Αιφνιδίασε τους πάντες με την παραίτησή του από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Γραμματείας του κόμματος.

Κανείς, παρά μόνον κάποιοι από τους στενούς του συνεργάτες δεν γνώριζαν την απόφαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να παραιτηθεί από το κόμμα του, ανοίγοντας έτσι τις διαδικασίες της επανίδρυσης του ΣΥΡΙΖΑ με την εκλογή νέου προέδρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την απόφασή του αυτή στήριξαν από την πρώτη στιγμή η οικογένειά του, τα αδέρφια του και η σύντροφός του, Μπέτυ Μπαζιάνα. Οι πληροφορίες λένε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχε αποφασίσει να παραιτηθεί από την πρώτη Κυριακή των εκλογών. Μετά από πιέσεις που δέχθηκε, αποφάσισε τελικά να δώσει χρόνο στον εαυτό του περιμένοντας να δει και τα αποτελέσματα της δεύτερης κάλπης.

5921854
Μετά τη συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να παραιτηθεί χωρίς ωστόσο να ανακοινώσει τις προθέσεις του στους συνεργάτες του. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας που πήγαιναν σήμερα στη συνεδρίαση πήγαιναν με σκοπό να συζητήσουν τον χρόνο του Συνεδρίου αλλά και τις διαδικασίες που θα έπρεπε να ακολουθηθούν το επόμενο διάστημα. Κάποιοι ωστόσο ισχυρίζονται ότι θα έπρεπε να είχαν υποψιαστεί τις προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα από το βράδυ των εκλογών όταν αναφέρθηκε στον ιστορικό κύκλο του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος έκλεισε μετά τη βαριά ήττα. Άλλωστε και στη σημερινή δήλωσή του αναφέρθγηκε και σε αυτό το θέμα, λέγοντας «Αποφάσισα να προτείνω την εκλογή νέας ηγεσίας από τα μέλη του κόμματος. Την άμεση προσφυγή στις σχετικές διαδικασίες, όπου δεν θα είμαι υποψήφιος».

Τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να συγκληθούν τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να καθορίσουν το χρονοδιάγραμμα με το οποίο θα βαδίσουν στο επόμενο συνέδριο, το οποίο θα εκλέξει και τον νέο πρόεδρο. Μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, αναμένετια να συγκληθεί και η Κ.Ο. προκειμένου να αποφασίσει πως θα εκλέξει νέο επικεφαλής κοινοβουλευτικής ομάδας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα συνεδριάσει άμεσα η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου, ενώ θα συνεδριάσει και η Κ.Ο. για να εκλέξει τον πρόεδρο της Κ.Ο. Οι πληροφορίες λένε ότι θα είναι ο παλαιότερος βουλευτής, που σύμφωνα με τα δεδομένα, είναι η Όλγα Γεροβασίλη.

Το χρονικό της παραίτησης Τσίπρα

Ειδικότερα και μετά τις πληροφορίες που είχαν διαδοθεί έπειτα από την πρώτη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου μετά τις εκλογές, σε κλίμα έντονης φόρτισης και συγκίνησης ο παραιτηθείς πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ γνωστοποίησε την απόφαση της παραίτησής του από την ηγεσία του κόμματος, ενώ, όπως δήλωσε, δεν θα θέσει υποψηφιότητα στις επικείμενες διαδικασίες εκλογής προέδρου. 
5921857
Ο Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του έκανε λόγο για το τέλος ενός ιστορικού κύκλου του ΣΥΡΙΖΑ, καθιστώντας αναγκαία «την εφεύρεση ενός νέου ΣΥΡΙΖΑ που θα μπορέσει με σεμνότητα και ανοιχτά μάτια να διαβάσει τις αντιθέσεις της κοινωνίας».

Κάνοντας έναν απολογισμό της προσωπικής του πορείας ως προέδρου, ανέφερε ότι το ταξίδι αυτό ήταν μία πορεία όπου κάθε του μέρα «ήταν μέρα μάχης». Έκανε μία αναδρομή στις κατά τον ίδιο μάχες που έδωσε «με μία Ευρώπη εχθρική απέναντι στην Ελλάδα», κάνοντας λόγο για συμβιβασμούς, τραύματα και φθορά, μάχες που κερδίθηκαν και άλλες που χάθηκαν, που όμως αποτελούν «την αναντικατάσταση παρακαταθήκη για τον νέο κύκλο του ΣΥΡΙΖΑ».
Στις δηλώσεις του, αναγνώρισε την ανάγκη της δημιουργίας «ενός νέου κύκλου» που έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ αντιμέτωπο με τις ευθύνες του, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο, το εκλογικό σώμα έδωσε την εντολή ανταπόκρισης στον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και της δραστικής αλλαγής, εφόσον επιθυμέι την εκ νέου διεκδίκηση της διακυβέρνησης της χώρας. «Να αναδιοργανωθούμε άμεσα χωρίς χρονοτριβή, να μη χαθεί ούτε μία μέρα τόσο στην αντιπαράθεση με την κυβέρνηση όσο όμως και με τις δικές μας αδυναμίες, παθογένειες, προβλήματα. Μια διαδικασία βαθειάς ανανέωσης και επανίδρυσης που θα αγκαλιάζει όλα τα μέλη του κόμματος αλλά και τους φίλους και τις κοινωνικές ομάδες που πρέπει να
5921875
εκπροσωπούμε».

