Τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη υποδέχθηκε νωρίς το απόγευμα στο υπουργείο Οικονομικών ο νέος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του πρώτου σε υπουργείο, μετά από τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης της ΝΔ.

Στη σύσκεψη, εκτός του ΥΠΟΙΚ Κωστή Χατζηδάκη, συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος, ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Παπαθανάσης, οι υφυπουργoί Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης και Θάνος Πετραλιάς, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης και ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.

Μετά το τέλος της σύσκεψης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι πριν από τις θερινές διακοπές θα έχει ψηφιστεί το πρώτο νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ στο οποίο θα αποτυπώνονται οι κεντρικές προεκλογικές δεσμεύσεις που αφορούν την περίοδο από το 2024.

mitsotakis-xatzidakis__2_
mitsotakis-xatzidakis__3_

Ο πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «πριν από τις θερινές διακοπές της Βουλής θα έχει ψηφιστεί το πρώτο νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ που θα αποτυπώνονται οι βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις, τις οποίες είχαμε παρουσιάσει πριν τις εκλογές και αφορούν το επόμενο έτος, 2024. Πολλές από αυτές θα έχουν σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο στα εισοδήματα των πολιτών. Το νομοσχέδιο αυτό θα έχει ψηφιστεί, όπως είπα, πριν από τις αρχές Αυγούστου».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ακόμα ότι η συζήτηση με το οικονομικό επιτελείο ήταν παραγωγική. «Είμαστε αισιόδοξοι για την πορεία της οικονομίας, για τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης αλλά και για τη σταδιακή μετατροπή του μοντέλου της ελληνικής οικονομίας σε κάτι που θα είναι παραγωγικό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ακόμα, επανέλαβε ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η βελτίωση των εισοδημάτων όλων των Ελλήνων και ότι περισσότερες λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές με τις προγραμματικές δηλώσεις που θα θέσουν το συνολικό πλαίσιο της οικονομικής πολιτικής για την τετραετία.

Τι θα περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο

Σύμφωνα με πληροφορίες του parapolitika.gr, ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει τη μείωση του δημοσίου χρέους στο 140% του ΑΕΠ το 2027 και στο 120% του ΑΕΠ το 2030, αλλά και την επαναφορά και διατήρηση του πληθωρισμού στο 2%.
mitsotakis-xatzidakis__4_
mitsotakis-xatzidakis__1_

Ένα «εργαλείο» προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά και ένας στόχος από μόνος του είναι η περαιτέρω μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών. Αποτελεί εξάλλου πεποίθηση του κ. Μητσοτάκη ότι η πολιτική αυτή είναι μονόδρομος και για την -έμμεση- αύξηση του εισοδήματος των πολιτών και για την προσέλκυση και διατήρηση επενδύσεων στη χώρα. Γι' αυτό και επέλεξε πριν κλείσει η Βουλή για τις θερινές διακοπές (υπολογίζεται να μείνει ανοιχτή μέχρι την Παρασκευή 4 Αυγούστου) να φέρει το νομοσχέδιο με μειώσεις φορολογικών συντελεστών και μη μισθολογικού κόστους, ώστε να δείξει εξαρχής τις προθέσεις του για τη δεύτερη θητεία του στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το οικονομικό νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, που θεσπίστηκε το 2011 για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Θα προβλέπει τη σταδιακή μείωση της επιβάρυνσης αυτής κατά 20% από το 2025 και στη συνέχεια νέα μείωση 30% το 2026 και πλήρη κατάργηση το 2027. Θα περιλαμβάνει επίσης την οριστική κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

mitsotakis-xatzidakis__6_
mitsotakis-xatzidakis__5_
ypourgeio-oikonomikon__2_
ypourgeio-oikonomikon__1_

Στο πλαίσιο της στήριξης της οικογένειας -για την οποία έχει προηγηθεί η ίδρυση ξεχωριστού υπουργείου υπό τη Σοφία Ζαχαράκη, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ως αρμοδιότητες και το δημογραφικό και την οικογενειακή πολιτική- το φορολογικό νομοσχέδιο θα ελαφρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Συγκεκριμένα, θα νομοθετηθεί η αύξηση με τη νέα χρονιά, δηλαδή από 1η Ιανουαρίου 2024, του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες που έχουν παιδιά (εξαρτώμενα τέκνα), ένα μέτρο που αφορά κατ’ εκτίμηση περίπου 700.000 οικογένειες.

Άλλες πρόνοιες του νομοσχεδίου θα είναι η μείωση κατά μία επιπλέον μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών και του μη μισθολογικού κόστους και η μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% μεσοσταθμικά από 1/1/2025.

Το τελευταίο αυτό μέτρο αναμένεται να ελαφρύνει σημαντικά πολλούς φορολογουμένους με χαμηλά εισοδήματα, οι οποίοι δεν καταφέρνουν να καλύψουν τα υψηλά τεκμαρτά ποσά φορολογητέου εισοδήματος που προσδιορίζονται μέσα από τα τεκμήρια της Εφορίας.

Δείτε βίντεο από την επίσκεψή του