Πέντε «καυτά» θέματα της εκπαίδευσης, συν την ψηφιοποίηση του υπουργείου, αναλαμβάνει να προωθήσει ο νέος υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Αξιολόγηση σχολικών δομών και εκπαιδευτικών, σχολικά βιβλία, σύνδεση της επαγγελματικής εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, αναβάθμιση των πανεπιστημίων και ενίσχυση του θεσμού της μαθητείας και αναβάθμιση Επαγγελματικών Λυκείων, μεταρρυθμίσεις που είχαν ξεκινήσει επί υπουργίας Νίκης Κεραμέως, αποτελούν τους βασικούς άξονες της εκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης που θα πρέπει να συνεχισθούν, ενώ η μετατροπή του υπουργείου Παιδείας στο πρώτο πλήρως ψηφιοποιημένο υπουργείο αποτελεί προσωπικό στοίχημα για τον Κυριάκο Πιερρακάκη. Επιπλέον, ο «μπλε» φάκελος του υπουργείου Παιδείας περιλαμβάνει:

Η ελεύθερη επιλογή του σχολείου στο οποίο θα φοιτούν τα παιδιά είναι ένα από τα σχέδια του υπουργού Παιδείας, ενώ αναμένονται vouchers για διεθνώς αναγνωρισμένα πιστοποιητικά γλωσσομάθειας και ψηφιακών δεξιοτήτων σε Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Διεύρυνση της εφαρμογής του ολοήμερου σχολείου έως τις 17.30 σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία σε όλη τη χώρα και επέκταση Πρότυπων και Πειραματικών σχολείων με στόχο τα 150 Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία μέχρι το 2027. Ανέγερση φοιτητικών εστιών για τη στέγαση 8.500 φοιτητών μέσω ΣΔΙΤ (συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα).

Ενα ακόμα φλέγον θέμα είναι αυτό που αφορά τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Η Νέα Δημοκρατία έχει ταχθεί υπέρ της αναθεώρησης του Αρθρου 16 του Συντάγματος, ενώ στο πρόγραμμά της υπάρχει η αύξηση των μισθολογικών απολαβών εκπαιδευτικών, με έμφαση στους νεοδιόριστους και σε στελέχη εκπαίδευσης με αυξημένες αρμοδιότητες. «Από την Παιδεία θα κριθεί το μέλλον της χώρας», τόνισε από την πρώτη στιγμή ο κ. Πιερρακάκης, υπογραμμίζοντας ότι «το συγκεκριμένο είναι το κατεξοχήν υπουργείο το οποίο αναφέρεται στο μέλλον, επενδύει στο μέλλον, χτίζει το μέλλον - συνομιλεί με το μέλλον. Και ουσιαστικά εδώ στην Παιδεία είναι που θα κριθούν όλα για τη χώρα μας για τις επόμενες 10ετίες».

Ο υπουργός πιστεύει πολύ στη σημασία της διά βίου μάθησης σε έναν κόσμο που διαρκώς αλλάζει και στον οποίο το προσδόκιμο ζωής διαρκώς αυξάνεται και χαρακτηρίζει την Παιδεία ως τον «σημαντικότερο πυλώνα για το μέλλον της Ελλάδας, που μας πηγαίνει συλλογικά μπροστά», καθώς, όπως εξηγεί, «η Παιδεία πολύ περισσότερο από μνήμη παρελθόντος είναι και οφείλει να είναι μνήμη μέλλοντος».

Η επανεκπαίδευση, η απόκτηση νέων δεξιοτήτων, τα πολλαπλά επαγγελματικά αντικείμενα αποτελούν τα νέα δεδομένα που θα συνυπολογίσει ο υπουργός Παιδείας, αφού, όπως λέει, «η νέα γενιά θα κάνει περισσότερες από μία καριέρες και δεν θα εκπαιδευτεί με τον ίδιο τρόπο που εκπαιδεύτηκαν οι προηγούμενες» - συμπεριλαμβανομένης και της δικής του. Δεδομένο, τέλος, θεωρείται ότι θα υπάρχει στήριξη, τόσο για παιδιά όσο και για εκπαιδευτικούς, ώστε να αντιμετωπίζονται κάθε είδους προκλήσεις, όπως ο σχολικός εκφοβισμός, ενώ έχει ήδη ψηφιστεί σχετικό νομοθετικό πλαίσιο.

«Πρέπει να αναβαθμίσουμε τα πάντα με ταχύτητα. Ολες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Από την προσχολική μέχρι το πανεπιστήμιο», είναι το «μότο» του νέου υπουργού, που φέρνει ως παράδειγμα την τεχνητή νοημοσύνη, η οποία «φαινόταν μακριά πριν από έναν χρόνο. Το ChatGPT είναι μέσα στη ζωή μας και εξελίσσεται με γοργό ρυθμό, για να αναφέρω ένα μόνο εργαλείο που είναι στην επικαιρότητα».

Ο κ. Πιερρακάκης θα έχει την πρώτη του συνάντηση με τους πρυτάνεις στη Σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στην Καστοριά στις 14 Ιουλίου, όπου οι τελευταίοι σκοπεύουν να ζητήσουν νομοθετικές βελτιώσεις στον νόμο για την ανάδειξη των Συμβουλίων Διοίκησης των πανεπιστημίων.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» 1/7