Μεγάλο ειδησεογραφικό θέμα, συνήθως, η έξοδος των πρώτων αδειούχων του Ιουλίου, αλλά φέτος αποτυπώθηκε κάπως… υποτονικά, ίσως γιατί υποτονική ήταν και η πρώτη εξόρμηση προς τους παραθεριστικούς προορισμούς.

To Σάββατο αναχώρησαν από τον Πειραιά προς τα νησιά του Αιγαίου 20 πλοία με 18.929 επιβάτες και προς τον Αργοσαρωνικό 36 πλοία με 10.225. Από το Λαύριο ταξίδεψαν 2.799 επιβάτες με 7 πλοία και από τη Ραφήνα 7.105 επιβάτες με 12 πλοία.

Ακόμη πιο πυκνή ήταν η κίνηση την Κυριακή, όταν αναχώρησαν από τον Πειραιά 22 πλοία για το Αιγαίο και 41 για τον Αργοσαρωνικό, από τη Ραφήνα εκτελέστηκαν 15 δρομολόγια και 9 από το Λαύριο. Από τα διόδια της Αθήνας πέρασαν κάτι περισσότερο από 70.000 οχήματα προς τις εξόδους της πρωτεύουσας.

Μείωση 5%

«Δεν ήταν μια από τις μεγαλύτερες εξόδους», λέει στην «Α» ο πρόεδρος των εν Ελλάδι τουριστικών πρακτόρων Νίκος Κελαϊδίτης.

Όπως, μάλιστα, υπολογίζει, ήταν μειωμένη κατά 5% συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο της περσινής χρονιάς: «Οι πιο πολλοί θα φύγουν αργότερα, καθώς φέτος, λόγω των υψηλών τιμών, οι μέρες διακοπών για την ελληνική οικογένεια θα είναι λιγότερες. Κάτι που, δυστυχώς, φέτος θα ισχύσει και για τους αλλοδαπούς επισκέπτες. Τον επιβεβαιώνει ο Παύλος Πειρουνάκης, τουριστικός πράκτορας στο νησί της Μήλου. «Δείχνει μια κάμψη περίεργη σε σχέση με τον περσινό Ιούλιο η κίνηση», λέει στην «Α» εξηγώντας πως «ο Μάιος και ο Ιούνιος πήγαν πολύ καλά και ξαφνικά οι κρατήσεις πάγωσαν…».

Το «φρένο» στις καλοκαιρινές εξορμήσεις αποδίδεται από τους παράγοντες της τουριστικής αγοράς στο υψηλό κόστος του ταξιδιού, της διαμονής και της διατροφής στους τουριστικούς προορισμούς.

Δεν φτάνουν δύο μισθοί

Ένας πρόχειρος υπολογισμός του κόστους μιας εβδομάδας διακοπών για μια τετραμελή οικογένεια ζαλίζει τους εργαζόμενους: Δύο μισθοί δεν φτάνουν!

Στα νησιά των Κυκλάδων, η τιμή για δύο ξαπλώστρες και μία ομπρέλα στις παραλίες ξεκινά από τα 30 ευρώ (για μια εβδομάδα διακοπών το κόστος φτάνει τα 210 ευρώ). Αν παραγγείλουν δυο καφέδες (πέντε ευρώ ο ένας) και δύο χυμούς για τα παιδιά (έξι ευρώ ο καθένας) και αργότερα μοιραστούν ένα club sandwich (16 ευρώ) θα ξοδέψουν 38 ευρώ (για μια εβδομάδα διακοπών το κόστος εκτοξεύεται στα 266 ευρώ).

Το βράδυ θα επισκεφτούν μια ταβέρνα για να δειπνήσουν. Μεσοσταθμικά θα πληρώσουν 12 ευρώ για μια χωριάτικη σαλάτα, 6 ευρώ για μια μερίδα τηγανητές πατάτες, τουλάχιστον 14 ευρώ για μια μερίδα φαγητού ο καθένας (ψητό κρέας). Με μπίρες και αναψυκτικά το κόστος για το φαγητό της οικογένειας θα φτάσει τα 90 ευρώ (για μια εβδομάδα διακοπών το κόστος φτάνει τα 630 ευρώ).

Ήδη η οικογένεια έχει ξοδέψει 1.106 ευρώ -περίπου ένας μισθός- χωρίς να συνυπολογιστούν τα ναύλα και η διαμονή, για τα οποία θα χρειαστεί ένας ακόμη μισθός.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 3/7