Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να συμμετάσχει στην προπαρασκευαστική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Στο πλαίσιο της παρουσίας του στη βελγική πρωτεύουσα, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε συνάντηση με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.

Στη συνέχεια οι δυο τους έκαναν κοινές δηλώσεις για το μεταναστευτικό και την τραγωδία της Πύλου.

«Δεσμευόμαστε να ενισχύσουμε τη θέση μας στην ΕΕ. Ο κύκλος πόνου και τραύματος που ταλαιπώρησε την ελληνική κοινωνία τα τελευταία δέκα έτη, έχει πλέον κλείσει», είπε ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων του με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Το μεταναστευτικό απαιτείται να αντιμετωπιστεί στη ρίζα του»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε τη Ρομπέρτα Μέτσολα και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην τραγωδία της Πύλου που σημείωσε ότι έγινε ανάμεσα στις δύο εκλογές και πρόσθεσε πως απαιτείται να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του μεταναστευτικού στη ρίζα του.

«Προσπαθούμε να προσδιορίσουμε τι έγινε», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Όλοι στην Ελλάδα αισθάνονται τεράστια θλίψη για τον θάνατο αυτόν των ανθρώπων», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Να βρούμε τη ρίζα του προβλήματος, που είναι τα πλοία που φεύγουν από τις ακτές της Νότιας Μεσογείου», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Η Ελληνική Ακτοφυλακή έχει σώσει χιλιάδες ανθρώπους»

Για την ελληνική ακτοφυλακή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως έχει σώσει δεκάδες ανθρώπους που συχνά δεν φορούν καν σωσίβια και πως η προτεραιότητα των ελληνικών αρχών είναι όχι μόνο να προστατεύει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, αλλά να συνδράμει όσους βρίσκονται σε κίνδυνο.

«Η Ελληνική Ακτοφυλακή έχει σώσει χιλιάδες ανθρώπους που πολλές φορές δεν έχουν σωσίβια», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε πως για την κυβέρνηση το μεταναστευτικό συνιστά μεγάλη προτεραιότητα και πως μείωσε τις μεταναστευτικές ροές κατά 90%.

«Προτεραιότητα είναι όχι μόνο να υπερασπιστούμε τα σύνορα της ΕΕ, αλλά και να σώσουμε ανθρώπινες ζωές», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης και σημείωσε ότι η Ελλάδα επιδιώκει συνεργασία με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην τελευταία συμφωνία της ΕΕ και ευχαρίστησε ξανά για την κατανόηση που υπάρχει σε σχέση με τη δύσκολη αποστολή της Ελλάδας που βρίσκεται και υπερασπίζει τα σύνορα της Ευρώπης.

Μέτσολα: «Κανένας δεν πρέπει να πνίγεται προσπαθώντας να φτάσει στην Ευρώπη»

Από την πλευρά της, η Ρομπέρτα Μέτσολα συνεχάρη τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη νίκη του στις πρόσφατες εκλογές.

Στη συνέχεια τόνισε πως γνωρίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και πως «κανένας δεν πρέπει να πνίγεται προσπαθώντας να φτάσει στην Ευρώπη».

«Τα κράτη μέλη δεν μπορούν από μόνα τους να αντιμετωπίσουν το ζήτημα των μεταναστευτικών ροών και απαιτείται να υπάρξει συμφωνία για μια κοινή μεταναστευτική πολιτική πριν από τις ευρωεκλογές»,
συμπλήρωσε.

Δείτε τις δηλώσεις Μητσοτάκη - Μέτσολα