«Ένας ιστορικός κύκλος του ΣΥΡΙΖΑ κλείνει»

«Είναι ορισμένες στιγμές που καλείσαι να πάρεις κρίσιμες αποφάσεις να σταθείς απέναντι στην ιστορία σε όσους σε στήριξαν. Έχω την εμπειρία αυτές τις αποφάσεις να μην τις παίρνω εν θερμώ και αυτό έκανα για τρία 24ωρα γιατί ξέρω ότι οι αποφάσεις έχουν επιπτώσεις και σε άλλα πρόσωπα», ανέφερε ξεκινώντας ο παραιτηθείς πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Να βάλουμε τέλος σε νοοτροπίες που μας κόστισαν ακριβά», ανέφερε ο ίδιος. «Την ανάγκη να εφεύρουμε έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ που θα μπορέσει με σεμνότητα και ανοιχτά μάτια να διαβάσει τις αντιθέσεις της κοινωνίας. Αυτό αφορά και εμένα, στον ιστορικό κύκλο του ΣΥΡΙΖΑ που κλείνει».

«Ήμουν ο πρώτος στην ιστορία αριστερός πρωθυπουργός της χώρας. Αυτό το ταξίδι ήταν μία πορεία που σε κάθε του μέρα, ήταν μέρα μάχης. Αντιμετωπίσαμε στην αρχή μία Ευρώπη καχύποτη και εχθρική απέναντι στην Ελλάδ ακαι μία συμμαχία δανειστών που θεωρούσε την πατρίδα άξια τιμωρίας, αφόρητες πιέσεις και εκβιασμούς εκτός της χώρας αλλά έβρισκαν συμπαραστάτες εντός της. Δηλώνω περήφανος για όσα πετύχαμε».

«Αυτό το ταξίδι είχε και συμβιβασμούς και τραύματα και φθορά. Ήταν ένα ταξίδι που άφησε αποτύπωμα στην ιστορία, οι εμπειρίες, οι επιτυχίες, τα λάθη, οι μάχες που κερδίσαμε για την πατρίδα αλλά και εκείνες που χάσαμε αποτελούν την αναντικατάσταση παρακαταθήκη για τον νέο κύκλο του ΣΥΡΙΖΑ».
5921864_2

«Ήρθε η ώρα να ανοίξουμε έναν νέο κύκλο. Το εκλογικό αποτέλεσμα πρέπει να γίνει η αρχή αυτού του νέου κύκλου. Το εκλογικό σώμα έδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ μία διπλή εντολή, πρώτον να ανταποκριθεί στον ΄ρολο της αξ. αντιπολίτευσης που πάντα είναι ρόλος κόμματος εξουσίας και να αλλάξει δραστικά αν θέλει να διεκεδικήσει εκ νέου με αξιώσεις την διακυβέρνηση του τόπου. Να αναδιοργανωθούμε άμεσα χωρίς χρονοτριβή, να μη χαθεί ούτε μία μέρα τόσο στην αντιπαράθεση με την κυβέρνηση όσο όμως και με τις δικές μας αδυναμίες, παθογένειες,
5921870_2
προβλήματα. Μια διαδικασία βαθειάς ανανέωσης και επανίδρυσης που θα αγκαλιάζει όλα τα μέλη του κόμματος αλλά και τους φίλους και τις κοινωνικές ομάδες που πρέπει να εκπροσωπούμε».

«Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ είναι η άμεση προτεραιότητά μας»

«Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ είναι η άμεση προτεραιότητα και αυτό δεν αφορά μόνο το κόμμα μας, αλλά την ποθιότητα της δημορκατίας μας, τις αντιασεις στις πολιτικές της ΝΔ, της ακροδεξιάς και του φασισμού. Αυτήν την πεποίθησή μου για την διαδικασία ανανέωσης και επανίδτυησς θα ήταν υποκριτικό να την προτείνω μόνο με τον λόγο μου αν δεν την υπηρετώ ταυτόχρονα και με την πράξη μου. Το νέο κύμα στην κοινωνία περνάει είτε με συγκρούσεις, είτε επειδή κάποιοι που κατέχουν θέσεις ευθύνησς κατανοουν την αναγκιοτητα του. Εγώ την κατανοώ για ένα νέο κύματου ΣΥΡΙΖΑ. Αποφάσισα να παραμερίσω για να περάσει. Έχω εμπιστοσύνη στο δυναμικό του κόμματός μας».

«Αποφάσισα να προτείνω την εκλογή νέας ηγεσίας από τα μέλη του κόμματος. Την άμεση προσφυγή στις σχετικές διαδικασίες, όπου δεν θα είμαι υποψήφιος».

«Στην πολιτική που αναφέρεται σε αξίες μπορείς να είσαι μάχιμος, δημιουργικός και πιο χρήσιμος ακόμη και χωρίς αξιώματα. Να αποδείξω ότι οι μάχες για τις ιδέες δεν ορίζονται από την καρέκλα που κατέχει κανείς. Απευθύνομαι στα χιλιάδες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, φίλους και ψηφοφόρους, δεσμεύομαι ότι θα συνεχίσω να είμαι μαζί τους και θα συνεχίσω να τους αισθάνομαι γιατί το ταξίδι συνεχίζεται ''και η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που ακόμη δεν έχουμε ταξιδέψει».