Αρκετά νωρίς το πρωί της Τετάρτης οι υπουργοί και υφυπουργοί της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη μετέβησαν στα υπουργεία τους, για να έχουν τις πρώτες συναντήσεις με υπηρεσιακούς παράγοντες ενόψει του πρώτου Υπουργικού Συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό.

Από τους πρώτους που έφτασαν στο καινούργιο τους «πόστο» ήταν ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος ευχήθηκε «καλή αρχή σε όλους», σημειώνοντας ότι «εγώ πάντα έρχομαι πρωί».

Όπως είπε, «πρώτη προτεραιότητα είναι να κάνουμε τη ζωή των εργαζομένων καλύτερη, να διασφαλίσουμε τα δικαιώματά τους, να φτιάξουμε προγράμματα επανεκπαίδευσης και να υπάρχει δικαιοσύνη στην αγορά εργασίας», ενώ στην ερώτηση τι θα γίνει με τον κατώτατο μισθό και τις αυξήσεις στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, ο νέος υπουργός Εργασίας απάντησε «όλες οι προεκλογικές δεσμεύσεις θα υλοποιηθούν στο ακέραιο».

Για «καινούργια αρχή, αλλά με συνέχιση της δουλειάς που έχει γίνει» έκανε λόγο ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, προσερχόμενος στο υπουργείο το πρωί της Τετάρτης.

Ερωτηθείς για τις προτεραιότητές του, απάντησε: «Πρέπει να συνεχίσουμε τη δουλειά που έχει γίνει. Δεν πρέπει να καθυστερήσουμε τίποτα από όσα έχουν δρομολογηθεί. Να δούμε τι ταλαιπωρεί τον πολίτη στην καθημερινότητά του, παντού κρύβονται θύλακες καθυστέρησης, ταλαιπωρίας και γραφειοκρατίας».

Παράλληλα, ενημέρωση από τους γενικούς γραμματείς και τα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών θα περιλαμβάνει η πρώτη ημέρα του Κωστή Χατζηδάκη στη νέα του «έδρα» στην Καραγιώργη Σερβίας, στην οποία θα βρεθεί στις 5 το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης «για μια γενική συζήτηση για την οικονομία».

«Δεν μου είναι άγνωστο το κτίριο και το υπουργείο, γιατί ήμουν υπουργός Ανάπτυξης. Έχω χειριστεί μια σειρά από τομείς συναφείς με το υπ. Οικονομίας και Οικονομικών. Το ζήτημα είναι να ασκήσουμε πολιτική κοινής λογικής, να ενισχύσουμε την επιχειρηματικότητα και να έχουμε πάντα το μυαλό μας στους ευάλωτους και την κοινωνική δικαιοσύνη», σημείωσε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Από την πλευρά της, το πρωί έφτασε στο νεοσύστατο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και η Σοφία Ζαχαράκη, που έκανε λόγο για «μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό» για το νέο αξίωμά της.

Όπως ανέφερε, «υπάρχει πολλή καλή δουλειά που έχει γίνει από πριν», εξηγώντας ότι «επειδή το υπουργείο παίρνει αρμοδιότητες από άλλα υπουργεία, έχουμε το ζήτημα το στεγαστικό με τα δάνεια για τα νέα ζευγάρια, όπου πρέπει να πατήσουμε το κουμπί για να δοθούν για όσες αιτήσεις έχουν εγκριθεί. Έχουμε το πάνικ μπάτον, τις νταντάδες της γειτονιάς, τους χώρους φύλαξης παιδιών σε μεγάλες επιχειρήσεις».

Επίσης, η κυρία Ζαχαράκη αναφέρθηκε και στην υφυπουργό της, Μαρία Κεφάλα, για την οποία είπε ότι είναι μια «άξια βουλευτής από τα Ιωάννινα, περιοχή που έχει χτυπηθεί από το δημογραφικό, που είναι προτεραιότητα του υπουργείου».

Ερωτηθείσα, δε, για τη σεξιστική επίθεση που δέχθηκε από τον Θάνο Τζήμερο απάντησε: «Εγώ θα κριθώ από την εργατικότητα και αποτελεσματικότητα. Όλες οι άλλες είναι προσωπικές επιλογές. Η αγάπη για τα παιδιά και τον άνθρωπο χωρίς περιορισμό δεν μπαίνει σε καλούπια και δεν κρίνεται από πρσωπικές επιλογές».

Επιπλέον, στην πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει και στη συνέχιση του έργου που έχει ήδη ξεκινήσει στο υπουργείο Παιδείας αναφέρθηκε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, λέγοντας στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν έξω από το κτίριο στο Μαρούσι ότι «έχουμε πάρα πολλή δουλειά, συνεχίζουμε και ξεκινάμε ταυτόχρονα».

«Ο στόχος μας είναι πώς θα εξυπηρετήσουμε καλύτερα τον πολίτη, πώς θα αναβαθμίσουμε το Δημόσιο, ώστε οι παρεχόμενες υπηρεσίες να είναι καλύτερες και πιο ποιοτικές. Η λέξη-κλειδί εδώ είναι "πολίτης"», δήλωσε από την πλευρά της προσερχόμενη στο υπουργείο Εσωτερικών η Νίκη Κεραμέως.

Νωρίς το πρωί έφτασε στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ο υφυπουργός Κώστας Κυρανάκης, ο οποίος σημείωσε πως «η δουλειά σου πρέπει να μιλήσει, τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, τα ζητήματα της απλοποίησης τα βλέπει στην καθημερινότητά του ο πολίτης».

Από την πλευρά του, ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νότης Μηταράκης, επέλεξε για την πρώτη του επίσκεψη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του να επισκεφθεί το Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας, όπου και μίλησε με τους αστυνομικούς «που δουλεύουν στην πρώτη γραμμή».

«Σήμερα ξεκινάμε δουλειά, για λίγες ώρες στο Υπουργικό Συμβούλιο και μετά επιστρέφουμε εδώ», ανέφερε η υφυπουργός Τουρισμού, Έλενα Ράπτη.