείο Παιδείας. Στον Νομό Ιωαννίνων αναδείχθηκε βουλευτής η Μαρία Κεφάλα, που αναλαμβάνει υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Στην Πιερία εξελέγη η Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου, η νέα υφυπουργός Ανάπτυξης.

Στον Νότιο Τομέα εξελέγησαν η Σοφία Βούλτεψη και η Άννα Καραμανλή, με την πρώτη να αναλαμβάνει υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου. Η Σοφία Ζαχαράκη εξελέγη πρώτη σε σταυρούς βουλευτής στην Ανατολική Αττική στις εκλογές της 21ης Μαΐου και ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Η Χριστίνα Αλεξοπούλου εξελέγη στην Περιφέρεια της Αχαΐας και από χθες είναι υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών. Στις Σέρρες εξελέγη η Φωτεινή Αραμπατζή, στα Τρίκαλα η Κατερίνα Παπακώστα, στην Ευρυτανία η Τζίνα Οικονόμου, στην Καστοριά η Μαρία Αντωνίου, στην Καβάλα η Αγγελική Δεληκάρη, στην Α’ Θεσσαλονίκης η Άννα Ευθυμίου, στις Κυκλάδες η Κατερίνα Μονογυιού, στην Ηλεία η Διονυσία Αυγερινοπούλου και στην Εύβοια η δικηγόρος Κωνσταντίνα Καραμπατσώλη. Στην Κορινθία εξελέγη η Μαριλένα Σούκουλη.

Τέλος, στον Βόρειο Τομέα εξελέγη η Ζωή Ράπτη, στον Νομό Δωδεκανήσου η Μίκα Ιατρίδη, ενώ η έδρα της Μαρίας Συρεγγέλα στον Δυτικό Τομέα θα κριθεί από την απόφαση του Κ. Μητσοτάκη αν θα διατηρήσει την έδρα στην εν λόγω Περιφέρεια.


ΣΥΡΙΖΑ

Στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχουν η Έλενα Ακρίτα (Επικρατείας), η Αθηνά Λινού (Β. Τομέας), η Έφη Αχτσιόγλου (Δυτ. Τομέας), η Ραλλία Χρηστίδου (Ν. Τομέας), η Νίνα Κασιμάτη (Β’ Πειραιώς), η Όλγα Γεροβασίλη (Άρτα), η Σία Αναγνωστοπούλου (Αχαΐα), η Γιώτα Πούλου (Βοιωτία). Στην Α’ Θεσσαλονίκης εξελέγησαν η Κατερίνα Νοτοπούλου και η Ράνια Θρασκιά, ενώ στα Ιωάννινα επανεκλέγεται η Μερόπη Τζούφη, στην Κοζάνη η Καλλιόπη Βέττα, στην Πέλλα η Θεοδώρα Τζάκρη, στα Τρίκαλα η Μαρίνα Κοντοτόλη, η Πέτη Πέρκα στη Φλώρινα και στη Χαλκιδική η Κυριακή Μάλαμα. Πιθανότητες να εκλεγεί έχει και η Ρένα Δούρου, εάν ο Αλ. Τσίπρας δεν κρατήσει την έδρα στον Δυτικό Τομέα.


ΠΑΣΟΚ

Από το ΠΑΣΟΚ εκλέγονται η Μιλένα Αποστολάκη (Β. Τομέας), η Νάντια Γιαννακοπούλου στα Δυτικά, η Χριστίνα Στάρακα στην Αιτωλοακαρνανία, η Κατερίνα Καζάνη από την Εύβοια, η Ελένη Βατσινά στο Ηράκλειο, η Νάγια Γρηγοράκου στη Λακωνία, η Ευαγγελία Λιακούλη στη Λάρισα και η Κατερίνα Σπυριδάκη στον Νομό Λασιθίου.


ΚΚΕ

Στο ΚΚΕ οι γυναίκες βουλευτές είναι η Λιάνα Κανέλλη, η Αφροδίτη Κτενά, η Βιβή Δάγκα, η Σεμίνα Διγενή, η Διαμάντω Μανωλάκου, η Μαρία Κομνηνάκα.


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ

Στην Ελληνική Λύση εκλέγονται η Μαρία Αθανασίου και η Σοφία-Χάιδω Ασημακοπούλου.


ΝΙΚΗ

Τέλος, από τη ΝΙΚΗ εκλέγονται η Ασπασία Κουρουπάκη και η Μαρία Γράτσια ή η Βιορίκα Ματσουκατίδου, αναλόγως ποια έδρα θα κρατήσει ο Δημ. Νατσιός.


ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Εκτός από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, από την Πλεύση Ελευθερίας εκλέγονται ακόμη η Τζώρτζια Κεφαλά και η Ελένη Καραγεωργοπούλου.

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή