Τα ρέστα τους στην Έφη Αχτσιόγλου ποντάρουν όλες οι στοιχηματικές εταιρείες, με αποδόσεις που δεν ξεπερνούν το 1,60, κάτι απολύτως λογικό, καθώς θεωρείται το μεγάλο φαβορί να διαδεχθεί τον Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Η νεαρή πρώην υπουργός σαρώνει κυριολεκτικά σε δημοτικότητα εντός των κομματικών τειχών όσο και εκτός, στην κοινωνία, στα απλά μέλη, τους φίλους και ψηφοφόρους του κόμματος, συνεπώς από την απόφασή της θα κριθούν οι προσεχείς εξελίξεις. Αν δηλαδή αποφασίσει να τρέξει στην κούρσα της διαδοχής, τότε πιθανότατα θα τερματίσει πρώτη και με διαφορά από τους υπόλοιπους. Αν, πάλι, κρίνει ότι δεν ήρθε η ώρα να κάνει το μεγάλο βήμα, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ αναπόφευκτα θα εισέλθει σε μια μακρά και επώδυνη περίοδο, με έντονη εσωστρέφεια και μάχες παρασκηνίων ανάμεσα σε ομάδες και πρόσωπα.

Πολύ ενδιαφέρον σε αυτή τη φάση έχει ότι στη ΣΥΡΙΖΑϊκή μπλογκόσφαιρα πυκνώνουν οι προτροπές προς την παλαιά φρουρά της Κουμουνδούρου (60άρηδες και άνω οι περισσότεροι), συμπεριλαμβανομένου και του Ευκλείδη Τσακαλώτου, να κάνει χώρο στη νεότερη γενιά των στελεχών. Συστήνουν στους βετεράνους να αφήσουν τον δρόμο ελεύθερο στους νεότερους, να εκλέξουν νέο άνθρωπο, άνδρα ή γυναίκα, δεδομένου ότι μετά την παραίτηση Τσίπρα η εποχή για τον ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε άρδην.

Όσον αφορά τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, θεωρητικά δεν πρόκειται να δώσει δαχτυλίδι σε κανέναν, στα παρασκήνια ωστόσο οι μηχανισμοί που ελέγχονται από τον ίδιο παραμένουν πανίσχυροι, ως εκ τούτου η επιρροή του κρίνεται ως καταλυτική. Έχει καταγραφεί εξάλλου μια κατ’ ιδίαν συνάντηση Τσίπρα - Αχτσιόγλου εν μέσω προεκλογικού καύσωνα, που ατύπως αποτιμάται και ως παράδοση της σκυτάλης στη νεαρή Βορειοελλαδίτισσα.

Και οι ξένοι βλέπουν Έφη

Προσωπική επιλογή του Αλέξη Τσίπρα, η Έφη Αχτσιόγλου δεν θεωρείται η πιθανότερη διάδοχος μόνο στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και από ξένους παράγοντες που παρακολουθούν με ενδιαφέρον όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο όνομα της 38χρονης πολιτικού αναφέρεται το Associated Press σε ανταπόκρισή του, τονίζοντας ότι η πρώην υπουργός Εργασίας έχει την υποστήριξη από το κόμμα να διεκδικήσει ηγετικό ρόλο, αν τελικά επιλέξει η ίδια να διεκδικήσει το χρίσμα. Η ίδια, αφού άφησε να περάσει το πρώτο εικοσιτετράωρο του σοκ και δέους, διαβάζοντας και παρατηρώντας τις αντιδράσεις των άλλων συντρόφων της, σχολίασε χθες την παραίτηση Τσίπρα με ανάρτησή της στα social media, βάζοντας διακριτικά τη σφραγίδα της για το σήμερα και το αύριο του ΣΥΡΙΖΑ. Έπλεξε παράλληλα το εγκώμιο του κυρίου Τσίπρα, τον οποίο χαρακτήρισε «τεράστιο κεφάλαιο για τη χώρα και την Αριστερά παγκοσμίως», αποτιμώντας με φωτεινά γράμματα τη 15ετή διαδρομή του. «Έδειξε (σ.σ. ο Αλέξης Τσίπρας) έναν άλλο δρόμο για την πολιτική και τους πολιτικούς. Δεν υπολόγισε το πολιτικό κόστος όταν έπρεπε να υπερασπιστεί αξίες και αρχές. Και αυτό ίσως είναι το μεγαλύτερο μάθημα που μας έδωσε. Μαζί του θα συνεχίσουμε να δίνουμε αγώνες για τους πολλούς, για έναν κόσμο ισότητας και ελευθερίας, για μια κοινωνία αξιοπρέπειας», σημείωσε.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή