Με γρήγορους ρυθμούς θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για την εκλογή του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με πληροφορίες. Στελέχη της Κουμουνδούρου υποστηρίζουν ότι «καλό θα ήταν η εκλογή του νέου προέδρου να γίνει μέσα στον Ιούλιο προκειμένου να μπεί γρήγορα σε μία κανονικότητα». Επισημαίνουν  δε ότι ο νέος πρόεδρος θα μπορεί στην συνέχεια να καθορίσει τον χρόνο που θα γίνει το συνέδριο - πιθανότατα το φθινόπωρο.

Η επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ κάνει τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αγωνιούν για το εάν θα καταφέρουν να συγκρατήσουν τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε το κόμμα τους να μην αποψιλωθεί. Και αυτό γιατί  πολλοί φοβούνται ότι η απουσία του Αλέξη Τσίπρα θα λειτουργήσει  αρνητικά και θα κάνει πολλά μέλη, στελέχη και ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ να εγκαταλείψουν την Κουμουνδούρου. Όπως λένε, οι οποίες εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρέπει να γίνουν γρήγορα και με χειρουργικές κινήσεις προκειμένου να αποφευχθεί μία ενδεχόμενη αποσυσπείρωση.

Ακόμα ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να έχει τον χρόνο να ενημερωθεί, καθώς στις αρχές Σεπτεμβρίου είναι η Διεθνής Έκθεση της Θεσσαλονίκης, όπου θα πρέπει να παρουσιάσει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Τις επόμενες ημέρες θα συγκληθεί η επιτροπή συνεδρίου, η οποία θα συζητήσει όλα αυτά τα θέματα, ενώ την επόμενη Δευτέρα  οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ  θα εκλέξουν τον νέο πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες θα είναι η Ολγα Γεροβασίλη ή το παλαιότερο σε ηλικία μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. 

Και ο Πολάκης για υποψήφιος

Εν τω μεταξύ, αμέσως μετά την δήλωση παραίτησης του Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησαν στο παρασκήνιο επαφές για τα πρόσωπα τα οποία θα μπορούσαν να θέσουν υποψηφιότητα για το αξίωμα του προέδρου. Τα ονόματα που ακούγονται είναι του Ευκλείδη Τσακαλώτου, της Εφης Αχτσιόγλου, του Αλέξη Χαρίτση, του Διονύση Τεμπονέρα, της Ρένας Δούρου, του Παύλου Πολάκη και του Γαβριήλ Σακελλαρίδη.

Το σενάριο διαρχίας (άλλος πρόεδρος ΚΟ κι άλλος πρόεδρος του κόμματος) συζητιέται μόνο στην περίπτωση του Διονύση Τεμπονέρα και του Γαβριήλ Σακελλαρίδη (εφόσον ενταχθεί και πάλι στον ΣΥΡΙΖΑ), καθώς όπως είναι γνωστό κανένας από τους δύο τους δεν είναι βουλευτής.

Πάντως, όπως επισημαίνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με δεδομένο ότι οι επιλογές για τον πρόεδρο είναι αναγκαστικά «υπαγορευμένες» από τη σύνθεση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, θα ήταν πολιτικά παράταιρο ο αρχηγός του κόμματος να μην είναι βουλευτής. Η πρόσφατη εμπειρία με τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον κ. Κατρίνη δεν συνιστά προηγούμενο, καθώς το ΠΑΣΟΚ ήταν τρίτο κόμμα, την ώρα που αυτό το καθεστώς κράτησε μόνο για ενάμιση χρόνο, ενώ τώρα οι εκλογές θα γίνουν μετά από τέσσερα χρόνια.

Οι εσωκομματικές διαδικασίες αναμένεται να είναι δύσκολες για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού, όπως είναι γνωστό, ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας. Η επόμενη μέρα για όποιον αναλάβει θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη και επώδυν, καθώς θα πρέπει από τη μία να ενώσει το κόμμα και από την άλλη να κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση.